|

Jön a Silent Hornet?

Korábban írtunk arról, hogy a Boeing egy újabb Hornet-verzió létrehozására biztatja Japánt, ám úgy tűnik, saját maguk is léptek az ügyben.

Egy brazil kolléga Farnboroughban járt, ahol érdekes dolgot látott: a Boeing GSS (Global Strike Systems) standjánál egy újabb Hornet-verziót mutogatnak az odalátogatóknak. Ez pedig nem más, mint az F/A-18E/F Super Hornet felpiszkált változata, ahogy tették ezt korábban az F-15E Strike Eagle-lel, így hozván akkor létre a F-15SE Silent Eagle-t. Most ennek mintáján nyúltak bele a Lódarázsba, így megszületett az újabb Hornet, melyet nem hivatalosan “Silent Hornet” néven emlegetnek.

Most lássuk mit is sikerült újítani:

A Boeing tájékoztatása szerint, ha a megrendelő úgy kívánja, az új extrákat a jelenleg folyó tendereken esélyes Super Hornet is megkaphatja, sőt minden már szolgálatban álló Super Hornetbe be tudják építeni.
Ezzel a Boeing még közelebb paszírozta új típusát a következő generációhoz, növelve a Super Hornet exportesélyeit.

36 hozzászólás “Jön a Silent Hornet?”

 1. Ugye nem is olyan régen a Kanadai F-35A vs. F/A-18E/F kapcsán pont erről ment a vita – és ime, itt a feltuningolt új SH, a Silent Hornet.

  Persze van rá egy tippem, hogy a Kanadaiak még így sem fognak váltani – hacsak az ellenzék tényleg be nem váltja az ígéretét, ha esetleg a következő vállasztásokkor hatalomra kerülnekk…

 2. Utánaolvasva:

  -A CFT cirka 10%-al növeli a hatósugarat.
  -A belső fegyvertér ugye a törzs alá függeszthető póttartályból lesz kialakítva, négy AIM-120D vagy két Mk.82 méretű légibomba és két AIM-120D-t lehet elhelyezni benne.
  -A Silent Eagle és a Silent Hornet nem közvetlen konkurensei egymásnak, a Silent Eagle inkább légifölény gépnek van szánva, a Silent Hornet pedig inkább a csapásmérő feladatkörre van tervezve.

  Ez meg egy érdekes kép:

  http://apture.s3.amazonaws.com/00000129f0b757c857e6eb66007f000000000001.DSC00695.JPG

  TD = Technológiai Fejlesztés
  EMD = Műszaki és Gyártási Fejlesztés

  Vagyis az F-22/F-35-öt váltó gépet az USN esetén 2012-ben, az USAF esetén 2015-ben kezdik el fejleszteni a Boeing várakozásai szerint. Előbbi 2020, utóbbi 2023 körül érhet révbe…

 3. -A CFT cirka 10%-al növeli a hatósugarat.

  Csak ennyi?

  -A belső fegyvertér ugye a törzs alá függeszthető póttartályból lesz kialakítva, négy AIM-120D vagy két Mk.82 méretű légibomba és két AIM-120D-t lehet elhelyezni benne.

  Akkor ez nem belső fegyvertér. A póttartály RCS-e mitől is lenne kicsi és alig javítana valamit a légellenálláson.

  Bocs, de szerintem ez komolytalan erőlködés. A gép egyszerűen nem olyan kialakítású, hogy redesen mehessen rá CFT és egyebek. Az F-15 fügőleges oldala üvölt egy ilyen megoldásért. Bár a Rafale és F-16 gépeknek is van CFT-je, de azért egyiken sem az igazi szerintem. Az F-16 számára viszont nagyobb teljesítmény romlás is bevállalható. A gép könnyűvadásznak készült, ennek megfelelően csak AA fegyverzetkonfiggal volt a hatótáv kellően nagy. Csapásmérőként tényleg kurtalábú volt egy F-15E vagy A-6E géppel is összevetve.

 4. Vagyis az F-22/F-35-öt váltó gépet az USN esetén 2012-ben, az USAF esetén 2015-ben kezdik el fejleszteni a Boeing várakozásai szerint. Előbbi 2020, utóbbi 2023 körül érhet révbe…

  Csak azt nem értem, minek? Az említett típusoknak kategóriájukban nincs párja (ne keverjük ide a PAK-FA-t). A gépeket a következő 30 évre tervezték. Minek kezdenék el fejleszteni? Vagy ha az ATF programból indulunk ki, rendben, elkezdik. De az ATF-nek is csak cirka 20-25 év után volt csak kézzel fogható eredménye…

 5. Akkor ez nem belső fegyvertér. A póttartály RCS-e mitől is lenne kicsi és alig javítana valamit a légellenálláson.

  Molni, azt azt hiszem te is beláthatod, hogy a póttartály oldala nagyrészt homogén, míg a rakéták, bombák teste a vezérsíkok és kábelvezetők miatt nem túlzottan egyenes. Melyiknek egyszerűbb csökkenteni az észlelhetőségét egy bevonattal?

 6. @Molnibalage:

  Csak ennyi?

  Nem vagy egy kicsit túl savanyú? :D
  A 10% mellett ott van még az erősebb/takarékosabb F414, azzal együtt azért több is várható.

  A póttartály RCS-e mitől is lenne kicsi és alig javítana valamit a légellenálláson.

  Mitől lenne kicsi az RCS? Mondjuk hogy úgy alakítják ki, a tartály alakja már a képen is eltér a hagyományos póttartálytól.

