|

A Saab és az EADS nem érti a román döntést

Pironkodva ugyan, de be kell vallanunk: az elmúlt napok egyik legfontosabb hírét, a román F-16-beszerzést nem írtuk meg külön. Most ezt pótolni szeretnénk, egy kis adalékkal.

Minden bizonnyal más forrásokból már tájékozódott olvasóink nagy része, de a rend kedvéért muszáj átvennünk az előzményeket.
A Román Légierő gerincét jelenleg az ex-szovjet MiG-21 modernizált változatának, a LanceR-nek két változata (vadász és csapásmérő) alkotja. Annak ellenére, hogy eddig biztosított volt a megbízható üzemelés, és még a balti államok légterének védelmébe is beszálltak, az idő már jócskán eljárt a típus felett, megérett a cserére.

Már évek óta esedékes a típusváltás szomszédunknál, azonban olyan nagy dobra nem verték az ügyet, mint más helyeken. A döntés pedig hirtelen volt és váratlan. A héten a román Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén elfogadták azt az indítványt, hogy új, és egyben drágább vadászbombázók helyett ideiglenesen 24 darab használt, de modernizált F-16 típusú gépet vásárolnak, ezeket pedig a jövőben szeretnék ugyanennyi F-35-tel leváltani.

Hamarosan a román égboltot is Viperek hasíthatják ,

A román védelmi miniszter által a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség fontos állomásának nevezett ügylet azonban – legalábbis a hírek szerint – meglepte a konkurens vállalatokat. Először a svéd Saab adott hangot felháborodásának és meglepődöttségének.
Richard Smith, a cég romániai részlegének marketing-igazgatója elmondta: nem értik, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács hogyan fogadhatott el egy ilyen tervezetet, mely anyagilag lehet, hogy rövid távon kedvezőbb, de később kevesebb hasznuk származik majd belőle.

Smith szerint a Saab ajánlata gazdaságilag felülmúlta az amerikaiakét, mert gyakorlatilag 100%-os ellentételezéssel járt volna. Amint elmondta, a gazdasági válság közepette meggondolatlan és felháborító, hogy visszautasítottak egy olyan lehetőséget, ami munkahelyek tízezreit mentette volna meg és újakat is teremtett volna.

A Saab mellett az Eurofighter sem ment el szó nélkül a hír mellett. Szóvivőjük szerint ők az F-16-nál sokkal potensebb gépet ajánlottak, mely hosszú távon megoldotta volna a Román Légierő problémáit. Ehelyett most viszonylag rövid időn belül két típusváltás is lesz náluk, ami nem csak pénzügyileg, de logisztikailag is bonyolult és költséges lesz, és mint tudjuk: válság van.

Emellett ők is hozzájárultak volna a román ipar fejlesztéséhez, többek között egy új üzem létesítésével, ahol a Typhoon-okhoz gyártottak volna részegységeket. Ezen lehetőség elpuskázásával Románia elvesztette az esélyt, hogy integrálódjon az európai harcirepülőgép-iparba. Továbbá sajnálatukat fejezték ki azért, mert Románia nem indított nyílt tendert, melyen komolyan értékelte volna a beérkező ajánlatokat, így nem is hozhattak megfelelő döntést.

57 hozzászólás “A Saab és az EADS nem érti a román döntést”

  1. Mit várunk a szőrös talpúaktól oda húznak ahonnan a szél fúj mint mindig a történelem folyamán.
    A 24darab Falcon mikor érkezik és milyen változatúak lesznek?
    Ugyan ennyi Mig-21est selejteznek vagy többet?
    Az IAR csak nyert volna ha a SAAB vagy a Dassault esetleg az EADS nyer mert mindegyik meg engedte volna a részegységek gyártását.
    Nem hinném hogy a románok gyárthatnak majd valamit is az F-35höz de majd megbosszulja ez a hirtelen ötlet ön magát.

  2. Onedin kapitány

    Takarékos és ésszerű döntés. De talán vesznek még elit vadásznak 1 századnyi Typhoont, az a közeljövőben (a PAK-FA rendszerbeállítása előtt) bármelyik orosz típust lenyomja légiharcban. A korszerűsített F-16 vs Szu-35Sz menet már nem olyan egyértelmű.

  3. Román szemszögből nézve a legjobb döntést hozták meg. Rövid távon olcsóbb, hosszabb távon meg potensebb gépük lesz mint amik a mostani ajánlatokban szerepelnek. Mostanában egyre ritkább, hogy a gazdaságot támogassuk/a legpotensebb gépet vegyük dilemmából az utóbbit lépi meg egy ország. Nekik valamiért megérte…

    (mi meg örülhetünk, mert lesz a közelben F35 és bisztosan gyakran láthatjuk majd Kecskeméten:))

  4. Onedin kapitány

    Na, azért a román F-35-re ne vegyél még mérget. Tart még a gazdasági válság, a Villám 2 meg egyre drágul.
    Az se lett volna egy rossz megoldás, ha megveszik a svédek felesleges alap-Gripenjeit és rendelnek mondjuk 1 századnyi NG-t. Plusz beszereznek a csehektől 1 századnyi L-159-et, mert a hazai gyártású Hawk utánérzés tudtommal nem sikerült igazán.
    Persze ebben az eseteben kivívták volna az Egyesült Államok nemtetszését, aztán lásd a patás ördög Zorbán (á lá Tacsk0) hogy megjárta.

