|

Lezuhant a finn „Lego”-Hornet

Ma dél körül földnek csapódott a Finn Légierő kétüléses F-18D Hornet vadászrepülőgépe. A típus ezen példánya különleges történetet hagyott maga mögött, ugyanis ezt a gépet építették át a finn Patria munkásai együlésesből kétszemélyessé.

A „sufni-tuning” áldozatává vált Hornet 11:45-kor semmisült meg. A gépet tapasztalt (33 és 44 éves) pilóták repülték, utóbbi alezredesi rangban szolgál. A kétfős személyzet 4.5 kilométer magasságban sikeresen katapultált, különböző sérülésekkel, de megúszták az esetet, helikopterrel kórházba szállították őket, jelenleg ápolásra és kivizsgálásra szorulnak.
Az baleset okait vizsgálják, a történtek alatt egy másik kétüléses Hornet is a levegőben volt, fedélzetén tartózkodó személyzet látta az esetet.

Hát nem sok maradt belőle...

Hát nem sok maradt belőle… ,

A „HN-468” jelzésű Hornetre rájárt a rúd „élete” során, hiszen az átépítést is egy baleset következtében kellett meglépni. 2001 novemberében két finn F-18-as ütközött össze egy éjszakai gyakorlórepülés alkalmával, az egyik gép lezuhant, míg a másik sérült, egy járó hajtóművel repülő gépet hazavitte a pilóta. Mivel kétüléses gépre volt szükségük, így Kanadából beszereztek egy használt, kétüléses “B” törzselsőrészt és ezt operálták rá a sérült gépre. A gép régi, “kanadai szolgálatát” idéző pilótafülkéjét az újabb, modernizált “D” verziókhoz hasonlóan alakították ki.

14 hozzászólás “Lezuhant a finn „Lego”-Hornet”

  1. Hát nemtom mennyire törött ketté, az biztos h a nyomok nagyon centralizált becsapódásra utalnak, tehát valszeg viszonylag egyben és nagy szögben/függőlegesen ért földet.

    Jah és érdemes megnézni h a robbanás tűzgolyója milyen nagy sugarú körben megperzselte a fákat.

  2. Bocs a szőrszálhasogatásért, de valahol azt olvastam, hogy a még érvényben lévő II. VH utáni tilalmak miatt a finn légierő az F-18-at csak elfogó vadászként rendszeresítette, ezért a finn gépek betűjele nem F/A-18C/D, hanem csak F-18C/D. Vagy rosszul tudom?