|

Indonéz álmok 2.0

Májusban már írtunk róla, hogy az Indonéz Légierő (Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara, TNI–AU) vezérkara ékes célt tűzött ki maga elé: első osztályú légierővé kell alakítani a most működő intézményt. Számos típus leváltását meglebegtették már korábban, ám most konkrétan a meglévő típusokból vásárolnának újabb példányokat.

A 238 milliós lakosú Indonézia több mint 17500 szigettel rendelkezik, az ország fekvésének köszönhetően virágzik a drog és embercsempészet, valamint jelentős fenyegetést jelent a terrorizmus és az illegális bevándorlás. A partok ellenőrzésére szükség is van a nagy légiflottára, s az sem árt, ha felfegyverzett gépet tudnak küldeni egy-egy csempészszállítmány elfogására vagy egy járőrhajó biztosítására. Azonban az Indonéz Légierő gépeinek többsége kiöregedett. Az OV-10 Bronco, a BAe Hawk, a Fokker F27, a F-5E/F Tiger II és az F-16A/B Block-15 OCU gépek leváltása is napirenden van Indonéziában, ám most inkább a vadászvonal bővítésére fókuszálnának.

Szu-30MK2

Az Indonéz Légierő egyik Szu-30MK2-ese ,

Jelenleg az Indonéz Légierő 10 darab Flankert (Szu-27SzK és Szu-30MK), valamint szintén 10 darab Block 15 OCU verziójú F-16A/B Fighting Falcont üzemeltet, ám minél előbb növelni szeretnék a gépek számát. Mint írtunk róla, az utolsó Szuhoj érkezésével bejelentették igényüket további 6 darabra, ezek leszállítása után egy komplett századot tudnak felállítani a Flanker-flottából. A Fighting Falconok mennyiségét több mint háromszorosára kívánják duzzasztani, itt két komplett század (32 gép) üzemeltetését tűzték ki, ami 22 gép beszerzését jelenti. Természetesen ezzel együtt a meglévőket is jelentősen modernizálnák, de az sem kizárt, hogy azok helyett is új gyártásúak érkeznek.

„Az elkövetkezendő 5 évben jelentősen fejlesztenénk a légiflottánkat” – beszélt a terveikről Susilo Bambang Yudhoyono indonéz miniszterelnök. „A Szuhojok számát egy századra, míg az F-16-osokét két századnyira bővítjük a jövőben.”

Az indonéz védelmi miniszter, Purnomo Yusgiantoro korábban beszélt hosszútávú terveikről is, miszerint 2024-ig 180 Szuhoj vadászbombázó beszerzését tervezik.

14 hozzászólás “Indonéz álmok 2.0”

  1. A partok ellenőrzésére szükség is van a nagy légiflottára, s az sem árt, ha felfegyverzett gépet tudnak küldeni egy-egy csempészszállítmány elfogására vagy egy járőrhajó biztosítására.

    Szerintem ezen feladatokra nem méregdrága – főleg kéthajtóműves – hangsebesség feletti 4. gen vadászok kellenek…

  2. Valóban, inkább Super Tucano, vagy harci helikopter kell ilyan célra, nem Szuhojok. Rendeltek is már mindkettőből elvileg, szóval nem is olyan buták.
    Viszont, valószínüleg ez csak a hivatalos bullshit indok, a vadászok a rohamosan fegyverkező régióban való légtérbiztonság garantálására kellenek.
    Mondjuk tengerészeti járőrgép is kéne, de elvileg már ezen is dolgoznak, CASA-295 MPA-t gyártanak majd maguknak licencben. Kifejezetten okosnak tűnnek tehát a fejlesztéseikkel, kérdés megengedhetik-e maguknak mindezt?
    Légvédelemen is dolgoznak, S-300-at terveznek hamarosan rendelni.
    Esetleg még AEW-t kéne, nem is lepődnék meg, ha hamarosan bejelentenének.

  3. Indonéziába való illegális bevándorlás kábé annyira jellemző mint mondjuk az Oroszországi illegális bevándorlás. Területének nagy részén olyan klíma van hogy az átlag ázsiai ember sem bírja nem hogy európai. Ma is olyan egzotikus betegségekben bővölködik a terület hogy csak ihaj. Nagy részt erről a területről „jönnek” elő az új felfedezésű állat és növényfajok .

