|

Kuvait: „Örömmel vennénk Rafale-t!”

Áprilisban mi is beszámoltunk róla, hogy Kuvait légiereje modern harcigépeket kíván beszerezni, akkor állás szerint már a Gripen tűnt befutónak, azonban a kuvaiti védelmi miniszter nyilatkozata mást sugall.

Sheikh Jaber al-Hamad al-Sabah tegnapi nyilatkozatában kifejtette, hazája örülne, ha a francia típussal modernizálhatná haderejét. A tárgyalások jelenleg is folynak 14-28 gép vásárlásáról, azonban mint sok más vevő esetében, a kuvaitiak is a gall gép árcéduláján található összeget kritizálják.

Dassault Rafale

„Örömmel és büszkén rendszeresítenénk a francia típust, reméljük minél hamarabb tető alá hozzuk a szerződést.” – nyilatkozta a védelmi miniszter.
Továbbá azt is kifejtette, hogy egyéb haditechnikai termékek, többek közt helikopterek és haditengerészeti eszközök esetleges vásárlásáról is tárgyalnak a francia féllel.

Dassault Rafale

Habár exportmegrendelés még nem született, érdekesen alakul mostanában a Rafale sorsa: több ország elnöke, vagy vezető politikusa is kijelentette, hogy vásárolna a gépből. A brazil „szappanopera” előtt az Egyesült Arab Emirátusok és Líbia is elismerte, hogy folynak a tárgyalások a Rafale rendszeresítéséről.

Rafale röntgenrajz

14 hozzászólás “Kuvait: „Örömmel vennénk Rafale-t!””

  1. Pl:_
    Két Emirátusi simán átmegy a szomszédba kér egy Rafalet majd leteszi otthon .Legközelebb meg amikor átjönnek a szomszédok egy kis családlátogatásra simán hazaviszik ennyi.Még a kiírásokat is értik.
    Egy kis fürdő búvárkodás strand repülés haza.

  2. Jogos döntés. A Grippen szép és jó. De nem egy első vonalbeli gép.
    Tajfun meg még igazából kiforratlan.

    Nem mindenki akar americai gépet ,mert az egy függést is jelenthet.
    Így ha USA-t nem számoljuk a talán a legjobb most a Rafael.
    Tájfunnal azért is mert már kiforrott koncepció hasonló mutatókkal, meg szebben is néz ki Tajfun nagyon szögletes gép számomra.

  3. hát a szépséggel kitörölheted a hátsód egy konfliktus esetén… a légvédelmisek nem válogatósak, uú lőnek minden repülőgépre

    am meg nem mindig a szép a hasznos.. nézd az A-10-est.. azt sem a szépségéért szeretik. mégis szükség van rá, mert a jelenlegi feladatokra a legalkalmasabb a saját kategóriájában.

  4. Ha a Typhoon szerinted kiforratlan, akkor a Rafale miért lenne kiforrottabb? Sokkal kevesebb repül belőle, nincs is benne annyi repóra…

    Nem Rafael, hanem Rafale és még mindig Gripen és nem Grippen. Tényleg olyan nehéz nevén nevezni a gyereket?

    Az A-10 gépet meg nem értem, hogy miért tituálják csúnyának. Azért, mert egyenes szárnya van? Szerintem nagyon szép gép. Akrasz egy rondát? F-105? Az egyik legrandább gép, amit valaha láttam. Totál aránytalan. Kicsit szárny, apró függőleges verérsík, hülye nyilazási szög.

    Az angol Electric Lightning sem volt egy túl szép valami, de az OV-10 sem lenne szépszégdíjas egy repcsi szépségversenyen. :)

  5. Igazából Kuvaitnak Tájfun lenne a legjobb mivel Szaúd Omán Katar és az Emírségek nagy puszi pajtások és a GCC az öböl menti együttműködési tanács alapító tagjai.
    Ezzel is jobb lenne erősíteni ha hasonló gépparkkal rendelkeznének mert ugye Omán is Tájfunt szeretne Szaúdnak meg már van Emírségek még nem igazán döntött a Rafale mellet.Tehát az 5 országból 4 avval repülne már is hatalmas előre lépés lenne minden szempontból logisztika egy háború esetén könnyebb segítség nyújtás egymásnak nem beszélve hogy lenne pénz a gép tovább fejlesztésére amivel mindenki csak nyerne.
    Szaúd saját magának gyártja a gépeket egy idő után ha jól tudom evvel is sok mindenben nyerne hamarabb érkeznének az alkatrészek az öbölbe bárkihez.

  6. molnibalage

    felesleges arról vitatkozni, hogy melyik gép randa, meg melyik szép, nekem pl. a bronco az egyik kedvencem, és szerintem gyönyörű – ronda kéttörzsű egyébként sem létezik… :)
    és a lightning se csúnya (megint csak szerintem), a tetejében bizonyos területeken messze megelőzte a korát – más területeken meg elmaradt attól de ez most mindegy… :)

  7. Hát igen. A villám olyan repülési paraméterekkel bírt, hogy az sok mai gép is megirigyelhetné. A Gripent gyorsulásban és emelkedő képességben is lealázza. Persze minden másban elmarad, de elképsztő, hogy egy ’50-es évek közepi – végi típus majdnem a 4. generációs gépek paramétereivel bír egyes tekintetben. Csak a fegyverterhelése és hatótávolsága olyan volt amilyen…