  5. Én nem örülök. Nem majd majd megyünk az oroszokhoz PAK-FA-ért meg s-500 légvédelmi rendszerélt.

    Hosszú távon gazdasági és nemzet stratégia szempontból Oroszok még szövetségeseink lesznek.

    Közben a Szerbek alól is kihúzzuk a talajt.

    Gazdasági oldal: piac ,közös technó fejlesztés, ásványi anyag forrás,
    Valamint Oroszok adott esetben tudnak segíteni a monetáris helyzetünkben.

    Másik stratégiai nem rossz húzás. Arab világgal való jó kapcsolat oda is gazdasági és oktatási kapcsolata.
    Mint régen vagy most is de nagyobb számba képezünk nekik orvosokat és mérnököket.
    Az a poént hogy ezzel nyelvünknek is adunk esélyt.
    Mivel én hallottam hogy 70-80 években itt végzet arab orvosok és mérnökök mai napig tudnak magyarul

  6. Mit várunk a szőrös talpúaktól oda húznak ahonnan a szél fúj mint mindig a történelem folyamán.

    Vagy csak talán a legkiforrottabb, legkisebb technológiai kockázatú gépet vette meg. Szőröstalapzás helyett esetleg ebben is elgondolkodhattál volna.

  7. Takarékos és ésszerű döntés. De talán vesznek még elit vadásznak 1 századnyi Typhoont, az a közeljövőben (a PAK-FA rendszerbeállítása előtt) bármelyik orosz típust lenyomja légiharcban. A korszerűsített F-16 vs Szu-35Sz menet már nem olyan egyértelmű

    Ha ezt annak tartod, akkor miért lépnének egy ekkora butaságot ezután? Mert egy Románia méretű és gazdaságú országnak semmi szükséges két 4. generációs típusra főleg , hogy abból az egyik igen drága, két hajtóműves típus.

    Az EF ugyanazokat a fegyvereket hordozza ma, mint egy F-16. Ugyanúgy AMRAAM és AIM-9X / ASRAAM / IRIS-T. A radar is mechanikus benne. Nem értem, hogy miért állítják be soka, annyira istenkirálycsászár gépnek. Hatótávban és terhelhetőségben leveri az F-16-ot, csak éppen majd 3-szor drágább nála, hozzá képest minimális repült óraszámmal a flottákban…

  8. Na, azért a román F-35-re ne vegyél még mérget. Tart még a gazdasági válság, a Villám 2 meg egyre drágul.

    A román villám beszerzés az 2020 előtt nem igazán aktuális, mert kb. addig kell sorban állni. Vagy szerinted akkor is válság lesz még?

  9. Onedin, román források szerint block 25-ösök lesznek, és ingyen kapják. csak a modernizálást, a kiképzést, az infrastruktúra kiépítést, 3-5-éves logosztikai támogatást, és a fegyverzetet kell fizetniük. És nem csak a Fekete-tengeri támaszpontokért cserébe kapják, hanem a leendő rakétapajzsért cserébe. Azért annyira olcsó nem lesz. Kb. 800-900 Millió USD, + 300-400 Millió a fegyverzet. De még így is egy nagyon potens (valódi, működő képességekkel rendelkező) gépet kapnak, rengeteg fegyverrel.

  10. Románia 24 könnyű vadászrepülőgép vásárlását tervezi, a tenderen indulók között volt az F–16 block 50/52 is,[15] de ezt a 2008–2009-es gazdasági világválság miatt évekre elhalasztották.[16] Magyarország számára is felajánlották, de a beszerzési tenderek folyamán a svéd JAS 39 Gripennel szemben alulmaradt.

  11. Most rásózzák a románokra azt, amit nekünk akartak adni. Azt mindenki tudja, hogy block 25, de milyen szintre modernizálják? MLU?

    A román gazdaság lassan alulmúlja a miénket, ami azért nagy szó. Kívülről szép, de belülről inkább egy lufira hasonlít.

  12. > Nem értem, hogy miért állítják be soka, annyira istenkirálycsászár gépnek.

    Az EFA olyan tolóerővel és közel-légiharc manőverezőképességgel rendelkezik a kacsa miatt, hogy az F-16-osnak esélye sincs ellene! Az F-16 alapvetően egy teszkó gazdaságos egycsövű vadászbombázó, elsődlegesen földi támadó célzattal, aminek az önvédelmi légiharc képességeit később támadó légiharc képességgé fejlesztették.

    Ettől még kicsi és lapos maradt az F-16 orra, amibe nem fér bele igazán komoly radarantenna, mert a hiányzó sugárzó négyzetmétert semmilyen trükkel sem tudod kijátszani!

    AZ EFA más kategória, nehézvadász – az F-15, a Szu-27 és a kétcsövű BAC Lightining utódja. Ha a muszkától átjön a Tu-160 elvenni a Duna-deltát, azt a vlach F-16 sehogy sem fogja elkapni, a mert gyorsulása egy vicc a fix szívócsatorna miatt, a MiG-23 is lefutja! Az EFA viszont olyan, hogy álló betonról is beérné, mert a briteket az Északi-tenger felől érő szovjet légi inváziós meglepi ellen tervezték.

