|

Kuvait: kavarás a Rafale körül

Még tavaly októberben írtunk róla, hogy Kuvait védelmi minisztere szerint az olajban gazdag közel-keleti ország szívesen, sőt mit több, büszkén rendszeresítené a Rafale-t új generációs vadászbombázó gyanánt.

Egy ideig nagy hallgatás volt az ügyben, annyit lehetett csak tudni, hogy folynak a tárgyalások 14-28 gép megvásárlásáról. Sokan akkor is megjegyezték, hogy ennyi pénzért a francia típusnál jobbat is lehet kapni, de Kuvait anyagi helyzetéből fakadóan megteheti, hogy belevágjon az üzletbe. Vagy mégsem?

A hét elején a kuvaiti parlamentben egy erősen iszlám ellenzéki csoport írásos tiltakozást nyújtott be a kormánynak, melyben ellenzik a Franciaországgal kötendő megállapodást. Ezt minden bizonnyal annak hatására tették, hogy Sheikh Jaber Mubarak al-Sabah védelmi miniszter bejelentette: Kuvait számára továbbra is rendkívül fontos a dolog. A nem túlzottan hosszú listán a fő érv a Rafale-üzlet ellen természetesen a „gall csoda” egészen borsos ára.

Az említett ellenzéki csoport szerint az egész ügy nagyon „gyanús”. Ezt azzal is indokolják, hogy a kormány annak ellenére sem mondott le a vásárlás lehetőségéről, hogy a legutóbbi, műszaki szakértőktől befutó jelentések rendre a Rafale ellen szóltak. Ezeket a jelentéseket egyébként nem hozták nyilvánosságra, így létezésükben sem lehetünk biztosak. Mindenesetre alaposan lejáratnák saját magukat, ha nem létező forrás alapján vádaskodnának.

Waleed al-Tabtabai, a tiltakozók szóvivője elmondta: figyelmeztették a kormányt, hogy hagyjon fel a közpénzek felelőtlen pazarlásával, főleg, ha ilyen „gyanús” ügyről van szó. Azt ő sem árulta el, hogy pontosan miért is gyanús, de vélhetően a hasonló beszerzéseknél igencsak sűrűn alkalmazott korrupcióra gondolt.

További ellenérvként hozták fel a Rafale ellen, hogy eddig a fejlesztő és gyártó Franciaországon kívül egyetlen állam sem rendszeresítette. Igaz ugyan, hogy versenyben van több helyen is, de ez még nem elég indok arra, hogy megvásárolják. Az F-16 vagy az Eurofighter vásárlóinak listája például sokkal színesebb.

18 hozzászólás “Kuvait: kavarás a Rafale körül”

  1. Gripent vagy Super Hornetet kéne hogy vegyenek esetleg F-16ost.

    Logikus lenne mivel Horneteket használnak és 18éves tapasztalatuk van az üzemeltetésben és ez a Logisztikát is meg könnyítené.

    Kíváncsi leszek ha nyer a Rafale Brazíliában akkor mennyivel lesz olcsóbb a gép bár az a 36db sokat nem nyom a latba de azért már talán könnyebben indulna egy következő tenderen pl Emírségek,Omán esetleg India

  2. Az öböl menti együttműködés(GCC)alapítója Kuvait ennyi erővel lehetne tájfun is mert az meg Szaúd Arábiának van és helyben lesz legyártva több mint a fele ez megkönnyítené az alkatrész beszerzést,és Omán is a Tájfunt szeretné rendszeresíteni tehát ez is elég jó alternatíva.

    A hírben is ez szerepelt hogy Tájfun vagy F-16os.

    De az UAE Rafalet akar rendszeresíteni tehát ezért akar Kuvait,meg régi nagy haverjai a Franciáknak.

    Jobb lenne valami Eus vas lenne mert nekik kéne igazán a babér hogy valamit fejlődhessen az európai védelmi ipar.

  3. Akkor igazi jó arab szokás szerint rendeletnek mindből. :)

    Egyébként tényleg érdekes lenne összehangolni a beszerzést, ha több típust is akarnak. Egyes országoknak kissebb mennyiség lenne, de ha mind rendel egy keveset, az összesen már tétel.

    A gond az, ha egyszer összekülönböznek ezek az államok, akkor a kis flották üzemeltetése fokozott terhet róna rájuk, ezért nem igazán tartom ezt valós alternatívának, inkább csak érdekes gondolatkísérlet a fent leírt.

    Mekkora mennyiségről van szó egyébként?

  4. Szaúd Arábiában szerelik össze a maradék 48db Tájfunt,és vennének hozzá még F-16osokat.
    Omán kb 24dbot szeretne a Falkonjaik kiegészítéseként.

    http://www.milaviapress.com/news/archive/2008.php#50

    -az UAE a Mirage 2000 váltótípusát keresi erre jobb lenne a Tájfun mert harciasabb mint a Rafale nem beszélve a logisztikáról,a Falconok kiegészítésére.
    -Kuvaitnak Tájfun vagy F-16.
    -Katar is le szeretné cserélni a Mirage 2000ket F-16ra.

