|

A Queen Elizabeth alatt is rezeg a léc?

Az eredeti terveket, miszerint hosszú idő után a Királyi Haditengerészet újból nagy méretű repülőgép-hordozókkal büszkélkedhessen már eddig is megtépdesték az egész angol haderőt érintő megszorítások, ám úgy tűnik most minden eddiginél komolyabban lebeg Demoklész kardja a Queen Elizabeth-osztály felett.

A program megvalósítás mögött álló ipari csoportosulás élén álló BAE System vezérigazgatója úgy nyilatkozott a parlamenti védelmi bizottsága előtt, hogy a múlt hét folyamán a kormányzat arra kérte fel, hogy vizsgáljanak meg számos lehetőséget a hordozókkal kapcsolatban – beleértve az egy hordozós felállást és a program törlését is.

A program már korábban is elszenvedett néminemű nyirbálást, mikor is ismertté vált, hogy bár a valószerűtlen pletykákkal ellentétben a Királyi Haditengerészet ugyan megkapja a második hordozót, a Prince of Wales-t is, ám az a névadó Quzeen Elizabeth-tel szemben csak helikopterhordozó szerepkörben fog tevékenykedni.

Most már viszont az is benne van a pakliban, hogy az építés alatt álló, leendő HMS Queen Elizabeth lesz az osztály egyetlen tagja – már ha lesz egyáltalán Queen Elizabeth-osztály…

Igen komoly anyagi problémáinak enyhítése végett az angol kormányzat az elkövetkező 4 év folyamán a védelmi költségvetés kényszerű, 10-20 százalékos csökkentésében látja a probléma megoldásának egyik elemét. A pontos adatokat tartalmazó, aktuális, ún. Strategic Defence and Security Review a várakozásoknak megfelelően október végén kerül majd bejelentésre.

Mindez hatalmas terheket ró a védelmi minisztériumra, melynek a közeljövőbeni komoly megszorítások nélkül is akadtak bőven finanszírozási problémái: Liam Fox védelmi miniszter a múlt hónapban úgy nyilatkozott, hogy a következő 10 évre vetítve a védelmi minisztériumnak több mint 20 milliárd fontnyi, még nem finanszírozott vállalása van.

Egyes védelmi szakértők szerint a Queen Elizabeth-osztály sorsának ilyen kvázi utolsó pillanatos igen bizonytalanná válása azt sugallja, hogy a védelmi minisztérium komoly gondokkal küzd az elvárt megszorítási szint összehozása kapcsán.

Ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy nagyban valószerűtlennek tartják a program szanálását, többek közt figyelembe véve annak katasztrofális hatását a beszállító hálózatban helyet foglaló kis és közepes cégekre és az angol hajóépítés egészére nézve – a BAE júliusban egyébként csekély 1,25 milliárd fontnyi szerződést kötött az építés alatt álló Queen Elizabeth kapcsán beszállítóival. Ugyanakkor azt elképzelhetőnek tartják, hogy a védelmi minisztérium mégsem építteti meg a Prince of Wales-t.

Építés alatt a leendő HMS QueenElizabeth

A leendő HMS Queen Elizabeth építési munkálatai nagyjából egy évvel ezelőtt, 2009 augusztusának végén kezdődtek meg | Forrás ,

A megszorításokkal kapcsolatos egyéb híresztelésekhez hasonlóan a védelmi minisztérium állásfoglalása ez ügyben is a szokásos: megmondták, hogy kemény döntéseket kell meghozni, ám az aktuális Strategic Defence and Security Review ősszel lesz esedékes, így jelenleg minden, a végső tartalmára vonatkozó találgatás megalapozatlan.

Az angol hordozók sorsa mellett egyelőre szintén ködbe burkolózik a fedélzetükön rendszeresítendő vasmadarak sorsa is. Az F-35 visszamondása, illetve a beszerezendő mennyiség felezése már mind fel-fel reppent amolyan pletykaszinten.

