|

HTKA Hírhalom 2010. 16. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Április 22-én elvégezte első repülését a 41. F-15K Slam Eagle. A jeles eseményre St. Louisban került sor a Boeing telephelyén. A gép, mely az első a Dél-Koreai Légierő által a Next Fighter II program keretén belül megrendelt 21 példányból 66 percet töltött a levegőben első szárnyalása során. Ez már a 2. dél-koreai rendelés a típusból, az első 40 példányra szólt, melyet a Boeing 2008 októberében teljesített.

F-15K

A 41. F-15K 2010. április 19-ei szárnyalása | Forrás: Boeing ,

Kuvait tervei között szerepel hogy idén júliusban repülési teszteket folytatnak le egy francia Rafale-al, hogy teszteljék annak valós képességeit, mielőtt végleg döntenek annak rendszeresítéséről – nyilatkozta a kuvaiti védelmi miniszter.

A francia csodamasina 14-28 példányának rendszeresítéséről még 2008-ban kezdődtek tárgyalások, mikor Nicolas Sarkozy francia elnök felajánlotta a régi Mirage-ok leváltására.

A rendszeresítést támogatja a kuvaiti kormány és a védelmi minisztérium is, de a légierő ellene van, főleg a gép magas költségei miatt, és idén márciusban egy erősen iszlám ellenzéki csoport írásos tiltakozást nyújtott be a kormánynak, melyben ellenzik a gép rendszeresítését, szintén annak magas költségei miatt és mert szerintük az egész ügy gyanús.



A Holland Királyi Haditengerészet április 21-én átvehette az első NH90 NFH helikoptert. Az átadási ünnepségre Olaszországban került sor az Agusta Westland Vergiate-i üzemében – Hollandia összesen 20 gépet rendelt. A típusból idáig összesen 131 példány legyártására van szerződés a német, francia, olasz, norvég, holland és belga haditengerészettől.

Holland NH90

A Holland Királyi Haditengerészet első NH90-es kávédarálója | Fotó: NHIndustries ,

Április 18-án lezuhant az Amerikai Hadsereg egy UH-60-as típusú szállító helikoptere. A szerencsétlenség sajnos emberi életet is követelt, a fedélzeten utazó egyik katona ugyanis életét vesztett, 3 pedig súlyosan megsebesült. Az esetre Irak északi részén került sor, 20 km-re északra Szaddám Huszein szülővárosától, Tikrittől.

Az eset körülményei egyelőre tisztázatlanok, de valószínűleg nem ellenséges találattól zuhant le a helikopter. Az iraki hadsereg szóvivője elmondta, hogy a helikopter a feladatát erősen szeles és esős időben hajtotta végre.

Románia közelmúltbeli, használt F-16-osok beszerzéséről születő döntését a kezdeti sokkhatás után egyből betámadta a Saab egy igen komoly ajánlattal: a használt gépek áráért ők ugyanannyi, ám vadonatúj Gripent adnának.

A térségben Bulgária is vadászgép beszerzés előtt áll, ám ott még nem született konkrét döntés sem. A Saab mindenesetre semmit sem bízva a véletlenre Szófiának is megtette a romániaihoz hasonló ajánlatát – Bulgária is a használt F-16-osok árán szerezhet be új Gripeneket.

Gripen és F-16

Gripen avagy F-16? Nem egyszerű a kérdés. A fotón: szomszédok egymás közt – svéd Gripen a norvégiai Cold Response 2010 hadgyakorlaton | Forrás ,

46 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2010. 16. hét”

  1. Nállunk ismostmegy a harc 24 db haditengerészeti helikopter beszerzése kapcsán.

    A RAN egy tengo vadász de a torpedók melett irányított hajók elleni rakéta hordozására is alkalmas „multi” helit szeretne 2014 es szállítással.

    Két jelentkező van a S-60R ( Romeo ) és a NH-90 es haditengerészeti verziója.

    Előnyök hátrányok itt is ott is. Nagy eltérés abban van hogy az egyik már létezik a másik meg nem illetve az ár ami az európai eseében csöppet borsos , de viszont azt mi gyártanánk le és nem rozsdásodna állítólag ami a tengeren fontos.

