|

Amerikai indiánok érkeznek Indiába

Mint ahogy már mi is írtunk róla, Indiában javában zajlik az ország harci helikoptereinek leváltására indított tender. Illetve már a második, hiszen az első tendert leállították, miután a két amerikai résztvevő, a Boeing és a Bell (AH-64D Longbow Apache illetve AH-1Z Viper) kiszálltak a tenderről, elsősorban az 50%-os gazdasági ellentételezésre hivatkozva. A Boeing részéről további gondot jelentett, hogy a túl szűk volt az ajánlat összeállítására álló időkeret, illetve Bellnél portékája esetében hogy csak FMS útján (Foreign Military Sales – az amerikai kormányon keresztül) lett volna elérhető az indiaiak számára. Az amerikaiak visszalépésével addigra már csak 3 típus volt versenyben, az AW129, Mi-28NE illetve az Eurocopter Tiger.

Nos, úgy tűnik, hogy ez nem volt elég Új-Delhinek, ezért 2009 májusában ismételten meghirdették a tendert, immár csökkentett ellentételezési igénnyel, illetve a direkt beszerzés mellett az FMS lehetőséget is nyitva hagyva.

Az újraindított tenderen ismeretlen okok miatt nem indult a Kamov üdvöskéje, majd tavaly júniusában a Bell is visszalépett a megmérettetéstől, illetve a beadási határidő utolsó napján az Eurocopter is meghátrált.

AH-64D Block III

AH-64D Apache Longbow Block III | Fotó: Boeing ,

Na és most jöjjön a hír apropója: az IAF nyáron megkezdi az AH-64D tesztelését. Dean Millsap, a Boeing Ázsia Nemzetközi Üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az IAF küldöttsége hamarosan az államokba utazik, hogy véglegesítsék a dátumokat, hogy mindenféle időjárási körülmények között kipróbálhassák a forgószárnyasok képességeit. A tesztelésre az USAF állományában üzemelő Block III-as gépeket küldenek a Hindu államba, mely a jelenlegi legfejlettebb Apache típus, mely modernizált felderítési képességeivel, illetve azzal a képességével tűnik ki, hogy képes a kapcsolattartásra a pilóta nélküli járművekkel.

3 hozzászólás “Amerikai indiánok érkeznek Indiába”

  1. Igazából még az AW129 is versenyben van, de szerintem annak nincs sok esélye, mivel súlycsoportban inkább áll közel a jövőbeli indiai LCH-hoz mint az ez által a tender győztese által leváltandó Mi-35-höz