    Másrészről a dákó-román F-16 az fenyegetést majd jelent Magyarország számára a nagy földi támadó képessége miatt, mert 24 gép, darabja 4-5 tonna bomba Osirakot csinálhat Paksból! Nem szabad hinni, hogy a NATO picsi-pacsi örökre megvéd minket a Tiszántúl elvétele ellen!

    Azonnal kell még egy század Gripen és legalább 100db AMRAAM, vagy ha azoknak a kódjában nem bízunk, akkor európai csúcsrakéta. A JAS-39 fölényben van az F-16 ellen, mert kis mérete és műanyaga miatt az F-16B40 radarja nem látja messzebbről, mint 5-8km.

    Aztán kell SAM is, Patriot, vagy ASTER vagy akár S-300/400 és hamar helyre kell állítani a dunai rakéta-légvédelmi tűzszakaszt, nehogy tényleg …..ák a medvetalpúak Paksot vagy Pestet!

    Ez nagyon kritikus, mivel pár hete született parlamenti döntés arról, hogy két újabb, 1000MW-os blokk fog épülni Pakson. Ha az erőművet lebombázzák, ez így azt jelentené, hogy az egész hazánk áram nélkül megy vissza a kőkorszakba, a sugárzásról nem is beszélve.

    Apa, apa, kezdődik! Szegény Z0rbán, ha valami csoda folytán mégis lehet minálnok, az összes patája rámegy majd a hadiköltségvetésre és nagy szegénység lesz az országunkban. A másik módszer, hogy a román veszélyre hivatkozva idegen erőt hívunk be, aki szépen helyette lenyúlja az országunk…

    Esetleg az lehetne opció, ha baráti alapon egy század lengyel F-16 állandóra bejönne hozzánk segíteni ellensúlyt képezni.

  13. > A román gazdaság lassan alulmúlja a miénket, ami azért nagy szó. Kívülről szép, de belülről inkább egy lufira hasonlít.

    Álmodik a nyomor! Románia fejlődik, egyre többen mennek vissza oda dolgozni, autópályák épülnek és nem 5x áron! Tengere van, jóval nagyobb nálunk, elkerülhetetlenül sokkal erősebb lesz hamarosan. Ha eszük van és megszerzik a két Modvát, akkor erős európai középhatalommá válhatnak, a lengyelek vetélytársaivá.

  14. Helyzet egyértelmű nemzeti kormányt.
    A Románokat meg féken lehet tartani addig míg rendben rakjuk hazánkat.

    Molva kapcsán Ivánnak még lesz szava.

    Mivel nagyon nem nézik jó szemmel ezen törekvéseket.

    Ha gyorsan jön egy nemzeti kormány okosan lesz 10 évünk arra hogy a gazdaságunkat megerősítésük ez nem lesz fájdalom mentes.

    Utána újra megteremteni a honvédséget ami ma csak névleg létezik.

  15. „Mit várunk a szőrös talpúaktól oda húznak ahonnan a szél fúj mint mindig a történelem folyamán.”

    És jól csinálják. Mért szerinted nem?

    Nálunk meg megy a jobbik féle(tacsk0, hegyaljai, onedin) által nyomott Orosz vonal.
    Mi meg szarul csináljuk.

    Soha a büdös életbe nem álltunk még a „jó” oldalra.

  16. Nekem már ez a magyar-román hidegháborús fegyverkezési verseny elméletek is magasak. Lehet nem az idők végezetéig tart majd a NATO, de ez a „mivel védjük meg Paksot a medvetalpúaktól” szintű csipogás elképesztően idétlen. Nincs ugyan még közös európai hadügy, de ha a magyar/román lenne olyan idióta, hogy azt képzeli majd ő diplomácián túli eszközökhöz is nyúlhat Európán belül, hát pillanatokon belül összeállna a közös nevező a nagyok között és egy hét leforgása alatt helyre lenne rakva a háborúsdit mímelő kelet-európai kishal. Ilyen elméleti vitán belül biztos érdekes lehet méricskélni ki-hogy jönne ki belőle, de semmi realitása nincs.

  17. Aggódóknak:
    Még ha Románia történetesen ellenségünk is lenne, a 24 használt F-16-os nem jelent a normálisnál nagyobb fenyegetést ránk nézve. A terv szerint mind a 48 LanceRüket lecserélnék rájuk.
    Ez azt jelenti, hogy kb. hasonló számú használható vadászgépük lesz, mint nekünk a 14 Gripennnel és ~5 Mig-29-essel.
    Romániának ráadásul sokkal nagyobb légteret kell ellenőriznie, az oroszokkal komoly érdekellentéteik vannak, szóval azokat a határokat kell főként biztosítaniuk. Nem is értem, miért halogatták eddig a Mig-21 leváltását, és miért csak ilyen kevés Vipert rendelnek.