    Szóval bírkoznak ezerrel.

  2. Más világ !

    Olyan furcsaságokkal hogy itt tisztelik a katonákat és mindent megadnak nekik amit csak lehet. A parlementi képviselők ügyet csinálnak abból ha megtudják hogy egy területen van már korszerübb felszerelés és azt a sereg még nem kapta meg.

    Időnként jótlehet mulatni azon hogy ezen „szakértők” lesre futnak.

    A multkor kiverték a balhét hogy a Collins class tengókon miért nincs AIP amikor azzal lett eladva a tengó hogy a leg korszerübbet építik veszik.

    A válasz nem késlekedett elmondták a honatyának hogy anno 1996 tájékán az AIP rendszer még nem létezett így be sem építheték.

    Most újra felmerült ez is mert a dízelek haldoklanak de rendesen így cseréjükre kerül sor hamarosan. Reméljük kapunk AIP ot is ha már meg lesz bontva a kicsike. Ha nem megyünk a képviselőkhöz .

  3. Fade

    Az AIp akkor kezdte próbaköreit és még messze nem volt kiforrott. Ráadásúl az a technológia amit a Svédek választottak nem is terjedt el. Egy módosított változatát a Japánok használják de még ők sem döntötték el hogy örüljenek neki vagy bosszankodjanak.

    dudi

    Milyen fegyvernemnél vagy ? Milyen beo ban ? ( ha nem titok )

  4. dudi: Mondanám, hogy ironikus akart lenni a kérdésem, de belátom inkább szadistára sikeredett…. :) :(

    Amúgy igen az „AK” amelyik 1millió forint/darabáron kap egy új csövet meg egy sínt (sött ha jól emlékszem tust is), miközben a legmodernebb G36/HK416/AK-10x (ha vki AK buzi) zsírújan nincs 400.000Ft.

    Ez a stroy mindent elmond arról, hogy mit is művelnek a fejesek, hogy mi a magyar honvédség. Komolyan mondom simán főbe kéne lőni a komplett vezérkart aki megcsinálta azért aki meg hagyta azt azért. őőő újabban milyen radikális vagyok…. még 1-2év és látom megyek jobbikra szavazni…. :DDD :(…

  5. dudi

    F88 AUSTEYR A” már általános a szokott sinekkel meg szélesebb látószögű optikai irányzékkal. Már ettől is elcsöpenne a nyálad de most van csapatpróbán a 3. dandárnál az A+ verzió. Egy két nyalánkság. Az optikája „hajlítható ” így a sarokról is ki tudsz kukucskálni és lőni vele úgy hogy csak a fegyver néz ki.

    Kapott egy új thermo optikát ( nem mindegyik ) de eszméletlen mit tud állítólag a masina. A srácok azt mondják hogy azt lehet látni vele hogy hol ült az ipse korábban és ha az illető a falra tette a kezét ( támaszkodott) azt is látni vele egy ( időn belül )

    A cső alá a gránátvető ugyan az de kapott egy új lőszert amiben időzítő gyújtó vanamit alézertávmérő adatai alapján programoznak be hogy a fedezék felett robbanjon ( ez sem minden darabra kerül fel )

    Szóval érdekes játékszere lesz az itteni nyulaknak. ( nekünk még az A1 meg az F89 ( Minimi ) sek vannak igaz nem is nagyon használjuk őket.

  6. Kuruc71

    amiket leírtál azok kiegészítők nem a fegyver tudja ezeket mindenre rá lehet rakni amin van kompatibilis sínrendszer nekem nincs bajom az ak-val az a baj h kéne rá sok minden köztük az általad leírtakból is jó pár
    am én nem vok elájulva a bullpup rendszertől én hagyományos párti vagyok
    sztem vagy g-36 k/kv vagy ak-101/102 kéne ha már újat vennénk…

  7. fade
    ha azért írod h AK-10x mert nem tod melyik-melyik akkor segítek ha meg nem akkor annak biztos jól jön valakinek…

    űrméret mm csőhossz mm
    AK-74M 5,45 415
    AK-105 5,45 314
    AK-101 5,56 415
    AK-102 5,56 314
    AK-103 7,62 415
    AK-104 7,62 314
    AK-74U 5,45 210

  8. Jó haverom is bokor ugró.
    Ő amit nekem nekem mondot. A szerint az AK_val egy baj van nem lehet épület harcászatra használni nagyon mert a lövedékek átütik a falakat.
    Amúgy meg tényleg csak véleménye szerint remek fegyver és felesleges újat rendszerezni a járulékos költségek okán .