 7. Nagy kedvenc a Lódarázs, pár éve gondolkodtam is, hogy a 15-öshöz és 16-oshoz hasonlóan kaphat-e CFT-t. Hát erre megadták a választ.:)
  Egy alacsony RCS-s póttartályt meg nem igazán tudok elképzelni.
  Olyan lenne kb, mint az pl egy AGM154-es? És akkor a kövi kérdés, a függesztő pilon nem rontja az észlelhetőségi jellemzőket?
  Amúgy az a 10% molnibalage-hoz hasonlóan nekem is kicsit kevés, a csökkentett étvágyú hajtómű ellenére is….

 8. @Phoenix:

  Csak azt nem értem, minek? Az említett típusoknak kategóriájukban nincs párja (ne keverjük ide a PAK-FA-t). A gépeket a következő 30 évre tervezték. Minek kezdenék el fejleszteni? Vagy ha az ATF programból indulunk ki, rendben, elkezdik. De az ATF-nek is csak cirka 20-25 év után volt csak kézzel fogható eredménye…

  Először is a fejlesztési idő a gép bonyolultságával exponenciális szinten nő. 60 éve egy vadászgép kifejlesztése egy-másfél év volt. 30 éve már 5 év, jelenleg ott tartunk, hogy egy gép kifejlesztése minimum 15 év. Várható, hogy újabb eszközök fognak megjelenni a harci gépeknél (koncentrált energia fegyverek (nem feltétlenül csak lézer), mesterséges intelligencia, új hajtóművek (hidrogén?), stb.), ezért elképzelhető, hogy tovább nyúlik a fejlesztési idő.

  Másodszor sokan kifejezték már azt a véleményüket, hogy az F-35 lehet az utolsó (amerikai) ember vezette vadászgép. Az USAF sem tette le ez ügyben a voksát, lásd az új stratégiai bombázóval kapcsolatos ingadozás, hogy pilóta vezette, vagy személyzet nélküli legyen a gép. Ha pilóta nélkülit akarnak, akkor nagyon-nagyon sok munka van még hátra… Akkor is, ha be akarják bizonyítani, hogy NEM életképes a pilóta nélküli légiharc még jelenleg.

 9. A Rafale és a Hornet is jól mutat, de szerintem az F-16-os sem vészes, sőt nekem egy picit jobban tetszik CFT-vel. Az F-15 esetében meg gyakran észre sem lehet venni :)

  Már várom a Lockheed Martin lépését egy CWB-s és módosított beömlős F-16-tal… :)

 10. Ami egyébként látványosabb, az az, hogy TVC-t továbbra sem kínál senki. Eurofighternél is esetlegesen, a ködös jövőben lesz hozzá talán, de az F-15, F-16 és az F/A-18 esetén egyáltalán még csak a tervek között se találkozni ilyesmivel. Úgy tűnik a manőverezőképesség javítására nincs igény.

 11. “…de az F-15, F-16 és az F/A-18 esetén egyáltalán még csak a tervek között se találkozni ilyesmivel.”

  Ha a jelenleg futó projektekre érted, akkor igazad van, de egyébként mind a három tipusnak készült TVC-s példánya, amellyel el is végezték a komplett berepülési programot.

 12. Maga a vektorálás nem feleleges, az oroszok jobban benne vannak, igaz, az amcsik is jó mélyen beleásták magukat, de végül szériáig csak egy egyszerűbb kivitel jutott (F-22).
  Az oroszok több okból is hajtják, egyrészt van valós, kézzelfogható előnye a harcászatban, repbiztonsági szempontból inkább előnyös mint hátrányos és marketing oldalról sem elhanyagolható a hatása.
  A jenkik más oldalról közelitenek a kérdéshez, ezért nincs ott ez előtérben.
  Az európaiak meg is-is. Franciák szerint felesleges, az Eurofighter konzorcium szerint van előnye is (szerintem főleg, mert a franciák szerint felesleges ;-) ) mig a svédek nem nyilatkoznak ebben a kérdésben egyértelműen. A kinaiak fejlesztettek valamit, de hogy mire jutottak vele, nem tudom. Egy fotó volt csupán egy kiállitási példányról, de csak a fúvócsőről.

 13. Ha a jelenleg futó projektekre érted, akkor igazad van, de egyébként mind a három tipusnak készült TVC-s példánya, amellyel el is végezték a komplett berepülési programot.

  Én arra értettem, hogy sem a Boeing, sem a Lockheed nem propagál TVC-t az adott gépekhez, még csak feltételes módban sem. A kísérleti gépek más kategóriába esnek.

 14. Az Eagle-számára nagyszerű megoldás, de számomra nagyon alacsúfitó a kinézete.

  Azért fura, mert első pillantásra egy gépen a legtöbb ember észre sem veszi a difit a CFT és nem CTF F*-15 között. Persze te értesz hozzá, de az F-15E a legtöbb szögből – ha azonos színű lenne – alig üt el egy F-15D-től.

 15. Na jó, ez inkább asszociativ dolog. Valóban nem olyan rossz a helyzet, mitöbb, elegánsan egyszerű, de a tudat, hogy egy “telivér” vadászgépre két ilyen púpot raknak, számomra nem kóser. De ez csak esztétikai dolog. És hogy mi a kóser? Hát az izraeli F-15I demócsapatának gépe, mert azon az égvilágon semmi sincs, csak maga a szterodion nevelt Sasmadár adja elő művészetét.
  Persze pont a zsidók azok, akik még a C-re is raknak CFT-t.
  (korábban a jenkik Izlandon használták igy)

 16. ezek így szerinted szépek?

  Szerinted nem…? :-)

  Nézd meg szemből azt az F-16-ost. A CFT-k miatt nekem még agresszívabbnak tűnik… Sőt itt a törzs alatt konténerek miatt még egy különleges szimetriai is létrejött.

  Egyébként nekem a lengyel F-16-osokon tetszett a legjobban CFT.