    Én megértem, hogy az F-16-ot választották, mert így nagyobb eséllyel jutnak hozzá az 5gen villámokhoz, és ez egy olyan országban, ami a PAK-FA-t bevezető Oroszországgal nem ápol túl jó viszonyt, elengedhetetlen. Viszont a Lightning beszerzését nem halogatthatják sokáig, ha a ruszkik rendszeresítik a T-50-et, mert addig kb. ugyanolyan védtelenek lesznek megint, mint most a Migjeikkel.

  18. Az EFA olyan tolóerővel és közel-légiharc manőverezőképességgel rendelkezik a kacsa miatt, hogy az F-16-osnak esélye sincs ellene!

    Javaslom a t/w arány alaposabb elemzését. Ne az F-16A t/w arányát nézegesd… A TESCO-s megjegyzéssel meg had röhögjek, mert kb. 10 év alatt sikerült eljutni oda, hogy az F-16 géphez képest töredék földi támadófegyverzetet tud használni az EF-2000. Csigalassú az integráció és gyártás.

    Ettől még kicsi és lapos maradt az F-16 orra, amibe nem fér bele igazán komoly radarantenna, mert a hiányzó sugárzó négyzetmétert semmilyen trükkel sem tudod kijátszani!

    Szerintem tedd egymás mellé a két gépet mielőtt leírsz ilyet. A két gép orrkópja majdnem ugyanakkora. Megjegyzem az EF orrszére és kabin kialakítésa picit hajaz az F-16-ra…

    http://iaro.3dmax.hu/kep/1comp.jpg

    AZ EFA más kategória, nehézvadász – az F-15, a Szu-27 és a kétcsövű BAC Lightining utódja. Ha a muszkától átjön a Tu-160 elvenni a Duna-deltát, azt a vlach F-16 sehogy sem fogja elkapni, a mert gyorsulása egy vicc a fix szívócsatorna miatt, a MiG-23 is lefutja!

    A MiG-23 gyorsulása közelébe nincs az F-16C-nek, még az F-16A-val sem volt összemérhető. A Tu-160 gépé, meg végkép. Megjegyzem, hogy a Tu-160 mai napig csak atomtöltetű fegyverzet hordozhat a buta bombákat leszámítva, mert nem volt pénz mást integrálni…

    Másrészről a dákó-román F-16 az fenyegetést majd jelent Magyarország számára a nagy földi támadó képessége miatt, mert 24 gép, darabja 4-5 tonna bomba Osirakot csinálhat Paksból!

    Tessék a kurucinfóra menni ilyen és hasonló hülyeséggel, ha kérhetem. Az ODS óta 2-nél több 2000 fontos precíziós fegyverrel nem nagyon ment senki, érhető okokból. Felesleges.

    A JAS-39 fölényben van az F-16 ellen, mert kis mérete és műanyaga miatt az F-16B40 radarja nem látja messzebbről, mint 5-8km.

    Ez már egyenesen a hülyeség csúcsa. A mai gépek ilyen távról talán már az F-22-őt is látják, mert csodák nincsenek.

    Ha az erőművet lebombázzák, ez így azt jelentené, hogy az egész hazánk áram nélkül megy vissza a kőkorszakba, a sugárzásról nem is beszélve.

    Azt, hogy egy kész reaktrot milyen nehéz lebombázni, azért talán vedd számításba. Ott van maga az épület. Nem papírból van finoman szólva. Azon az épületen belül kellene eltalálni a reaktort, ami csak 5 vagy hatrétegű. Beton és acél alkotja ezeket.

    Mellesleg semmi értelme ezt lerombolni, mert a sugárzás terjedését nem tudod kontrollálni. Az erőmű más részeit lerombolva is kiikatatható az villamosáram termelésből, de ennek sincs sok értelme…

  19. Kolombusz: Amikor minden 5. kocsin nagy magyarország kép van (Vicces ilyet Dacian látni…) itt is erdély… visszacsatolásáról álmodnak, nem azt a kérdést kell feltenni, hogy románok ellenségeink e hanem, hogy mi az ellenségük vagyunk e….

    az 5 Mig29ből jelenleg hellyel közzel 2 repképes, ennél több nem is lesz. Kecskeméten még mennek egy kört aztán elbucsuznak.

    Románok lepacsiztak USel (szvsz megint a jó oldalra álltak), lesz ott ami támaszpont, vmint ahogy hírlik ABM is települ. Innen szöröstalpuak nemcsak NATO tagok hanem szoros US szövetséggesek is. Innentől ők kvázi sérthetetlenek. Jól csinálták.

  20. Tilikov: Reméld a legjobbat, készülja legrosszabbra. a baj, hogy itt már nem is a védjük meg megy hanem a foglaljuk(csatoljuk vissza) erdélyt….

    csendben pedig hozzáteszem, hogy volt pár háború tölünk délre amit az EUs nagyhatlmak kb le se szartak. A hatalom ami végül megmozdult az US volt. (Mi pedig vagy nagy távolságot tartunk UStől ld Orbán, vagy Oroszbarátok vagyunk ld jobbik, Románia egyre szorosabb US szövetéseges.)

  21. Fade jó reggelt.

    Fent említett ártatlan bárányok. Duna vonaláig akartak maguknak hazát bitorolni.

