HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

HTKA Hírhalom 2010. 22. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Indonézia 2005-ben nyugdíjazta 16 darab Northrop F-5E/F Tiger II típusú vadászbombázóját, ám úgy döntöttek, hogy némi modernizáció után újra szolgálatba állítják őket. Az Indonéz Légierő színvonalnövelésre törekszik, ám míg a típusváltás előtt (nagyjavítás és modernizáció után) újra szolgálatba állítják az F-5E/F gépeket. A megújulás során Emerson Electric AN/APQ-159 típusú, I/J hullámsávban dolgozó radarberendezést kapnak a gépek, mellyel kétszeresére növekszik a felderítés hatótávolsága. Ráadásul az új radar karbantartásigénye kisebb, így olcsóbban üzemeltethető.
A nagyjavításnak köszönhetően a gépek élettartama 6000 repült órára növekszik, így 2020-ig szolgálatban maradhatnak.

Az Olasz Légierő AMX típusú harcigépei 2009 november 7-i érkezésük óta több, mint 400 bevetést repültek Afganisztánban, 1000 repült órányi harci tapasztalatot gyűjtve. Az ISAF (International Security Assistance Force – Nemzetközi Békefenntartó Erők) támogatására áttelepített, többségében felderítőrepüléseket végrehajtó gépek közel 100%-os hadrafoghatósággal repültek, ami a karbantartószemélyzet remek munkáját és a olajozottan működő alkatrészellátást dicséri.

A Mexikói Légierő átvette első C-295-ös taktikai szállítógépét az Airbus Military vállalattól. A közép-amerikai ország haditengerészetében már 2009-óta repül két ilyen gép, a légierőnek pedig ötöt rendeltek; a flotta várhatóan 2010 végéig feláll. Kapcsolódó hír, hogy Finnország két ugyanilyen típusú szállítógépe mellé egy harmadikat is rendelt, melyet a tervek szerint kissé átalakítanak majd, és légtérellenőrző feladatokra használják.
Az első két példányt 2007 óta üzemelteti a Finn Légierő, melyek teljes körű kiszolgálását egy szerződés értelmében az Airbus Millitary végzi.

Az Alenia North America T-100 ITS (Integrated Training System) jelzéssel nevezi az Alenia M-346 Master típusú kiképzőgépét a T-38 Talon típusú szuperszonikus kiképzőgépek leváltására életre hívott T-X tenderre.
Kapcsolódó hír, hogy az M-346 Master gépekhez rendszeresítik a sisakkijelzőt. A HMD (Helmet Mounted Display) kiegészíti a szemmagasságú kijelzőt (HUD), megjelenítve a sisak plexijén a repülési adatokat, függetlenül attól, hogy melyik irányba néz a pilóta.

Kényszerleszállást hajtott végre június 4-én, pénteken egy ausztrál C-130 Hercules az Edindurgh Légibázison helyi idő szerint 16:15-kor, mert a személyzet füstöt észlelt a pilótafülkében. A személyzet egyik tagja sem sérült meg. Ez két napon belül a második ilyen eset: június 3-án egy hajtóműhiba miatt keletkezett füst egy ausztrál Hercules fedélzetén.

Kábelezési problémák miatt néhány napot késik a Lockheed Martin F-35C Lightning II repülőgép-hordozó fedélzeti vadászbombázó nullszériás példányának első repülése. A CF-1 névre hallgató gépnek már június 2-án levegőbe kellett volna emelkednie a texasi Fort Worthban, de erre említett okokból nem került sor. Azonban a cég szóvivői szerint a probléma nem súlyos, azt gyorsan kijavítják, így hamarosan tényleg sor kerülhet a szűzfelszállásra.

Az orosz Védelmi Minisztérium szerint a kínaiak által fejlesztett J-15 hordozófedélzeti vadászbombázó teljesítményében és képességeiben elmarad attól a Szu-33-tól, mely az alapját képezte. Mint ismeretes, a kínaiak Ukrajnától vásároltak egy példányt a Szu-27 tengerészeti változatából, és lemásolták azt. Az oroszok szerint azonban a világpiacon az eredeti, orosz gyártású Szu-33 mellett nem lesz versenyképes a kínai masina, és elképzelhető, hogy a J-15 nem megfelelő paraméterei miatt Kína arra vetemedik, hogy Szu-33-asokat vásároljon hamarosan elkészülő repülőgép-hordozójára.

Egy Szu-33 érkezik a Kuznyetcov fedélzetére ,


A közelmúltban több videómegosztó oldalra is felkerült azon baleset felvétele, melyben egy RAF Harriert sikerült odaverni a kabuli betonhoz. A 2009. május 14-én történt balesetben a pilóta sikeresen katapultált, az esettel kapcsolatosan meg nem nagyon kommunikáltak okot. Később egyes források szerint nem sikerült kiengedni a gép futóművét. No de lássuk a videót, ami nagyon nem erről árulkodik!

http://www.youtube.com/watch?v=Ae9-ap4vzs0

Németország az A400M késése miatt a C-160 Transall flottájának modernizációját és üzemidő-hosszabbítását tervezi. A német gépek jóval több kirepületlen idővel rendelkeznek, mint a gallok példányai, így ésszerű meglépni ezt a lépést. A munkálatok alatt NVG-kompatibilissé (éjjellátó-szemüveg) teszik a pilótafülke világítását.
Kapcsolódó hír, hogy az afganisztáni tapasztalatok alapján a németek módosítani akarnak a Eurofighter Typhoonok CAS (Close Air Support) képességein, többek közt a GBU-48-as bombán, melyhez új bombatestet fejlesztenek. Az új köpenytől kisebb repeszhatást, de nagyobb detonációs képességet várnak.Levegőbe emelkedett a HAL Tejas negyedik LSP (Limited Series Production) példánya június 2-án. Ez a gép már minden leendő berendezéssel fel van szerelve. A 40 percig tartó repülés során Suneet Krishna százados 1.1-szeres hangsebességre gyorsította a gépet, a legnagyobb elért magasság 11000 méter volt. A repülés minden adatát árgus szemmel figyelték a központból (NFTC – National Flight Test Centre).

Pakisztánban megkezdték a JF-17 Thunder típusba szánt elektronikai eszközök hazai gyártását, a kamrai Pakistan Aeronautical Complex (PAC) üzemeiben. A cég elnöke, Farhat Hussain Khan elmondta, hogy egyelőre 4 fontosabb rendszer készítését végzik. A kínai-pakisztáni kooperációban készülő gépből idáig 150 darabot rendelt a pakisztáni kormány, melyeknek 50%-át saját maguk tervezik legyártani.

Brazília tovább odázza az F-X2 tender győzteséről szóló eredményhirdetést, mivel még mindig nem tették le véglegesen voksukat egyik típus mellett sem. A kormányzat a héten Luiz Inácio Lula da Silva elnök vezetésével az ENSZ konferenciáján vett részt, a hazaérkezés utánra tolva a döntést. Jelenleg úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem is várható, ám nagyon ígérgetik, hogy június végéig biza eljövend. Majd meglátjuk…

Közreműködött: Tcat, Aim-120 és Eagle

Exit mobile version