|

Olcsóbb Gripen Romániának

A svéd Saab közleménye szerint ugyanannyiért szállítanának vadonatúj gépeket Romániának, mint amennyiért az Egyesült Államoktól használt F-16-osokat kapnak.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács március 24-i bejelentése szerint Románia 1,3 milliárd dollárért vásárol 24 darab használt, de felújított F-16 Fighting Falcont az Amerikai Egyesült Államoktól, azonban ezt a döntést még jóvá kell hagyatni a parlamenttel is.

A svéd fél tegnapi bejelentése szerint ugyanolyan árért szállítanának 24 darab vadiúj JAS-39C/D Gripen vadászbombázót (ideértve a képzést, a logisztikai támogatást és a 100 százalékos ipari ellentételezést is) Románia számára, mint amennyiért a használt amerikai F-16-osok érkeznek, azonban míg a svédek csak a gépeket szállítanak ennyi pénzért, az amerikai ajánlat tartalmazza a fegyverzetet is.

„Románia szuverén joga, hogy melyik vadászbombázót választja” – nyilatkozta Svédország nagykövete, Mats Aberg, aki kíséretével a napokban a szomszédunkba látogatott, hogy részletesen ismertessék a svéd ajánlatot a román parlament tagjaival, köztük a védelmi bizottság elnökével.

httpv://www.youtube.com/watch?v=QJQKCUjcslM

58 hozzászólás “Olcsóbb Gripen Romániának”

  1. Ha van egy kis eszük (és nem utolsó sorban tartalékuk) akkor mindkettőre befektetnek, szerintem nagyon szuperül kiegészítené egymást a két típus, és még az sem állna elő hogy az AMRAAM sokszorosába kerül, mint ‘egyes’ országokban, ahol nem került rendszeresítésre amerikai típus.

  2. Tessék nekünk meg milyen drágán adták azokat a hibrideket mondjuk a Medgyessiék keze elég mélyen benne volt.

    Ha jól számolok akkor 54 millióba kerül egy db új Gripen ennyiért majdnem Super Hornetet is adnak.

    De ha fegyverzettel veszik meg a használt Falconokat akkor is sok érte ez a pénz akkor inkább Gripen,de mivel mindig arra fordulnak amerre a szél fúj ezért maradnak a Falconok.

  3. De ha F-16-ost vesznek is, köztudott, hogy a magyar AMRAAM rakéták alacsonyabb, butább export-kategóriába tartoznak, mint amit a dákoknak kínálnak! Légiharcban annyit fognak érni a gépeik ellen, mint egy rúd szalámi és majd mehetünk magyarként útlevéllel Debrecenbe…

    Azonnal meg kell kezdeni nem amcsi AA rakéta rendszeresítését is a Gripenre. Jó lenne talán egy AA-10 méretjellegű, de nagyon fejlett képalkotós infrás, aminek hiába üzenik titkos IFF kód sugárzásával, hogy fordulj vissza, mert nincs rajta antenna…

    Ha olyan nincs, akkor kell egy új, nagy manőverező képességű kis infrás típus és mellé vontatott aktív radarcsali a Griffre az ellenségeink AMRAAM-jai ellen.

    Ha én lennék a magyar hadügyér, egy robbanóanyagtól megszabadított AMRAAM-mal egyszer élesben majdnem maxrange-ről rálövetnék egy felettünk áthaladó dögnagy amcsi katonai gépre. Ha talál, akkor bocsi, baleset volt, a javítást mi fizetjük és veszünk még 100db rakétát, hogy befogják a szájukat.

    Ha nem talál, cipővel és bizonyítékkal verném az asztalt az ENSZ BT-ben, hogy a jenkik hamis távkikapcsolós rakétákat adtak el nekünk – amitől azonnal összeomlana az AMRAAM-eladások és valszeg a NATO bizalmi hálója is.

    Minden szó hazug, ezért a honvédelem fegyverzeti eszközeinek hatásosságát csakis éles próba igazolhatja! Annak semmi értelme, hogy ül 40db félmillió dolláros AMRAAM a tárolónkban és a pofozkodás elején derül ki róluk, hogy csak mikádó játékhoz jók. Netán harckocsit is vettünk már úgy, hogy az ágyúját még sose próbáltuk, csak a géppuskáját?