    A csempészet kalózkodás évszázados hagyományokkal bír bizonyos régiókban de ahogy molni is írta erre sem az F-16 os sem a Szu-27 es nem alkalmas. E melett a tengeralattjáró flottát is fel akarják támasztani S.O.S és a felszíni flottát is.

    Az Indonéz katonai főmufti szerint cca 17 MILLIÁRD USD nyi fegyvert fognak beszerezni az elkövetkező 3-5 évben melynek nagy részét saját erőből de jelentős részét hitelből tervezik megvenni.

    Ugye jogos kérdés hogy mi a túrónak egy ilyen fegyverkezési program egy olyan országnak akit senki nem fenyeget. Ráadásúl ezen fegyverek amellett hogy alkalmatlanok az indokként felhozott feladatokra, igen alkalmasak támadó hadműveletekre.

    Miért ?

    Miért ?

    Miért ?

  4. Ja, nézd meg pl. szingapúrt, csak fekvés alapján, nulla természeti kinccsel (még a vízet is importálják) az ötödik leggazdagabb ország lettek. Meg ha a szomszédaid nagyon fegyverkeznek, akkor nem nagyon van más lehetőséged, mint hogy te is.

  5. Helló! :)

    Indonézia stratégiai helyzete rendkívül fontos, Ázsia és Ausztrália között korridor – ez tény, tessenek a térképre nézni. Indonézia megfelelő katonai erő kiépítése után a térségben nem megkerülhető hatalom lehet a maga potom 230 milliós lakosságával. Az csak úgy mellékes, hogy a világ legnépesebb muzulmán államáról beszélünk.

    Pláne, ha egy szép napon az indonéz szigetvilág térségében lévő, még fel nem tárt ásványkincsekre gondolunk.
    Az indonézek rendelkeznek ugyanis némi tartalékkal, a kőolaj mellett egyébként a nikkelérc bányászatuk kiemelkedő.

    Indonézia, Malajzia, Vietnam, Kambodzsa, stb… – a gazdaságuk figyelemre méltó, ráadásul közvetlenül vagy közvetve Kína farvizén mozognak – ők a kiépülés alatt álló kínai hegemónia dél-kelet ázsiai kis oszlopai / tigrisei.

    Az indonéz fegyverkezés valódi oka természetesen nem a hivatalos mese, hanem a már most is jelentős térségbeli szerep további fenntartása.

    M

  6. Nemtudom mennyire kína mellett vannak, el nem kötelezett országként, közelebb vannak az ausztrálokhoz, indiaiakhoz, stbstb…
    Szóval én nem tekintenék rájuk a kínai hegemónia oszlopaként, inkább lokális ellensúlyaként. Ha tényleg berendelik a tervezett cuccokat, meg tudják védeni magukat akár Kína ellen is, a számbeli fölény minőségivel kompenzálva. Főleg, ha a környező országokban szövetségesekre lelnek.

  7. Üdv Kolombusz!

    Pénz beszél kutya ugat – tartja a régi mondás. Az indonéz kormánynak még csak megjegyzése sem volt a kínai muzulmán kisebbséggel szembeni erőszakos kínai fellépés miatt, ellenben a kínai tőke szépen jelen van arrafelé mindkét fél örömére. Ahogy Kína gazdasága növekszik – és ma már nem ritka, hogy Kína továbbhelyezi a saját termelő egységeit is – ez a környező államok gazdaságára is jótékony hatást gyakorol.
    Per pillanat nincs kínai-indonéz stratégiai érdekellentét, közös érdek viszont bőven.

    Üdv: M

  8. „Ha mi kapnánk 1-2 századnyi szu 30 MK2-est izraeli elektornikával akkor nem lenne sok ellenségünk a környéken… ”

    Akkor a szomszédaink is megvennék ugyanazt vagy még jobbat, még megindokolniuk sem kell a lakosságnak, hiszen ha átlépi a határt egy román/szlovák akkor az autók 75%-án Nagy-Magyarország matricát, azaz fenyegetést lát…..