|

A Viraat hamarosan visszatér

India jelenleg egyetlen repülőgép-hordozója, az 50 éve szolgálatban álló, az angoloktól beszerzett, a Falkland-szigeteket is megjárt INS Viraat (néhai HMS Hermes) jelenleg szárazdokkban pihen, de hamarosan újra szelheti a habokat.

Egy hónapja pihen a hajó a Cochin Shipyard Ltd egyik szárazdokkjában, ahol a kötelező ellenőrzéseket és javításokat hajtják rajta végre, hogy akár 2015-ig szolgálatban maradhasson, ha az ex-Gorskov (a jövőben INS Vikramaditya) a felújítása körüli árvita miatt később állna hadrendbe.

INS Viraat

A munkálatok modernizációt is tartalmaztak, a hajó új tűzvezető rendszert, navigációs radart kapott, valamint nem részletezett módon növelték a hajó ellenálló képességét is nukleáris, biológiai és kémiai fegyverek ellen. A hordozó megkapta az izraeli Barak légvédelmi rendszert, valamint integrálták fedélzetén a BrahMos hajó elleni rakétát is.

INS Viraat

A hajó a közeljövőben ünnepli 50. „születésnapját” is, 1959 november 18-án állította hadrendbe a 28 000 tonnás, Centaur-osztályú hordozót a Royal Navy, majd 28 évnyi hűséges szolgálat után került indiai kézbe a hajó.

Az INS Viraat fedélzetén a Sea King és Kamov helikopterek mellett az egyre fogyatkozó számú Sea Harrierek üzemelnek. Az ex-Gorskov fedélzetén 16 darab MiG-29K üzemel majd. Az indiai haditengerészet a hírek szerint további 5 új hordozót kíván rendszeresíteni az INS Vikramaditya mellé, kiemelkedően megnövelve tengeri erejét a régióban.