36 hozzászólás “A Queen Elizabeth alatt is rezeg a léc?”

  1. Igazad van Roni, a európát megvédi amerika, sajnos hogy itt tart a világ. Hogy ha már nem lessz 2 hordozó, vagy 1, legalább kevesebb F35-öst kell venni az amcsiktól, kóstolják csak meg ők is a saját főztüket, fürödjönek csak be az f35ös ükkel, és mielőtt valaki elkezdené, „hogy márpedig de,…és ezért,..meg..”, igen én kárörvendő vagyok, járjonak csak úgy mint szegény Eurofighter, amihez jó úton haladnak.

  2. Helyzet az hogy Európa jelenleg nagyon beteg.

    Gazdasága ereje megrendült.
    Társadalmi problémái egyre komolyabbak.
    Belső etnikai feszültségek kezdődő jelei 100 éve még nemzetállamoknak tekinthető vezető Nyugat-Európai országokba.

    Ilyen helyzetbe ki fog hadseregre költeni?

    Az eddig államalkotó népek elöregedése, születés szám csökkenés.

    Erre jön még egy erősödő Kelet, valamint hamvaiból orosz állam.

  3. „Pár év, és Európa legerősebb katonai ereje az orosz lesz!”

    Attól függ, hogy milyen szempontok szerint nézzük. Ha egy „after all sheet” verzió kell, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy az oroszoké Európa legerősebb katonai ereje, a nukleáris csapásmérő képessége nagyságrendekkel haladja meg a brit és francia atomerőt! ( Néhány ezer vs. néhány száz töltet! ) Ha a létszámot vesszük, szintén az oroszoké a pálya, hiszen más európai országnak még megközelítőleg sincs több, mint egymillió katonából álló hadserege. Ha viszont a haditechnika felől közelítünk, ott már necces a dolog, mert a már jelenleg is hadrendben álló orosz fegyverzet túlnyomó többsége meg sem közelíti a nyugati technológiai színvonalat, főleg a katonai repülés és a fedélzeti rakétafegyverek területén nagy a lemaradás…

  4. Azért arra kíváncsi lennék, mikor jelentkeznek be az Oroszok a Briteknél: hogy ha nagyon akarják vesznek tőlük egy-két hordozót, persze csakis barátságból, és hogy kisegítsék a gazdaságukat.
    (Már csak azért is hogy kissé élénkebbé tegyék a Franciákat a Mistral számukra megfelelő felszereltséggel való ellátása érdekében.)

  5. Az szép. Nagyjából van valami pozitív hír úgy all-in a Brit oroszlán felől???
    Ez azért mindent felülmúl.

    Laci:
    Ha azt nézed a ruszkik már most is Európa legerősebb hadereje (sajnos, én valahogy nagyon bírom a ruszkikat).
    Európa meg ahogy mondod nagyon beteg. Olyan mint a piros alma, belülről rohad.:(
    Mi, itt, Kelet/Közép-Európában nagyon nem tudom mit tehetnénk. Azért – kb a Polskikon kívül – elég jelentékelenek vagyunk.

  6. Ha az oroszok most bejelentkeznek a brit hordozókért nem hülyeség + egy közös elektromágneses katapult.

    Oroszok már Putyinnal az élen nem a nagy sátán inkább üzlet embereke.

    Aki gázzal és nyersanyaggal látják el az EU-t sőt Afganisztánba a NATO logisztikai partnerei.

    Így már könnyebb a briteknek a döntés és már a franciák is hajókat adnak el az oroszoknak így nem ők a precedens teremtők.