    Ahova betették a lábukat minden elvitek majd nem 100 éve.

    Erdély meg magyar helyesebben Székely-Magyar föld ha tetszik ha nem .

    Amúgy igen a Románok jól csinálják csak ide is kellene egy nemzeti vezetés!

  22. Tényleg! Nem tudja valaki, hogy Kecskeméten még meddig reptetik a Migeket? Én ott lemaradtam, hogy ha jól emlékszem akkor 2009 nyarán nyugdjba kellett volna menniük. Azóta van új határidő vagy amíg van alkatrész addig mennek?

  23. Helyzet az hogy a magyar honvédség névleg van eszköz állománya nincs 8000-20000 katona meg semmi.

    Oroszokat nem szeretjük mert tettek amit tettek.
    De oda ellehet adni a magyar gazda terményét nem aprópénzért.

    Ha tetszik ha nem oroszok az energia hordozók miatt térségünkbe nagy szavuk van.

  24. Arról senki sem beszél hogy a használat milyen mértékű volt. Ezek a felújított gépek repednek szakadnak, még azok is amiket maguknak újítanak fel. Ezek a gépek nem olyan anyagokból vannak amik korlátlanul bírják a gyűrődést. Persze meg lehet mindent magyarázni. De ami tény az tény, az géptest az igénybevételekre fárad, elhasználódik, és ha még ma nem is látszik semmi,holnap annál nagyobb a meglepi. Ami azt illeti nem hiszem hogy mostanában légi csaták lesznek Európa felett. Mire szükség lenne az kb. a grippen. Békeidőben jó, háborúban meg az a pár darab semmire sem elég.

  25. commandante. azért egy kicsit kedvezőbb a helyzet. Eredetileg egz egy háromlépcsős modernizálás első foka.
    1. 24 db használt F-16
    2. később 24 db F-16 block 52
    3. 24 db F-35
    Hogy mikor kerül sor a többire, az még a jövő zenéje, de tekintve, hogy az ár jelentős része (azaz a kb. 1.2 Mrd USD-ből 400 millió) a személyzet kiképzése, és hasonló összeg a fegyverzet, a maradék egy része pedig infrastruktúra modernizálás, azért a gépek modernizálása legfelejebb pár száz millió USD.
    Most pedig ha figyelembe vesszük, hogy a második lépcsőben 24 Block 52-es szerepel, akkor világos, hogy ugyanazt az infrastruktúrát fogja használni, a pilóták átképzése egyáltalán nem lesz bonyolult a modernebb változatra, és ugyanazt a fegyverzetet fogja használni, akkor ez egyáltalán nem kidobott pénz, nemhogy nem „aranyár”.

    Mellesleg a románok eddig is többet fordítottak a pilótáik földi célpontok elleni képzésére (a most üzemelő LanceR-ek is ezt a célt szolgálják), mint mi.
    Összességében nem túlzás, ha megállapítjuk, hogy több képességre lesznek képesek a „sivatagi hulladékaikkal”, mint egyes országok egy tucatnyi képességkihasználatlanságoselsőnegyedikgenerációsfegyverzethiánybanszenvedő gépeikkel.

  26. Onedin kapitány

    @Molnibalage

    „miért lépnének egy ekkora butaságot ezután? Mert egy Románia méretű és gazdaságú országnak semmi szükséges két 4. generációs típusra főleg , hogy abból az egyik igen drága, két hajtóműves típus.”

    Nagyon leértékeled az EU repülőgépipari köreinek érdekérvényesítési képességeit. Amúgy hol van manőverezőképességben a régi F-16 a Typhoon-hoz? A földi célok elleni fegyverek meg annyira nem fontosak, mert arra ott lesz az F-16, a Typhoon inkább légifölény vadászként jöhet szóba. (Azonos szerepkörrel, mint a 91. évi Öböl-háború során az F-15C.) Az meg kérdés. hogy a románok milyen rakétákat kapnak az F-16-hoz. Gondolom, AIM-120D-ről szó sincs, a Typhoonhoz viszont később kaphatnának Meteort.

  27. Amúgy hol van manőverezőképességben a régi F-16 a Typhoon-hoz?

    Ilyenkor szoktam üvölteni. Nézzél már meg pár videót… Az átmeneti forduló szögsebességet leszámítva gyakorlatilag semmiben sem jobb. Szuperszonikus tartományban valószínűleg jobb a deltaszárny légellenállása, de ez ma már nem nagyon fontos.

  28. Onedin kapitány

    Tudtommal pl. emelkedőképességben jelentős a különbség.
    Kicsit bizonytalan vagyok benne, de mintha a Typhoon hajtóművei békében csak „csökkentett teljesítményre” kapcsolva üzemelnének a kedvezőbb élettartam és költség-kihatások miatt.

  29. „Összességében nem túlzás, ha megállapítjuk, hogy több képességre lesznek képesek a “sivatagi hulladékaikkal”, mint egyes országok egy tucatnyi képességkihasználatlanságoselsőnegyedikgenerációsfegyverzethiánybanszenvedő gépeikkel. ”

    ez vhol jól öszefoglalta.

    hegyaljai: „Erdély meg magyar…”ról meg annyit, hogy vhogy nem a realitások talaján állsz. Még népességben is ~20% a magyarság aránya erdélyben, innentől alapját se látom a nagy revizionista maszlagnak.

