|

Izraeli fegyverek Indiának?

Az Israel Aerospace Industries (IAI) számos fejlesztési programban vesz részt, ezek közül többet ő is irányít. A közelmúltban újabb üzletkötésekre került sor, valószínűleg India az „áldozat”.

Naval Barak 8

Mostanában került sor a Barak 8 AMD (Air and Missile Defense) lég- és rakétavédelmi rendszer fejlesztésének elindítására, amely egy minden időjárásban és napszakban alkalmazható eszköz lesz a hajófedélzetre telepíthető Barak-8/ LRSAM bázisán. A rendszer szeme egy 360°-ban pásztázó (forgó), S-hullámsávban dolgozó AESA-radar, amelyet az ELTA Systems szállít majd. A mobil indítóállással ellátott rendszerbe rövid és közepes hatótávú rakéták integrálását tervezik. A hajófedélzeti rendszer átalakítását egy külföldi vevő igényelte, akivel a fent említett szerződést is megkötötték, a vásárló kilétét egyelőre még homály fedi, bár India 2007-ben már élénken érdeklődött a hajófedélzeti Barak 8 iránt, lehetséges, hogy ők igényelték a munkálatokat.

IAI HAROP Loitering Munition

Szintén ismeretlen vevő rendelte meg a HAROP Loitering Munition (LM) pilóta nélküli rendszert. Az eszköz, olyan mint egy kamikaze, miután felderítette az adott célpontot, a vezérlőállás engedélyével belerepül és a becsapódás erejével, valamint a fedélzeten lévő robbanóanyag segítségével megsemmisíti azt. Az eszköz indítható a földi szállítójárműről, de tengeri eszközről, valamint levegőből is.

Egy Griffin az Indiai Légierő egyik Jaguárjának szárnya alatt

Egy Griffin az Indiai Légierő egyik Jaguárjának szárnya alatt ,

Újabb ismeretlen, de valószínűleg az előbbiekkel megegyező megrendelő 10 millió dollár értékben rendelt GRIFFIN 3 NGLGB (Next Generation Laser Guided Bomb) szetteket. A Griffin a „buta” bombákhoz készült, izraeli gyártású lézervezérlés.