    Valamint ezen a két hajón pár 100 angol munkásnak biztos munkája van pár évig

  7. Oroszországgal,ha egy kölcsönös aktív(abb) kereskedelmi kapcsolatot tudnánk kiépíteni,nem járnánk rosszul.Sőt,ha a gyatra honvédség újraépítéséhez(valaki elkezdhetné már) új orosz fegyvereket hívnánk segítségül,akár egy hosszú távú barátság is kialakulna.
    Bocsánat,amiért folyton hangoztatom,hogy az orszok ” mien kemények!”
    én sem tudom miért ez az ország a 2. legközelebbi a szívemhez:D

  8. Hans
    „Nagyjából van valami pozitív hír úgy all-in a Brit oroszlán felől???”
    Énse nagyon hallok semmit.Mostanság se nagyon bömböl ez az oroszlán a nemzetközi porondon,de gyenge hadsereggel nem lessz hely/je a nagyok között.Arra kíváncsi lennék,hogy mikor jön el az idő,amikor az ENSZ biztonsági tanácsának állandó tagjai közül netán a francia és a brit kipereg.Habár erre nagyon kicsi az esély.

  9. „Britannia is back.” Hát így nem fogtok! Nyirbáljátok meg a királyi család kiadásait és Camilla ital számláját, akkor talán lesz pénzt mind a két hajóra!
    Igazatok van az Öreg Kontinens tényleg Öreg. S itt nem csak társadalmilag, hanem morál szempontból is. Gyakorlatilag nem ember aki két kezű munkát végez! Aki a mg-ben dolgozik az hülye! Csak a többiek ászok. Ezt a hülye felfogást, vagy csak nálunk van így…
    nagy-britannia roskadozik, Franciaország forrtyong, Görögország lángol és a sort még lehetne folytatni…
    Híd ország vagyunk ha tetszik ha nem! Vagyunk annyira európaiak, mint amennyire keletről származunk. Oroszországot mint felvevő piacot vissza kellene szereznünk! Nem lenne az a minőségi mg termék amit nem vennének át jó pénzért! Nyugat felé is tartani kellene a kapcsolatokat! A Visegrádi négyekkel pedig szorosabbra kellene fűzni a viszonyt. Visegrádi-Unió nem is hangzik rosszul! Hát lehet, Szlovákiával nem lenne egyszerű… Bár adná az ég hogy tévedjek. Ausztriával sógorok vagyunk… A németekkel se lenne rossz a viszonyunk, ha már merci gyár van/lesz Kecskeméten! Szlovéniával sosem voltak gondjaink! Lengyel-Magyar két jó barát… Ezt nem is kell folyatni! S ezek csak a szűkebb szomszédjaink.
    DE MI UNIÓS TAGÁLLAM VAGYUNK! Innentől fogva az erősebb kutya barátkozik. S mi most tacskónak is gyengék vagyunk…

  10. Hornet102:
    Ezzel nagyjából egyet értek. Igen jó helyen vagyunk, hogy Ivannal (ha még módjával is – három lépés feléjük azért hasznos…) is és a nyugat-európai országokkal is meglegyünk.
    „Oroszországot mint felvevő piacot vissza kellene szereznünk!”
    Sajnos ez pár dologban nagyon nehéz (vagy lehetetlen) lenne.:(
    Pár dologra olyan vámjuk van, hogy ehaj, aztán próbálja a jó ember bevinni a portékáját.

    Laci:
    Franciákat nem hinném, hogy kiraknák. Egy kicsit keményebbnek tűnnek, a briteknél. Másrészt ők egy kicsit összetartóbbak is.

  11. Hornet102
    No te vagy az én emberem.Ezt kell tennünk!Csak legyen már egy jó markáns,tettrekész külpolitikánk!A lengyelekkel,németekkel,osztrákokkal,szlovénekkel jóba vagyunk,csak az a gond,hogy EU.Szerintem nem néznék jó szemmel,hogy mi a távol keleti,közép ázsiai államokkal és a ruszkikkal spanolunk.Legalábbis van egy olyan érzésem.
    Hans
    ” “Oroszországot mint felvevő piacot vissza kellene szereznünk!”
    Sajnos ez pár dologban nagyon nehéz (vagy lehetetlen) lenne.:(”
    Szerintem megoldható.Párszor el kel menni Moszkvába,szorosabbra fűzni a viszonyt,és mint már mondtam baráti viszony is lehet belőle.Ők adnak energiát és talán még egyebet is(fegyverre gondolok:D)
    Mi pedig feldolgozott árut,élelmiszert…
    Elvégre úgy tudom,most pozitívan álnuk egymáshoz és megkezdődött valami közeledés.

