|

Eladnák a Prince of Wales-t Indiának?

Egyelőre csak pletykának minősíthető infót hozott le ma az angol The Observer hetilap. A Queen Elizabeth-osztályú repülőgép hordozók második egységéhez, a leendő HMS Prince of Wales-hez kapcsolódó értesülés mindenesetre határozottan érdekes eset.

A védelmi fejlesztések, beszerzések terén nem ritka, hogy 1-1 szaftos pletyka, ködösítés röppen fel hírként. Ezekre mindig is igyekszünk felhívni olvasóink figyelmét, de ez most különösen abba a kategóriába tartozik, így gondoltuk kiemelten felhívjuk rá a figyelmet! :)

Az utóbbi időben kissé megkavarodott a leendő Queen Elizabeth-osztályú repülőgép hordozók körüli állóvíz. Állítólagosan magas rangú védelmi forrásból érkező információk szerint a brit védelmi minisztérium berkeiben a közelmúltban állítólag egy olyan elképzelés körvonalazódott, hogy esetleg el kéne adni a Prince of Wales-t. Mondjuk Indiának. Az Observer értesülései szerint Új-Delhi érdeklődést is mutat az üzlet iránt. (Ezt a repülőgép hordozókkal kapcsolatos aktuális helyzetük végett egyébként nem is esik nehezünkre elhinni…)

httpv://www.youtube.com/watch?v=oIEQgBKXkME

A dolog hátterében – már ha egyáltalán igaz – az angol haderőre a közeljövőben váró komoly költségvetési megnyirbálás áll. Ami az aggodalmak szerint – bár a legutóbbi, 1998-as felülvizsgálás (Strategic Defence Review) kiemelt szerepűnek jelölte meg a repülőgép hordozókat és az Invincible-osztály utódlásaként két új, lényegesen potensebb egység beszerzését irányozta elő – a a Prince of Wales teljes visszamondásával járhat. Ez ugyanakkor kártérítési pénzek kifizetésével és akár 10 000 munkahely megszűnését is hozhatja magával. Mennyivel jobb lenne, ha a második egység is megépülhetne, még ha esetleg nem is a Királyi Haditengerészet számára.

Render a leendő 2 Queen Elizabeth-osztályú repülőgép hordozóról

Render a leendő 2 Queen Elizabeth-osztályú repülőgép hordozóról ,

És potenciális vevőként itt jöhet a képbe India. Feltételezhetően mert a jelenlegi egyetlen indiai hordozó is angol eredetű (ex-HMS Hermes), másrészt mondjuk az ex-Admiral Gorskov körüli töketlenkedést meglovagolandó.

Rendszeres olvasóink, vagy a téma ismerői nagyon jól tudják, hogy az INS Viraat név alatt futó indiai hordozó elég öreg teknő, hiszen a HMS Hermes-ként karrierjét megkezdő repülőgép hordozó a napokban, 2009. november 18-án ünnepli hadrendbe állásának 50. évfordulóját. Ugyan a közelmúltban esett át egy kis ráncfelvarráson, ez csak mintegy 5 évvel hosszabbíthatta meg haditengerész karrierjét. Így Indiának égető szüksége van új hordozóra. Pontosabban egyből több hordozóra.

Ezen szükségleteit egyrészt saját erőből – leendő Vikrant-osztály – illetve orosz segítséggel kívánja megoldani. Bár ne tette volna utóbbit! Pontosabban indiai szakértő gárda ellenőrizhette volna az ex-Admiral Gorskov állapotát a szerződés nyélbe ütése előtt. De érthetetlen módon nem tették, így részben saját hibájukból jelenleg ott tartanak, hogy Moszkva már 3,9 milliárd Dollárt akar a használt, mindössze 45 000 tonnás hordozóért. Összevetésként: ezen, az eredeti összeghez képest 300 százalékkal növekedett összegből az amerikaiak már-már Nimitz-osztályú szuperhordozót (~4,5 milliárd Dollár) építenek maguknak.

Ex-Admiral Gorskov, azaz a leendő INS Vikramaditya

Ex-Admiral Gorskov, azaz a leendő INS Vikramaditya

Új-Delhinek persze esze-ágában sincs lenyelni ezt a békát, amit pedig Moszkva szeretne lenyomni a torkukon, így a hordozó sorsa továbbra sem fix. Mivel eddig nem volt választásuk, lévén csak az oroszok voltak hajlandóak repülőgép hordozót eladni nekik – legalábbis ezzel vélték a tragikus helyzetű beszerzést Indiában – fel sem merült a visszatáncolás kérdése. Legalábbis publikusan. Ellenben ha az angolok esetleg tényleg hajlandóak lennének eladni a Prince of Wales-t, az esetleg megváltoztathatná ezt a helyzetet.

Egy ex-Gorskov, 2 Vikrant: ez nagyon komoly pénzmagot követel meg – főleg az előbbi miatt, így kérdéses Indiának lenne-e pénze egy tényleg csúcskategóriát képviselő, cirka 2 milliárd fontos hordozóra, vissza tudna-e táncolni az orosz üzletből, hogy abból szabadítson fel pénzt erre? Pusztán pár érdekes kérdés, amit ezen pletyka felvet. Kíváncsian várjuk az esetleges fejleményeket…

Render a leendő, 40 000 tonnás vízkiszorítású Vikrant-osztályról

Render a leendő, 40 000 tonnás vízkiszorítású Vikrant-osztályról ,

A leendő HMS Queen Elizabeth-hez köthető munkálatok már megkezdődtek, de azóta tudni lehet, hogy az osztály egységei az eredetileg tervezett hadrendbe állítási időkhöz képest 2-3 évet csúsznak majd.

12 hozzászólás “Eladnák a Prince of Wales-t Indiának?”

  1. Ha tényleg megfontolás tárgyává tették belső köreikben az angolok, akkor India helyében nyilván ki kéne táncolni az orosz üzletből, vagy ha nem megy, hát nem megy, de akkor a föld alól is előkeríteni a pénzt az angol hordozóra. Ha kell a Vikrantok építésének felfüggesztésével.

    Az F-35B->F-35C + az ez esetben valószínűsíthető elektromágneses katapultrendszerről nem szólt a fáma. De az is egy érdekes kérdés. Később nem kéne átépíteni a teknőt, ha úgy alakulnak a dolgaik. Kérdés mennyire drágítaná az egész projectet. Persze nem ártana igencsak záros határidőn belül eldönteniük…

  2. Indiának tuti van pénze a hordozóra! Max éhen hal pár százezer lakos. Annyi pénzt költöttek csak idén fegyverre, hogy eszméletlen, tuti van még nekik tartalékban.
    Egyébként nem úgy volt hogy a második egység is megépül de áttervezve heli hordozónak?
    De ha indiának van lehetősége egy ilyen üzletre akkor hülyék lesznek kihagyni.