    Kuruc71. Már egy párszor leírtam a hadsereg állapota híven tükrözi azt fenntartó társadalomét.

    Csoka honiak öntudat vesztettek vagyunk zömmel.

    Sokan odáig jutottak el a orosz tankok után a fejekben hogy az árpádsávos meg a turul madár fasiszta jelkép.

    Miközben a turul a magyar katonának egy jelkép ősi szokásokból eredően.

    Árpád sávos zászló alatt hatoltak a magyar hadak századokon át.

    Ez egy példa. Népből újra nemzetté kell válunk.

    Érdekes módon 1921-44 között a katonáknak megvolt a társadalmi ragja.

  9. köszönjünk…. meg még a partalan űrméret miatt írok a végére Xet, mondjuk akkor a HK41Xet is kéne…

    HK41x bullpop? ily nem értek én ehez….

    Kuruc: Ahogy dudi írja, ez szerelék kérdése. Aug kezembe se volt soha (illetve airsofton igen) a G36 nekem tetszett, persze ez nem jelent semmit.

  10. Fade
    nagyon leegyszerűsítve a dolgot a hk416 egy olyan m4-es amiben a g36 gázdugattyús rendszeréhez nagyon hasonló szerkezet van beépítve de ez tényleg csak nagyon-nagyon leegyszerűsítve
    bullpup
    megint csak nagyon egyszerűen az a fegyver aminek az hátsó markolatat az elsütő billentyűvel a tár előtt van pl:tar-21 AUSTEYR A sa-80 famas így kell elképzelni

    http://www.misklin.pwp.blueyonder.co.uk/misklin/sa80.htm
    szemben a hagyományos elrendezéssel ami ilyen

    http://www.gun-world.net/german/hk/g36/no_g36kv15.jpg

  11. „Amúgy meg tényleg csak véleménye szerint remek fegyver és felesleges újat rendszerezni a járulékos költségek okán .”

    Hát dudi talán nem véletlenül sírja el magát amikor kézbe veszi és nem véletlenül sírja el magát amikor azt hallja, hogy 1milli/db árért kapnak új csövet/sínt…. és a köv soksok évben retteghet, hogy úgy jár mint a tesztlövészeten….

  12. Nálunk az 1 km autópálya is 3x drágább mint máshol, mért pont a gépkarabély modernizáció lenne olcsóbb. Sínrendszer, állítható válltámasz, kicsúsztatható villaláb, aranyozott diófa berakás gyémántokkal és smaragdokkal…, mert gondolom a 7700 db fegyver / 7,7 milliárdért az nem jelent 7700db lézeres célmegjelölőt, 7700 db éjszakai irányzékot, és 7700 db gránátvetőt is egyben? Vagy igen? A HM eddigi közleményeiben mindegyik csak „opció”.

    http://www.hm.gov.hu/miniszterium/gepkarabely_modernizacios_program
    http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15153/hodmezovasarhelyi_kihelyezett_hrb.html

    Mint kiderült már Gripent is lehet kapni akciósan, diszkontáron…

  13. Mi kerül 1Misibe? A fegyver már adott optika kiegészítőket meglehet tendereztetni 4-5 gyártó ugranak a svédektől a franciákig.

    nem lehet hogy a reális ár 500ezer-800ezer közt lenne. 800 kategóri fúl éljelnappali célzó stb.

  14. mindenki azon van kiakadva h 1 ak 1milla mer a 7 milliárdot elosztotta 7700-al viszont ebben az összegben (7 milliárd)nem csak a felújítás van benne hanem ennyi az egész program költségvetése ami azért nem mind1
    persze ettől még drága!!!!!!!!!!

