|

Földön a Raptorok

A napokban érdekes információ került napvilágra, mégpedig az, hogy napjaink csúcsragadozója, az F-22 Raptor összes példányát földre kényszerítette egy hiba februárban.

Az F-22A Raptor még mindig nem nőtte ki a gyermekbetegségeit. A radarabszorbens borítás problémái és az elektronikus rendszerek beázása után után ezúttal újra a pilótakabin környékén volt némi anomália, melyet a kabintető és a törzs illesztésénél rosszul kivitelezett vízelvezetés okozott. A beszivárgó nedvesség rozsdásodást idézett elő bizonyos alkatrészeken.

F-22 Raptor | Forrás: airforceworld.com ,

Ez a fajta meghibásodás, ahol a rozsda váratlan helyeken bukkan fel, új fegyverrendszereknél megszokott dolog, bár a digitális tervezésnek, valamint az újabb és újabb szoftvereknek köszönhetően nagymértékben csökkent az előfordulásuk. A Pentagon évente 20 milliárd dollárt költ a rozsdásodás okozta problémákra, azonban nem meglepő módon az összeg nagy részét a hajófedélzeti üzemű gépek viszik el.

A Raptorra visszatérve, nem ez volt eddig a legcikisebb eset, 2006 áprilisában egy rossz munkahengernek köszönhetően a fülkében ragadt egy Raptor-pilóta, melynek következtében tűzoltók szabadították ki fűrésszel, több mint 182 ezer dolláros kárt okozva ezzel…