|

Megszorítások előtt az olasz haderő is

Az angol oroszlán gyengélkedése, haderejének igen komoly problémái kapták talán a legnagyobb figyelmet eddig, – legutóbb pont a napokban – ám a jelenség egész Európán végigsöpör, más nemzetek sem igazán tudják elkerülni a jelentős(ebb), a haderő vonalán (is) eszközölendő megszorításokat. Nem kivétel ez alól Olaszország sem.

Londonhoz hasonlóan a részleteket hivatalosan Róma is csak október vége felé teszi majd közzé, ám a minap Ignazio La Russa védelmi miniszter kiemelte néhány elemét a megszorítási csomagnak, mely alapvetően annak a 10 százalékos megszorításnak a szülötte, melyet a pénzügyminisztérium mindegyik minisztériumtól megkövetel annak érdekében, hogy 2011-13-tól biztosítani lehessen a kiadások mintegy 29 milliárd euróval történő csökkentését.

Beszerzési vonalon több program is érintett: La Russa nyilatkozata alapján a beszerzési programok törlésével, csökkentésével, vagy felfüggesztésével 5 milliárd euróval kívánják csökkenteni Olaszország védelmi kiadásait.

Az egyik sarkalatos pont az „európai kacsák” társaságának Olaszország szempontjából említendő tagja, az Eurofighter Typhoon: a védelmi miniszter utalt arra, hogy a 25 Tranche 3B gép beszerzése nem fog megvalósulni, az olasz Eurofighter géppark a korábbi 121 gép helyett így 96 gépnél megáll, mellyel legalább 2 milliárd eurót tudnak megspórolni.

Olasz Eurofighter | Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

A légierő és a haditengerészet számára beszerezendő, összesen 135 F-35A és F-35B kapcsán ellenben még nem született döntés. A Lockheed Martin vagy az IAI által, (még nincs győztes) Gulfstream 550 alapon létrehozandó SIGINT platform beszerzése kapcsán azonban igen: elhalasztásra kerül a rendszeresítés.

Az Olasz Haditengerészetnek is szembesülnie kell a ténnyel, hogy azt az 5 milliárdot valahogyan össze kell kaparni. Esetükben a francia – olasz koprodukcióban megvalósuló FREMM fregattok a kiszemeltek. A tervek szerint a 6. olasz FREMM árának kicsengetése után „mosolyszünet” következik, ezáltal az eredetileg tervezett 10 hajós mennyiséghez szükséges további 4 FREMM sorsa kérdéses. A védelmi miniszter ugyan nem beszélt a program törléséről, ám a további 4 fregatt beszerzésének kérdését 2013-ra akarják halasztani. Hovatovább az is megeshet, hogy azt a 4 fregatt nem is a hajóhiány felé sodródó Olasz Haditengerészet, hanem külföldi megrendelők birtokába kerül majd. (Az Olasz Haditengerészetnek a 10 FREMM-mel mintegy 12 kiöregedő, vagy már kiöregedett hadihajót kellene lecserélnie.)

FREMM

A FREMM-ek egyelőre még csak a renderelt habokat szelik | Forrás ,

A megszorítások természetesen nem lesznek kedvező kihatással az olasz hadiparra, így várhatóan alapos vizsgálat alá veti majd az olasz parlament, mely korábban a programok megszorítása helyett inkább széleskörű szerkezeti átalakításokat kért, javasolt. Hovatovább mivel a legtöbb program nem egyben, hanem több év alatt kerül kifizetésre, így az 5 milliárd megspórolása nem fog azonnal, hanem várhatóan csak középtávon realizálódni.

A beszerzési programok mellett egyébként a humán erőforrás vonalon is várhatóak változások. Amit a miniszter igyekezett kihangsúlyozni, az az, hogy a katonák bérezését nem érintik a megszorítások, ám a különféle „extrák” – úgymint például a külföldi kiképzési programokban történő részvétel finanszírozása – már megnyirbálásra kerül.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei évben már semmiképpen sem változik Olaszország külföldi szerepvállalásainak finanszírozása sem – mely egyébként nem része a védelmi budget-nek. Az éves szinten átlagosan mintegy 1,5 milliárd eurós összegből történik az afganisztáni, libanoni, balkáni missziók finanszírozása, melynek az idei évre hátralévő részét még júliusban, csökkentés nélkül megszavazta az olasz parlament. Ez egyébként már csak azért is lényeges, mert az Afganisztánban jelen lévő olasz erők közeljövőbeni felpumpálása önmagában mintegy 366 millió euróba fáj majd az év végéig az olasz adófizetőknek.

Ezen missziók finanszírozása azonban egyre nehezebb lesz, így Róma jövőre szeretné a koszovói szerepvállalását tovább csökkenteni, melyre ellenben kihatással lehetnek az újabban ismét kiújulni látszó atrocitások.

Mindemellett a haderő létszámát 190 000-ről (mely a gyakorlatban állítólag inkább 185 000) 180 000-re kívánják csökkenteni, mely kapcsán potenciális reformokra is utalt a védelmi miniszter azáltal, hogy rámutatott, hogy az altisztek és a tisztek állományában túl nagy a magas rangfokozattal bírók aránya. Komoly megnyirbálás várható a haderő civil állománya körében is.

6 hozzászólás “Megszorítások előtt az olasz haderő is”

  1. Dudi!

    Az már az utolsó utolsó megszorítás lenne hazánkban, gyakorlatilag a HM megszűnését jelentené. :(

    A cikk jó érzékkel utal a Balkánra, erre hívnám fel a figyelmet!

    A parázs izzik a felszín alatt, a bosnyák állam, a krajinai szerb területek valamint Koszovó új háború lehetőségét vetítik előre, a térség nagyon instabil – pláne, hogy a rendet eddig több-kevesebb sikerrel fenntartó nyugati hatalmaknak nincs további stratégiája arra vonatkozóan, hogy mit is kezdjenek a Balkánnal.
    Törökországnak és Oroszországnak viszont van.

    M