  12. „Attól függ, hogy milyen szempontok szerint nézzük. Ha egy “after all sheet” verzió kell, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy az oroszoké Európa legerősebb katonai ereje, a nukleáris csapásmérő képessége nagyságrendekkel haladja meg a brit és francia atomerőt! ( Néhány ezer vs. néhány száz töltet! )”

    Nincs attól függ hogyan nézzük…!
    Egy ország katonai erejéhez hozzátartozik az atom ütőerő is(már ha rendelkezik atomfegyverrel persze :) ).Szerves része a hadseregének,éppen ezért nem lehet e nélkül a fegyvernem nélkül vizsgálni Oroszország katonai erejét.Vagyis lehet,csak kb annyi értelme lenne mintha az amik haderejét a légierő nélkül vizsgálnánk.

  13. Az Oroszok 5-10-20… éve is számosságban nagyobb hadsereggel rendelkeztek mint egy angolok, németek, franciák. Csak ez nem úgy megy, hogy Oroszok VS Németek. Hanem úgy, hogy Oroszok VS NATO.

    Van itt a közelben egy ország ami tradicionálisan a legleg orosz barátabb állam. Évekig nyomták az Oroszok „felvirágoztatnak” kártyát. Hát finoman szólva se jött össze. Aztán nemrég kérték a felvételüket az EUba. (Ami avval jár, hogy automatikusan elvesztik a priviliégiumaikat ruszkik felé.)
    Még az Orosz”imádó” szerbeknek/vezetésnek is leesett a tantusz…

  14. @Dudi:

    (Görög) Ciprus, EU tagország, az ütőképesebb fegyvereik mind oroszok. T-80U, BMP-3, AK-100-as sorozatú gépkarabélyok, Kornet pct. rakéta, Tor M1, Buk M1, Mi-35… Van mellette más is, de a legújabb beszerzéseik szinte mind Oroszországból jöttek.

    Szó se róla, a kivételek közé tartozik, de akkor is…

  15. Fade! A jelenlegi szerb kormány annak ellenére,hogy EU tagok akarnak lenni,továbbra is igen oroszbarátnak számítanak.Miért is? Mert pont tavaly előtt kötöttek az oroszokkal egy szabad kereskedelmi megállapodást ami érvényben van(szólt is nekik az Eu,hogy akkor most kivel is haverkodnátok?) aztán azt sem felejtik el nekik,hogy nem ismerik el koszovót,hogy mégha csak szóban is de kiálltak az oroszok Szerbia mellett. Továbbá,pont a jelenlegi EU barát vezetés mellé ment kampányolni Medvegyev meg Putyin is a legutóbbi választások előtt,mert ahogy mondták,”nem egy elszigetelt vergődő Szerbia az érdekünk,hanem egy olyan amit elismernek,és partnere tud lenni másoknak” a nacionalista vezető(asszem Nikolicnak hívják) nyomta ezerrel,hogy katonai szövetség Oroszrszággal,stb.Mégsem ő volt a favorit,az oroszoknál. Mindkét orosz nagyember a „nyugatos” Tadiccal találkozott,és pózolt a tv-kamerák előtt a választásokat megelőzően.Mellesleg pénzügyi segélyt nyújtottak Szerbiának(Tadic megint) több millió dollár értékben,és emellett többségi tulajdont szereztek a NiS nevű szerb állami olaj és gázipari vállalatban.Szóval nem ülenk a Kremlben hülyék,akár hogy is szeretnéd bizonyítani. Szerbia úgy megy az EU-ba,hogy fő energiacége többségében orosz tulajdonban áll.