  30. molni: tudom ez mint konspiráció, mint a legutobbi Spanyol blöff.

    „In 2005, a trainer Eurofighter T1 was reported to have had a chance encounter the previous year with two U.S. Air Force F-15Es over the Lake District in the north of England. The encounter became a mock dogfight with the Eurofighter allegedly emerging victorious.[123][124][verification needed]

    In the 2005 Singapore evaluation, the Typhoon won all three combat tests, including one in which a single Typhoon defeated three RSAF F-16s, and reliably completed all planned flight tests.[125][126][verification needed] Singapore still went on to buy the F-15 due to uncertainty over Typhoon tranche 2 delivery dates.

    During the exercise „Typhoon Meet” held in 2008, Eurofighters flew against F/A-18 Hornets, Mirage F1s, Harriers and F-16s in a mock combat exercise. It is claimed that the Eurofighters won all engagements (even outnumbered 8 vs 27) without suffering losses.[127][128]

    The aviation magazine „Flug Revue” reports that in 2008 German Typhoon were pitted against French Rafales. The results are said to be „extremely gratifying”, the main difference being the „much greater thrust of the EJ200 engine”.”

  31. Kár volt ezt a kérdést megpedzeni mert az F-16 fanok válaszát ismerhettük.
    Nehéz elhinni hogy jól megfontolt döntést hoztak? Nehéz elhinni hogy ott is vannak jó szakemberek?
    Az ő országuk és ők eldöntötték F-16 lesz és kész.Mit kell ezen rinyálni.
    Ahelyett hogy a repülést szerető emberek üdvözölnék hogy még egy helyen nyugdíjba mennek a migek végre, itt egymást fikázzátok.
    Gratula

  32. @ Tilikov es Samoth: igazatok van.
    Eloszor is a romanok nem tolunk tartanak es ezt kene a fejekbe bevesni. Az oroszokkal sokkal durvabbak az ellentetek Moldavia es a raketa pajzs miatt.
    Ha igaz a 3 lepcsos fejlesztei terv, akkor bizony a roman szomszedok nagyon bolcsek, plane ha jelentos kedvezmenyt kapnak az amiktol [LM-tol].
    Komolyan mondom kesz vagyok mar ezektol a nagy nemzetiektol[O.K., T-Nulla], ilyen tipusu emberek vittek Magyar o.-t az elso es masodik Vh.-ba.
    Ha lesz Vh. part 3., mar pedig nagyon ugy nez ki hogy elobb-utobb elkerulhetetlen lesz, remelem mersekeltebb emberek lesznek kicsiny orszagunk vezetoi.

  33. Kicsit bizonytalan vagyok benne, de mintha a Typhoon hajtóművei békében csak “csökkentett teljesítményre” kapcsolva üzemelnének a kedvezőbb élettartam és költség-kihatások miatt.

    Ez minden gépre igaz. Az IAF már vagy 15 éve megcsinálta, hogy az F-16 gépeit kísérletileg felhúzta 16 tonna tolóerő tájára, hogy lássák hogyan működik.

  34. @Fade

    Pár apróság kimaradt. Pl. a jenkik szinte mindig fullra tankolva szállnak fel. Egy fullra tankolt F-15E t/w aránya CFT-val, nem olyan hű de ütős, egy EF valóban előnyt élvezhet vele szemben.

    Csak akkor az a fura, hogy a MiG-29 sokak szerint egyenesen „verhetetlen”, még az EF is csak alig szorongatja. Viszont van temérdek HUD videó, ahol F-16C gépek megfogják a MiG-29-et gépágyús dogfightban. Most akkor itt valami logikai összeférhetelenség van…

  35. Hülyének senki ne nézze a revizionista. Na látjuk 20 éve mérsékeltek vannak hatalmon hú de jó nekünk.

    20 év alatt Teleki és Bethlen helyre rakta magyar gazdaságot. Európai szinten közepesen fejlett ország élvonalában voltunk 36-37-ben.
    Ja a Revíziós sikerek nagy része békés volt!

    Akkor a semmiből építkeztünk. 90-ben a Kádárék által felhalmozott állami vagyont.
    20-30 években volt egy remek oktatási miniszterünk is!

    Én is olyan patrióta vagyok aki Teleki gondolatait követem.
    Erőszakos területi revízió nemzetem vesztét jelentené.
    De hogy soha meg nem bocsájtok és mindig megemlékezek az elcsatolt területekről és az ott élő magyarok meghurcolásáról az más kérdés.

    Románokkal is joggal tart a magyar szerintem. Nincs mink hogy féljenek mivel még megvédeni se tudjuk magunkat. Hadseregünk olyan helyzetben van mint ha még szigorúbb Verszári béke egyezmény sújtaná.

    A románok amit csináltak elismerésre való potens légi-erejük lesz.
    Ami aggaszt mert mai állapotunkba veszélyt jelent ránk.
    Patriot vagy s-400 légvélelmi rendszer elkélne itthonra jobban mint a gripenek plusz potensebb radar rendszer. Csapat védelmi rendszerek is városaink végső légvédelméhez.