    Luthero
    nem tom milyen fegyver a cz-805 (annyit hallottam róla h ak klón)még nem lőttem vele meg csak képen láttam az alapján viszont látszik rajta h a csehek átgondolt jó munkát végeztek de még egyszer mondom nem lőttem még vele…

    JA AKI MÉG EGYSZER NYUSZIZIK VAGY BOKORUGRÓZIK AZT LELÖVÖM….. :-)

  15. Vik

    már régen is olvastam ezt a cikket és hát vannak fenntartásaim
    alapból ne magyarázzon szakértőként fegyverről olyan akinek 1 napi használat után fáj a válla egy 3.6kg-s fegyvertől pláne hogy a g-36 taktikai hevederje széles…
    másik észrevétel lehet h ez csak alaptan bizalom megelőlegezése a H&K cégnek (és a Német hadseregnek mint rendszeresítőnek) de nem akarom elhinni h olyan fegyvert gyártanának (rendszeresítenének) amin bármit is el lehetne törni kézzel a műanyag tárral kapcsolatban pedig én sem tartom jó ötletnek hisz egy tár komoly igénybevételnek van kitéve ezért illik fémből készíteni…
    ja ha meg azért törtek a tárak mert le ejtették őket hát nálunk ilyet 100 fekvővel honorálják ott a helyszínen…

  16. Én anno AK-47-el töltöttem le a szolgálatomat a Határőrségnél, nem egy nagy élmény 10 kilómétert gyalogolni vele, plusz a három tár.
    Örségben egy óra után legszivesebben már a földön húztam volna magam után. Aztán, mikor a határvadász századhoz kerültem, az AK-63D sem volt sokkal könnyebb!
    De egy katona azzal harcoljon kiválóan amije van!
    Ja és amikor fegyelmezési okok miatt 25 percig futottam körbe- körbe a lőtéren kezemben egy 22 kilós KPVT géppuska csővel, na az sem volt semmi.
    Emlékszem olyanra is hogy a 45 kilós toronylövész társam kiesett a 32 kilós géppuskával együtt az ajtón miközben kiakarta adni nekem, hogy kitisztítsuk gyakorlat után. :)
    Szóval, szerintem igen kevés beleszólása van egy bakának, hogy milyen fegyverrel harcoljon.
    Használja azt amit kap, majd a harcok során, gyorsan zsákmányoljon egy jobbat! :)

  17. Hejj!
    régi szép emlékek! :)
    üres töltényhüvely kellett a felhúzásához!
    mindig azzal riogattak minket, hogy a rossz minőségü lőszer ha keresztbe áll akkor leviszi a fejünket is a robbanás
    bontottunk vele téglafalat egyszer-kétszer a kiskanizsai lőtéren! :)
    igaz a kiképző főtörzs parabellummal átlőtte az egyik pöszke leszerelt ajtaját, nem volt túl megnyugtató látvány!
    :D:D:D

  18. Kicsit visszakanyarodva a kézifegyverekhez:

    Én speciel 7,62 párti vagyok. Na nem az AK miatt, hanem mert az már elég nagy lőszer, hogy legyen értelme többféle kivitelben készíteni (páncéltörő-gyújtó, leváló köppenyes, stb…). Az 5 mm körüliek szerintem túl kicsik/könnyűek ehhez. Persze annak is van előnye…

    A közteseknél számolgatni kéne, még nem tudom, a sebesség/tömeg mit mutat.

    Pocok75: Nem tokarev volt véletlenül? Az alap para (9*19) lőszer nem igazán veri át a 13 mm páncéllemezt. Elméletileg… (És mint tudjuk, az elmélet és a gyakorlat között _elméletileg_ semmi különbség nincs… gyakorlatilag van… :-D)

  19. dudi: Ettől még irtózatosan drágán lesz rossz fegyverünk. Ugyanennyiből bármit megvehettünk volna ha épp AK buzik vagyunk akkor az AK-10xet is, ha a véleményem szerinti legjobb nyit akkor a HK41xot.
    x direkt 5.56 fanok írjanak x helyére 6ot 7.62fanok meg 7et. :DDD

    monyok: Óriási hittel elmondod mia frankó és azt se tudod miről beszélünk? lol :DDD

    google segít, már az első találat is vmit sejtet…
    http://vastagbor.blog.hu/2009/03/06/zsiros_katonai_uzlet_a_szekeres_elvtarseknal

    ja és évek óta játszunk sokan műanyag tárral még csak nem is ABSel és még töröttet se láttam.