  16. Hát ha megnézzük melyik csinált és fog jobb fegyvereket akkor az
    oroszok a nyerők .
    Az európai hadiipar mit tud felmutatni és mit fog felmutatni ?
    Semmit .
    Na jó ott a tájfun és a meteor rakéta .
    De a korral fejlődni kell a legtávolabbi kis ország mint Dél Korea 5 generációs géb fejlesztésébe kezd .
    Itt meg még a tájfunnal ügyködnek aminek a fejlesztését le kellet volna állítani és elkezdeni egy 5 generációs gép fejlesztését aminek lett volna megrendelője is .
    És 15 év múlva nem kellene 5 generációs gépet venni az Amiktól.

  17. sw: Hol mondtam, hogy a kremlben hülyék és én ezt bizonygatom? Kérlek mutass rá.

    Privilégiumnak meg kitünő a pldad az Oroszokkal kötött szabadkereskedelmi egyezmény. Na azt lehet kukába dobni EUba való belépésnél. Ez szerinted közelíteni fogja a Szerb-Orosz gazdasági kapcsolatokat? Evvel egyidőben az EUba való belépés közelíteni fogja az EUs-Szerb gazdasági kapcsolatokat?

  18. Roni: Én baromira nem látom tech téren az orosz vezetést. Főleg most egy tegnapi blogbejegyzés után amiben a Lada problémáit firtatják annyira, hogy már hivatalosan is elhangzott, hogy AIPs tengót kéne licenszelni.
    De itt lehetne említeni a T90 van az egyik serpenyőben a másikban meg leo/lecrec…
    Mindezt úgy, hogy „elmaradott” Francia… elektronikát pakolnak T90be.
    vagy, hogy Izraeltől, Franciáktól kuncsorognak UAV licenszt. Biztos azért akarják licenszelni mert az övüké a jobb…
    De említhetném a Mistralt is. Biztos azért akarják azt is licenszelni mert az övüké a jobb…

    Az 5gen gép egy „fegyver”. Egyben jobbak lesznek, ha lesznek. Mert ugye a jelenlegi képek/infok alapján nem teljesen 5gennek tűnik az az 5gen. pl. http://img821.imageshack.us/img821/9438/pakfa.jpg

  19. Üdv Urak!

    Engedjetek meg néhány észrevételt a cikkel és a hozzászólásokkal kapcsolatban is, mert ez „kikivánkozik” :) :

    Biztos mindenki emlékszik még arra, hogy az izraeli-török viszály kapcsán anno azt mertem írni, hogy sem a német, sem az angol haderő nincs azon a szinten, ahol egy török hadsereg – kaptam is akkor hideget-meleget.
    Ezt szeretném további infókkal kiegészíteni:

    A múlt hónapban Németországban közzétettek egy felmérést, amelynek a lényege két drasztikus kijelentés:
    1. A Bundeswehr szanálásra érett.
    2. Jó, ha van összesen 8000 (!!!!!!!!!!) valóban harcolni képes bevethető német katona

    Forrás:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=340429&referer_id=top24

    A brit haderővel komoly bajok vannak évek óta, ez nem most kezdődött. 1998 környékén közel másfél évig nem volt bevethető állapotú brit stratégiai nukleáris erő, amelyet minden eszközzel igyekeztek titkolni. (forrás: korábbi Aranysas magazin)

    Jelezni szeretném, hogy az európai NATO tagállamok esetében a lista nem ért véget, csak még nem beszélnek róla nyíltan – de türelem, ami késik nem múlik!
    Komoly gondok vannak a spanyol és a portugál védelmi képességek terén is, de hogy ne csak a NATO nyugat-európai országairól beszéljünk: a volt kelet-európai országok (az új NATO) is problémás.