    Valamint szárazföldi erőnek jenvelin meg hasonlók ha már tankunk.
    nincs.

    Valamint vontatót vagy mobil tüzérség a ki épített állások védelméhez.

    Ezt egy 10 éves haderő fejlesztési programban meglehetne oldani hogy legyen olyan hadseregünk ami képes a terület védelemre.

  36. Onedin kapitány

    Molnibalage-nak:
    Egy korábbi kérdésre visszatérve tartok attól, hogy sajnos a mostani válság még hosszú ideig kitart, akármennyire lehangoló (ide más szót akartam írni) ez nekünk.
    Gazdasági nyomással az EU igenis rákényszerítheti Románia vezetőit, hogy abból a 24+24 F-16-ból 24 F-16 és 12 Typhoon legyen. Vagy két lépcsőben 48 használt Falcont vesznek és ezeket 2015-2018 táján elkezdik Typhoonokkal kiegészíteni-leváltani. Még kérdés, hogy mikor válik számukra elérhetővé az F-35, és hogy mennyiért. Lehet, hogy végül az EF-et olcsóbban kínálják.

  37. Onedin kapitány

    Hegyaljaihun:
    Nálam inkább Gömbös a favorit, nem Teleki és főleg nem Bethlen.
    De ezt majd egyszer egy másik topicnál (ha szóba kerül a II. vh, illetve a két vh. közötti Magyarország) fogom bővebben kifejteni.

  38. hát igen, ezt tényleg elcseszték! nem igaz, hogy nem látják, hogy fellendült nálunk az ipar a gripenek miatt! micsoda vezérsíkokat gyártunk! 10000 ember símogatja őket az üzemben. na ja, hát ostobák ezek a románok, szó se róla.

  39. @Hegyaljaihun: ugy vettem eszre, hogy az elmult 1 ev soran gondolkodas modod sokat valtozott. Te is mersekeltebb lettel. En sem rajongok a Franciakert Trianon miatt,de sajnos ez van.
    Egyet ertek abban hogy a vedelmi kepessegeinket kell novelnunk, es nem a tamadasi kepessegeinket. Pl: Hk helyett Hk elharitas, keves legivadasz mondjuk a legkorszerubb Patriot rendszerrel stb.
    Az mas kerdes persze hogy a NATO mit szab ki rank, es kesobb ebbol lehet majd problema. Magyarorszagnak katonailag teljesen fuggetlennek kene lennie, gazdasagilag pedig profit orientaltnak es ennyi.

  40. Alpból most is tudjuk teljesiteni a missziós küldetéseket az a baj hogy csak azt. Itthoni egységek meg sehol nincsenek.

    Normálisan annyit amennyit ma kérnek holnap is tudjuk majd de az itthoni erőink ténylegesen képesek lesznek a hazát akár önállóan védeni.

    Ezzel nem sértenék senki inger küszöbét aki békét akar.

  41. Nem hülyék a keleti szomszédok. Sőt. Nincs fenyegetés, tőlünk pláne nincs. (Tudják hogy tudjuk,a titkosszolgálatuk jobb most is. Épp emiatt.)Logikus volt főleg a rakétarendszer tükrében, hogy az amcsik vagy felajánlják, vagy lehet tőlük kérni vmit cserébe. Nekünk akkor kellett volna picit jobban körülnézni, és átgondolni.
    Nem vitás, növelni kell a honvédelmi költségvetés eszközökre fordítható keretét, mert nagyon eltűntek bizonyos képességeink.
    A gépekről annyit, hogy a szakma beleszólását mindig is hiányoltam ez ügyben. Sajnos messze nem ez történt, a repülősök sehol nem voltak a beszerzéskor.
    A 29-eseket sajnálom, de hát az okokat mindenki ismeri – óriási gép – és ha nem úgy gyártanák és forgalmaznák az oroszok …. így nem csoda hogy a svéd precízitás diadalmaskodott.
    Az EF-től ez viszont kemény (biztos láttátok,de nekem atom ez az erő :)
    http://www.youtube.com/watch?v=JSXRPH9PVjM

  42. Patriot vagy s-400 légvélelmi rendszer elkélne itthonra jobban mint a gripenek plusz potensebb radar rendszer.

    Sajnos egysek még mindig azt hiszik, hogy a légvédelem az területvédő fegyver. Ezt el lehet felejteni. Lemszám csak 150 méterre és gyakorlatilag neveségesen kicsire összemegy a légvédelem megsemmisítési zónája. Viszont olyan meg nincs, mint a SZU idejében, hogy „minden sarkon” MANPAD vagy SHORAD veszély legyen, mert egyszerűen tömegesen sehol nincs már rendszerben elég légvédelmi eszköz. Ma is igaz az, hogy repülj alacsonyan és gyorsan. Ha nincs AWACS vagy magasban levő földháttérben is látó felderítő radarod, akkor neked félig meszeltek. Ha éjszaka jön az ellen alacsonyan, akkor a AAA és SHORAD rendszerek egy részének szintén meszeltek.