    Hasonló gépparkkal rendelkeznének ez lenne a leglogikusabb ha már ennyire megnyitották a piacukat egymás előtt nem beszélve a közös valutáról.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96b%C3%B6l_Menti_Egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9si_Tan%C3%A1cs_(GCC)

  5. Allesmor Obranna

    Hogy a Tájfun harciasabb-e mint a Rafale, ebben nem vagyok olyan biztos.
    Főleg, hogy mi mindent integráltak már eddig és még mi mindent fognak a franciák, illetve, hogy mi mindent nem fognak a Tájfunosok.
    A Rafale legnagyobb rákfenéje az árán kívül az idétlen francia logisztika.

  6. Onedin kapitány

    Kuvait az angolszász hódítók által mesterségesen kreált és életbentartott bábállam, korrupt vezetői enyhén szólva az amerikaiak zsoldosai-csicskásai, pláne az utóbbi időben, 1991 óta.
    Így a szakmai szempontok nem számítanak annyira, az amik meg eleve előnyben vannak. Kivéve, ha a franciák „kenik meg vastagabban” a zsíros kenyeret.
    Végül is mindegy mit vesznek, balhé esetén a kuvaiti olajmezőket az USA hadereje fogja védelmezi, a kétes hozzáállású helyi segédcsapatok (és repülőeszközeik) nem fontosak.

  7. Nem Fade, de ez a szépítés nélküli, kendőzetlen igazság, akár tetszik a nagy USA és NBr. barátoknak, akár nem.
    Ti állandóan az angol-amerikai honlapokat olvasgatjátok és azokból átveszitek az am.-i szemléletet.
    Nekünk itt Magyarországon a történelmet, haditechnikát illetően nem az angolszász-izraeli nézőponttal kellene hasonulni.
    Nem vitatom a Nyugat technológiai fejlettségét, de értékrend és erkölcs terén igen mélyre süllyedt a hajója.

  8. Nem vitatom a Nyugat technológiai fejlettségét, de értékrend és erkölcs terén igen mélyre süllyedt a hajója.

    Az általd említett országok megvédik érdekeiket. Mi nem. Kki süllyedt akkor mélyebbre?

    Vagy soroljam fel a világ mocskos elnyomó államait és banánköztársaságait? Hozzájuk képest is mélyre süllyedtek?
    Jaj…

  9. Szép szólam, hogy ne tartsunk a NYal, csak azt mond meg kivel? Kettőt villantasz és szerintem a RuszkisÁVHs 40év elég volt, a legutobbi iszlám korszakot meg úgy hívták a történelemkönyvben, hogy az ország elnéptelenedése.
    Nem mindha kulturálisan a magyar népesség bármelyikkel szimpatizálna, akkor inkább már sokkal inkább a plazaval, hamburgerrel meg toytota/vw, XBoxal/WII-vel szimpatizál és ez tetszik vagy nem a nyugat.

    Ha nem Magyar akkor első körben német oldalakról tájékozódok, az, hogy munka végett sokat voltam USben nem jelenti, hogy azt is olvasok.

  10. Szerintem járjuk a magunk útját, és csak a hosszútávú magyar érdekekre, az azokat támogató, vagy veszélyeztető folyamatok a fontosak. Az angolszász, és főleg az izraelita „kulturális befolyás” (valójában szellemiség) terjedése, hatásai ellen pedig minden erővel védekezni kell.
    A mi múltunk, ősi értékrendünk, hagyományaink világa ezerszer felülmúlja ezt a dávidcsillagkultuszos hamburgerkultúrát.
    Ezzel nem azt mondom, hogy ne tanuljunk a Nyugattól, ha az hasznos. De ne csak tőlük tanuljunk, és mindig tudjuk hogy kik ők, mit tettek, és mire hajtanak.
    Pl. holokausztozás az mindig van (kifizetésekkel együtt), de mikor fog a Nyugat kártérítést fizetni Kínának, hogy agresszívan ráerőltették a mocskos kábítószerűket, lásd ópiumháború. Terrorizálással vitték be az anyagot.
    Ez kb olyan, mintha a kolumbiai maffia zsoldosai széttépnék az US Army-t és közölnék az am.-i kormányzattal, hogy követelik, 24 órán belül minden iskolában, múzeumban, presszóvan, irodaházban bárki megvehesse szabadon, büntetés nélkül a tőlük származó kokszot…
    különben visszajönnek és elpusztítják New York-ot és Washington DC-t.

  11. Szerintem hiba lenne kuvait kezébe Rafale gépeket adni. Ne felejtsük el hogy a Rafale csúcstechnológiát képvisel szóval én a Franciák helyében egyáltalán NEM osztogatnám csak úgy minden sarkon a Rafalet. Ha pedig kuvaitnak új gép kell akkor vegyenek Mirage-t vagy F-16-ot esetleg az oroszok Szuhoj PAK-Fa-ját. Ez a véleményem.