    Lengyelország ugyan kapott F-16-ost (hurrá) meg visznek oda az amerikaiak Patriot ütegeket, de senki se gondolja komolyan, hogy a lengyel haderő összemérhető lenne az orosszal (miután anno olvastam ilyen véleményeket is :) ), de még a némettel sem.

    A románoknak van Lancerjük (juhé), de max. Magyarország ellen van számottevő haderejük.

    Összességében nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a mostani NATO már messze nem az a NATO, ami volt egykoron. Az USA nélkül nem sokat érne, de valójában az USA-nak csak mint felvonulási terület és logisztika fontos a NATO, nem az európai szövetségesek katonai képességei miatt kell nekik.

    Szerbia kérdése érdekes, de Fade nagy tévedésben van. Jelenleg készítik elő egy állandónak szánt orosz katonai támaszpont létrehozását Szerbiában.

    És akkor egy kicsit beszélgessünk az EU-orosz relációról. Az EU jelenlegi formájában tökéletesen megfelel mind az Egyesült Államoknak, mind Oroszországnak. Ugyanis ennél gyengébb, megosztottabb, ha úgy tetszik impotensebb hatalmi tömörülés nem sok van. :)
    Az oroszoknak jó így, adott egy erodálódó katonai szövetség (NATO) és egy kvázi cselekvésképtelen konföderáció (EU). Így aztán remekül lehet a köldökzsinóron tartani a gáz és egyéb energiahordozók kérdésében Európát.

    A 2010-09-06-i és a tegnapi Világpanoráma című műsorban rendkívül érdekes dolgok hangzottak el Nógrádi úr részéről is, részben kapcsolódik az előzőekben leírtakhoz. Aki nem látta, az echotv honlapján a műsor végignézhető, a tegnapi szám egy-két nap múlva már fent lesz.
    Itt cáfolják meg konkrétan azt, hogy a továbbiakban a gáz kérdése nem fontos – dehogynem! Annyira, hogy még háború is lehet emiatt!

    Végezetül: én is látok orosz katonai dominanciát nem csak mennyiségben, de sok egyéb területen is.
    Fade által betett fotó csalóka! :) A Pak-Fa hajtómű lapátjait szemből így nem láthatod, ehhez 12-14 fokos szögben kissé oldalirányból kell a gépre nézni.
    Az 5. generáció pedig nem jelet lopakodást, maximum csökkentett észlelhetőséget a számos egyéb egyidejű kritérium mellett. Ennyi erővel akkor az F-117 is 5. gen. lenne.

    Üdv: M

    Üdv:

  20. Mi lessz így Nyugat Európával!?A hagyományos nagyhatalmai(brit,francia,német)ma szinte csak báb,vagy mellékszereplő a nemzetközi porondon.Ugye megvan az a bizonyos Brit-USA különleges kapcsolat,szövetség,amiben az USA már koránt sem kezeli egyenrangú félként a briteket(jogosan).Az EU meg egy kész röhej/ly.Nem azért,mert EU ellenes lennék,hanem nevetséges,ahogy nagyként viselkedik a világban,holott szinte semmit sem ér a szava.

  21. Üdv Novara!

    Akkor a németekről pár gondolatot:

    Németország Oroszország felé mozdul, hosszabb távon a német geostratégiai cél az, hogy bebiztosítsa magát Moszkva irányából mind energiahordozók, mind katonai vonalról. Ez ma már fontosabb Berlinnek, mint az EU vagy a NATO tagság.

    Ez az előfeltétele ugyanis annak, hogy Európában „helyreálljon” a klasszikus rend: ne a pénzügyi mágiával ügyeskedő angolok és lehetőleg ne a franciák (akik ismét, mint oly sokszor a történelemben megint Párizs-Moszkva tengelyt építgetnek) diktálják az ütemet, miközben a németek mindkettőt képesek lennének fél kezükkel a seggükbe dugni – már elnézést.