  20. Fade baszusz tudtommal arról szól a vita hogy értelmes dolog volt az AK felújítás ennyiért 5000$ nem rossz pénz.

    Bakancs huszár haverom aki magyar köztársaság zsoldosa szerint az AK mind a pókerben mind a harctereken jó fegyver. Csak ami most nekik van fapados.

    Egy másik elvetemül ismerősöm aki afgán után otthagyta a zsoldos sereget és beállt hupikéknek.
    Ő mondta anno az Uj-Zélandi meg Ausztrál SAS katonák is AK-t használtak.
    Ez volt 2éve.

    Ha ez így van akkor a tartozékokra lehetett volna közbeszerzést ki írni.
    Szerintem egy tucat kiegészítő gyártó és fegyver tuningoló van.
    Azok meg teszik a maguk kis ajánlataikat 20 000 db karabélyra.
    Talán még az 5000$/db árból futottat volna könnyített sisakra meg erősebb golyó álló mellényekre is jó még kipótoltuk volna 1000-2000$

  21. Huj,

    háát nemtom, elolvastam a cikket, de nekem – így látatlanban is – fenttartásaim vannak, bár aláírom, hogy ezek csak feltételezések.

    1. A HK nem ma kezdte a fegyvergyártást, nem gyártana olyan fegyvert, ami nek 30 lövés után beolvad a műanyag része (ezeket a fegyókat ha jól tudom a sivatagban tesztelték – 10 000 körüli lövés folyamatosan, néha vízbe mártva). Elképzelhető, hogy extrém esetben megolvadhat a műanyag, de az sztem csak „túlhasználás” eredménye lehet (pl. 3-4. cmag után, azért ezek nem géppuskák).

    2. A Bundeswehr nem vesz olyan fegyvereket, amik csak patikakörülmények között használhatóak, ha ennyire – a cikk szerint – használhatatlan lenne a fegyver, az nagyon gyorsan kiderülne, és tele lenne vele a net.

    3. A G36 egyik előnye éppen a magas megbízhatóság, és jó tűrőképesség a szélsőséges körülményeket illetően (pl. hasonló zár van a HK 416ban, és az is kb. mindenféle mocsokban megállja a helyét, kis túlzással).

    Tehát én nem igazán tudom elhinni, amiket a cikkben megállapítanak, mert amit leír, azok alapján a G36 egy használhatatlan, megbízhatatlan fegyver, aminek letörnek a műanyag dolgai, behajlított tussal kitörik a zár (???), széttörnek a tárak, 30 lövés után szétolvadnak a műanyag részek. A G36 3 országban van jelenleg hadseregi szinten rendszeresítve, ill. egy rakás fegyveres csoportnál, én neten csak jókat olvastam a tapasztalatokról.

    Y

  22. Dudi

    A G-36 hevederje 15-de max 20 mm széles volt, ráadásúl vékony. Ez a vállunk fáj probléma többeknél előjött többek között akkori ” Bólyais” lövészhalgatóknál is akik velünk voltak.

    monyok

    Se A ASAS , se a NZSAS nem használ rendszer szerűen AK-t. Van rá kiképzésük de és kizárólag vész esetére ha el kell venni mert nincs más. Alapvetően az M4 el nyomulnak ( még csak nem is AUG-al ) és ha 7,62 re szorulnának akkor a raktárban akár gyári újként is virító FN ért nyúlnak.

    Yet

    Én sem hittem, mi se hittük a dolgot pedig úgy történt. Azt tudni kell hogy a német illetve a mi általunk megszokott VSZ kultúrájú fegyverigények teljesen mások.