    Az Sz-400 aranyárban van és még Sz-300-at sem adnak el mindenkinek. Tudtomal az Sz-400 exportkorlátozás alatt van. Teljességgel kizártnak tartom, hogy egy NATO tagállam megkapja.

    Csapat védelmi rendszerek is városaink végső légvédelméhez.

    A városokat minek védeni? Kapitáls baromság civil célok bombázására pazarolni csapásmérő képességedet. Semmiben nem visz előre egy támdást. Ahhoz, hogy csak a +100’000 méretű városokat is védd, a mai állapottal összevetve 100-as nagyságrendű ilyen eszköz kellene. És akkor a csapatokat mi védei? Nem véletlenül csapatlégvédelmi rendszer a nevük és nem „városvédelmi légvédelmi” eszközök. A lényegűk a mobilitás. Persze lehet mozgatni a város körül őket, de ez alapvetően statikus dolog. Nincs értelme.

  43. Gazdasági nyomással az EU igenis rákényszerítheti Románia vezetőit, hogy abból a 24+24 F-16-ból 24 F-16 és 12 Typhoon legyen.

    Aha. Az USA sem tudta elérni a kisebb Magyarországon, hogy F-16 legyen a befutó. Ennyit arról, hogy ki és mit ér el…

    Megkenni persze meg lehet a vezetőket, de a szaúdi balhé után elég merész lenne ebbe belevágni.

    Annak meg tényleg sok értelme lenne, hogy a román gazdaságot kicsit lezúzod, hogy a te portékád eladjad. Románia már EU tag, ezért az EU egy tagjának instabilitása sem jelent túl jót. Lásd Görögország. Persze az ő súlyuk nagyobb, de kell pluszba még egy szarkupar rajtunk és a görögökön kívül?

  44. Lehet,hogy mégis megvalósul az izraeli F-16ACE? Valaki tudja honnan fogják beszerezni a 24 gépet? USA, vagy más? Igaz ha későbbiekben F-35-öst akarnak venni, akkor amcsiktól kell beszerezni a technikát.
    Most hogy nekünk milyen gépek kellett volna venni, ez már lefutott ügy…Majd ha lejár a Gripen bérlet, akkor lehet a vitát elindítani!
    Annyira nem ismerem az F-35t, de a botkormány mindkét gépnél jobb oldalt van, akik F-22-re kerültek, azok előtte lehúznak egy pár órát F-16-ban, hogy szokják a botot…
    Nekünk is jó lenne F-35, de ezt sajnos nem mi döntjük el!
    Itt tuti nem lesz népszavazás ezzel a dologgal kapcsolatban, mint Svájcban…

  45. Ha a Románok döntése a rakéta pajzzsal van össze függésben (és avval ez tuti)akkor a Bolgárok is amcsi típust vesznek vagy F-16ot vagy F-18ast és ott is majd megy a sírás mindegyik Eus gyártótól de mit várunk ezektől az országoktól úgy táncolnak ahogy a nagyok fütyülnek.

  46. @molni: abban igazad van, hogy az igazi fölényt jelenleg a légvédelemben a vadászrepülő+AWACS kombináció jelenti. Hátránya annyi hogy drágább és több időbe kerül felállítani (magyar viszonylatban talán jó tipp a min. 24 vadászrepülő + 3-4 AWACS lenne?). A „civil célpont” fogalmat viszont nem tudom értelmezni…minden célpont, ami az ellenfelet haarcának megvívásában támogatja…ennek eldöntése viszont ízlés dolga. Egy-két egyértelmű dolog van (kórház,iskola), de aztán a többi…. Ha a kedves ellenfél úgy ítéli meg, hogy a győzelem kivívása szempontjából kedvező szarrá bombázni a városaidat, hát megteszi. Van rá elég példa, nem kell messzire menni értük…

  47. Ennyi marhaságot sem láttam még ömlesztve.
    A románia és mi is nato tagország vagyunk. Amikor vsz-esek voltunk akkor sem volt probléma a két hadsereg között. Most miért lenne. Egy elenyésző kisebbség (ahogy szlovákiában, szerbiában és nálunk is) úszitja a dolgokat,de semmi probléma nincs a kapcsolatokkal. ott is van OTP, MOL és még a fene tudja mi minden… Én már 1 kivételével az összes román légibázison jártam magyarként, ujságíróként és senki sem akart felakasztani stb.. mindenhol teljesen normálisak voltak. Perzse léteztek tervek még a vsz idejkén is hazánk ellen, de a sogoroknak is voltak tervei, meg védelmi vonala, és mi is átmentünk volna ausztián keresztül a taljánokhoz tevezési szinten…

    A román légierő nem hazánk ellen készülődik, hanem ésszerű és olcsó modernizálást hajt végre. Nem lesz F35-ük, de 20 évre jó még a Viper. Nekünk sem kellett volna Griff, mi is ellettünk volna még a MIG-el vagy 10 évig ha lett volna hozzá alkatrész, fedezék és pénz. Aztán vettünk volna valami nyugati madarat. De most ez van, ennek a képességeit kell kihasználni maximálisan. Kell hozzá fegyverzet (GPS+lézerbombák, meg Iris-t, repült idő, és műszakiak..
    ennnyi.
    kele