    Németország már nem EU-ban, hanem új német érdekszférában gondolkodik, ezt készíti elő. Ehhez pedig nem angol és francia, hanem orosz szövetséges kell Európában.

    Aki egy picit is figyeli a világot, annak nem titok, hogy az Obama-kabinet a post-american világrend előkészítésével van elfoglalva. Ugyanis az USA olyan problémák előtt áll, amelyet csak akkor tud megoldani, ha finoman szólva is visszavonulót fúj. Ha nem teszi, akkor bajok lesznek arrafelé is…

    Üdv: M

    Ui: Ja, látom az új cikket az olasz hadseregről is. Ez van.

  22. mz:

    Nepszavánál nem tudnak németül. Ez van. 8000fő az erőrojekcióra vonatkozik ennyivel tudja érdekeit képviselni a főd másik felén ha kell. A német hadsereg ilyen honvédelemre van összreakva és nem erőprojekcióra.
    A téma amúgy nagyon forró a németeknél ~1hónapja pont egy ilyen erőprojekciós kijelentése miatt kellett mennie a német honvédelmi miniszternek.

    „1998 környékén közel másfél évig nem volt bevethető állapotú brit stratégiai nukleáris erő, amelyet minden eszközzel igyekeztek titkolni.”

    Hát ha aranysas megírja akkor baromi rosszul titkiolták.

    A Spanyol védelmi képességekkel mi a gond? Átgyalogolnak a marokkoiak a földközi tengeren?

    „Lengyelország ugyan kapott F-16-ost (hurrá) meg visznek oda az amerikaiak Patriot ütegeket, de senki se gondolja komolyan, hogy a lengyel haderő összemérhető lenne az orosszal (miután anno olvastam ilyen véleményeket is :) ), de még a némettel sem.”

    És? Ha méricskélni kell nem Lenygelot méricskéljük Oroszokhoz, hanem a NATOt. És jóhogy a német haderő sokkal erősebb. Bár elöbb mindha vmi 8000 bevethető fős cikkel dobálóztál volna, ezt tán megugorják… :p

    Azon meglepődtem, hogy az EU tagság szerinted nem jelent EUhoz való közeledést és Oroszoktól való távolodást (pl a citált szabadkereskedelmi egyezmény azonnal kuka.) de hát mért is lenne az EUhoz való közeledés az, hogy kérik a tagságot…
    :DDD

    „Itt cáfolják meg konkrétan azt, hogy a továbbiakban a gáz kérdése nem fontos”

    Sehol nem írtam nem fontos. Azt írtam Oroszok csak az egyik opció. A Nabucco szintén csak az egyik. Az Afgán, Líbiai gáz szintén csak egyik. A csepfoyós SzA gáz szintén csak egyik. És a legmerészebb azóta is láthatóan értelmezhetetlen kijelentésem az volt, hogy EU akár 5éven belűl önellátó lehet. Írtam is MZ nézz utána USbeli gáz eseményeknek előre láthatólag pár éven belűl önellátóak lesznek. Azóta utánanéztél?

    „én is látok orosz katonai dominanciát nem csak mennyiségben, de sok egyéb területen is.”

    Én soroltam a pldakat. Várok tőled is egy vaskos listát ahol az orosz teknika veri a Nyit.

    „A Pak-Fa hajtómű lapátjait szemből így nem láthatod, ehhez 12-14 fokos szögben kissé oldalirányból kell a gépre nézni.”

    és? molnitől te nem olvasol? Aranysas pakfa cikk? ez így virít a radaron.

    „Az 5. generáció pedig nem jelet lopakodást, maximum csökkentett észlelhetőséget a számos egyéb egyidejű kritérium mellett.”

    Akkor had idézzek wikiről. „Fifth generation jet fighters are the newest and most advanced generation of fighter aircraft, designed to incorporate numerous technological advancements over fourth generation jet fighters including all aspect stealth….”

    Az első helyen szerepel a felsorolásban a lopakodás. szó nincs csökkentett észlehetőségről.