    Mondok egy példát. Kérdeztük a németektől hogy mi történik ha pl az első emeleről kiejtik a fegyvert ? A válasz az volt hogy természetesen , vagy valószínűleg eltörik, és nem tudod használni. Visszakérdeztek mi van az AK val hasonló helyzetben. Volt ott egy hatástalanított AK amit azért vittünk hogy megmutassuk a dolgot nekik . Megfogtam az AK-t a csövénél fogva és nagyívbe elhajítottam a németek döbbenetére. Majd érte baktattam felhúztam fesztelenítettem és azt mondtam „EZ ” történik egy AK val ha eldobják.

    Más fegyverkultúra más igények más értékrend.

    Ui : A zárja meg a tisztítása tényleg egy rémálom.

  23. Nem értem a bullpup rendszereket egyesek miért nem szeretik? A több súly a vállon miatt, vagy a tár csere miatt?
    Az izraeliek Tavorja brutálisan pontos, és sok évnyi csiszolgatás után elkezdték rendszeresiteni. Youtubon néztem egz videot, ahol 300méterről fejbe lötték vele az álló alakot, mindezt egy reflex lézerpontos optikával. Ez már enyhén szólva sniper kategória. A fegyvernek nagyon kicsi a recoil-ja, az össz hossza pedig elég rövid (a bullpup felépités miatt).

    Jó magam is HK kedvelő vagyok. A 416 és 417 nagyon pro. A Törökök letesztelték a 416-ost, aztán megvették a komplett gyártási licencet is. Egy darabig hasznalták az amcsi különböző spec. alakulatok és nagyon csipték, de a Colt szerződés szegéssel fenyegette meg őket, igy szépen vissza áltak M4-re. Mostanság arról hallottam, hogy kiadnak egy modositó készletet (Made by Colt) amellyel gázdugossá alakitható az M4. Igy az gyakorlatilag HK 416-á válik.

  24. A juhtyúkon van olyan videó is, amin Glock 17-tel lőnek 300m-re állóalakra… A bullpup rendszer nagyon jó, csak van vele egy két gyakorlati gond: csőkönnyű, ami nem baj, ha a lőtéren baró szabályosan lövök vele, de a harctéren már nem mindíg ez a helyzet. A tár sokszor zavaró. Jobbra szerelt fegyverrel nem lehet ballal lőni, ami óriási hátrány fedezékhasználatnál. A tárcsere is nehezebb, mint a normál elrendezésnél. Ezek fegyverkezelési szempontból elég fontos tényezők, ráadásul a buta katona átképzését is nehezíti. az okosét meg pláne…

    Azért a G36-tól tényleg nem kell elájulni: A műanyag mindíg is gyengébb lesz, mint az acél. Láttam én már Glockot is szétrepülni, pedig azt is elpusztíthatatlannak tartják (mondjuk láttam AK-t is derékba törve, de az „tuning” volt::))

    Az meg, hogy mit vesz a BW, és mit nem? Mit vegyen helyette? Az AK mégiscsak hülyén jönne ki…

    A neves gyártók strapabíró és megbízható termékeiről: nekem M4-gyel volt olyan élményem, hogy az elején állandóan a rátöltés miatt szidtam, a nap vége fele meg azért, mert állandóan beállt a kosz miatt… volt, hogy egy tár alatt 8 akadályom volt… Pedig ha jól hallottam, használják egy pár helyen, és elég híres cég gyártja azt is… Szerintem az AK messze magasan a legmegbízhatóbb fegyver a mai napig, és a 7,62 nek is kezd visszajönni az ázsiója, amióta átlövi a falat Falujah-ban, az 5,56 meg nem…

    Mi mit lő át, és mi mit nem: A 9x19FMJ a LII repeszálló első rétegében megáll. A páncéltörő AK lőszer a LIII mellény Tig traumalapjában (kb. 4mm) megáll (!!).A „sínvasat átlövő” legenda meg baromság. Saját szememmel láttam egy teszt során. Tehát a para nem üti át a 13mili acélt, de még a TT sem…