|

Újabb finn Hornet-baleset

Egy éjszakai gyakorlat során lecsúszott a pályáról, egy hótorlaszban állt meg és megrongálódott a Finn Légierő egyik McDonnell Douglas (most Boeing) F/A-18C Hornet típusú vadászbombázó repülőgépe.

A héten rendezték meg a Phantom Flight Satakunta légi hadgyakorlatot, melynek során egy, az éjszakai repülésben gyakorlatlan pilóta éjjellátó segítségével próbált leszállni a Tampere-Pirkkala Légibázis kivilágítatlan pályájára, ám a gép megcsúszott a talajfogáskor, majd lefutva a pályáról egy hótorlaszban állt meg. A „HN-428” jelzésű finn Hornet javítható sérüléseket szenvedett, melyeket főképp az okozott, hogy az ijedt pilóta katapultált a megcsúszó gépből. A Martin-Baker NACES típusú katapultülés rendben működött, a pilóta karcolásokkal megúszta az esetet, ám a közeli kórházba szállították kivizsgálásra.

Fotó: Ilmavoimat ,

A Finn Légierő számára ez szerencsés eset volt, a gép újból repképes állapotba hozható, nem úgy, mint a 2001 novemberi esetnél, amikor két F-18-as ütközött össze egy éjszakai gyakorlórepülés alkalmával, az egyik gép lezuhant, míg a másik sérült, egy járó hajtóművel repülő gépet hazavitte a pilóta. Az akkor kijavított és átalakított gép azonban nem repült sokáig, a 2009 szeptemberében átadott, immáron kétüléses Hornet 2010 januárjában lezuhant. Az esetről készült jelentésért erre tessék!

16 hozzászólás “Újabb finn Hornet-baleset”

  1. @Sulyid: ez minden valószínűség szerint pilótahiba, így merész azt állítani, hogy „hullanak mint a legyek”. (ráadásul nem zuhant le, szal ez még repülni fog.)

    Elismerem, a januári baleset az a technikán múlott. az utolsó gép (kanadai) novemberben csapódott földnek:

    https://htka.hu/2010/11/18/lezuhant-egy-kanadai-hornet/

    sőt, volt egy júliusban is:

    https://htka.hu/2010/07/24/lezuhant-egy-repnapra-keszulo-cf-18/

    És tényleg, a szokásosnál több példány zuhant le a típusból, de nézzük meg a darabszámot, hogy melyikből hány darabot darabot üzemeltetnek….

  2. Én csak arra akartam utalni hogy az utóbbi 11 évben relatív sok hornet zuhant le.

    Az ilyen kijelentésektől megyek a falnak. Egyetlen számot sem látok, még magára a gépre sem látok realtív érétket, a 100k óra / elvesztett gépet. Hát mással összevetve?

    Nem kötözködésképpen, de ikor szoknak már le egyes fórmuozók arról, hogy lózungokban beszélnek mindenféle támpont és alátámasztás nélkül…? Ennek így mi értelme? Évek alatt sem sikerült semmit felszedni itt? [fejvakarás]

  3. Hát ez emberi dolog! Hát ez a finn hidegvér… De legalább javítható és ez a lényeg!:)
    Remélem nem jár úgy, mint a „LegoHornet”! Már ne haragudjatok, de a FrankenHornet kicsit durva…Elvégre attól az még Hornet(volt)!
    Lehet csak a statisztika hozza helyre magát az utóbbi időkben.

  4. HTKA anno a LegoHornetet használtátok először az tökéletesen ráillett! Ahogy végezte, hát az már inkáb horrorisztikus. Elhiszem Neked Phoenix, hogy a nemzetközi sajtó is így nevezi, s nem akarok kötekedni vagy ilyesmi, de mint Hornettes, azért értsd meg légyszi:)
    Igaz az SH is kapott gyúny nevet: SuperBug, SuperHorror…
    A fő, hogy pilóta és gépe is jól vannak/lesznek!