    Pár AMRAAM-ot azonnal el kéne lőni tesztre és lehetőleg nem alibi célpontra! Lehet, hogy nincs itthon elég nagy légtér hozzá, de ha mellémegy, túlmegy, leesik és agyonüt kettőt, az még mindig jobb, mintha megint a háborúban hal meg N százezer magyar a seregünk felkészületlensége és alkalmatlan fegyverzete miatt! Nem igaz az, hogy senki sem fenyeget minket!

  4. Ez politikai befolyásról és pénzről zsebpénzről szól. Valamivel az USA nak elő kell hozakodni mert ez így most nagyon erősen felül lett ütve.

    Kérdés mi lesz ez.

    Szerencsés esetben addig húzódik a dolog amíg elköltik másra a pénzt és nem lesz belőle semmi.

    Viszont a szárazföldi haderejük így is kategóriákkal erősebb a miénknél. Söt ! Nekik van szárazföldi haderejük, míg nekünk csak egy ahoz gyengén hasonló van.

  5. Meteort és Iris-t a Gripenekre!
    A Kubok helyett meg MBDA Astert és még egy pár db Mistralt.

    A Pápán tárolt Mig-21es és Mig-23 gépeket át kellene alakítani célgéppé és a Svédekkel együtt ki lövöldözni a Balti tenger felett.
    A SAAbnak lenne egy kis munkája nem beszélve arról hogy így fejleszthetnénk a pilótáink tapasztalatát.
    Ilyenre tudnám elképzelni a svéd ellentételezést és mondjuk még több segítség a Volvotól a fehérvári buszgyárnak.

  6. Most olvasom hogy a Bolgároknak is felajánlotta a SAAB a repülőket mert ott is hamarosan csere lesz és ők is használt F-16 vagy F-18ast akarnak venni.
    A rakéta pajzsos nyalás miatt úgy is amcsi gépeket vesznek ez tény sajnos.
    Reméljük a Horvátok a Dánok és a Svájciak a SAABot választják itt kéne még inkább reklámozni a „svéd acélt”.

  7. Tacsk0. Nem hülyeség ami mondasz de ez van.

    Alap vető problémák vannak nemzeti szemszögből. Lehetne sorolhatni külügy stb. mit kellene tenni.

    Támadó agresszív fellépéssel nem megyünk semmire.

    Mindenki azt gondol ami akar. De lassú víz partot mos alapon ész érvekkel meglehet próbálni meg győzni az embereket.

    Gratula a Románoknak remek légierőjük lesz ez pedig tény. Valamint ott szerintem lesz a gépekbe rep.óra rakva meg a fegyverzetet kifogják próbálni.

    Mi légierők ehhez képest mit csinál?

  8. Mindjárt jön Tacsko újabb konteója.

    Azért csinálták ezt a létérzárlatot Európában, hogy itt is meg lehessen csinálni. Éjszaka titokban a Luftwaffe és az orosz légierő csapást mér majd a pápai, ferihegyi és kecskeméti reptérre, valamint a Parlamentre és a Honvédelmi Minisztériumra.
    Hajnalban pedig megindul a szárazföldi támadás és holnaptól bajorkolbászt eszünk:D

  9. Rommel28

    Kihagytad a zsidókat mert szerintem Tacsk0 szerint ebben is benne van a kezük, söt ez talán a NY-Tel Aviv tengely legujabb mahinációja.

    Más !

    Cca fél évvel ezelött itt a lenti féltekén is volt egy hasonló eset. A sivatagból hatalmas mennyiségű port kapott fel a szél és hozta Sydney fölé is. Az emberek reggel mikor meglátták a sárga eget teljesen meg voltak zavarodva. Csak a szín miatt hatalmas dugók, balesetek voltak és az emberek csodálkoztak, és voltak persze akik minden féle végítéletről beszéltek. Aztán délre elvonúlt a sárgaság és az emberek fellélegeztek. Délutánra az egész várost elöntötte egy felszabadult jókedv. Érdekes volt ezt a folyamatot látni, tapasztalni.

  10. Kuruc ez nálunk is hír volt, utána mégegyszer megtörtént ugyanott.
    Ja kihagytam a komcsikat, a jobbikos oroszimádó nácikat, meg orbán vezénylőtábornokot, aki az egész árulást vezeti. Mindenki áruló csak tacsi nem.

  11. Kisendre,

    Ha azt nézzük hogy (feltételezem) 202x körül F-35öt szeretnének a kedves szomszédok a rakéta pajzsos seggnyalás oka folytán, valóban felesleges lenne 1x évre két típust is rendszeresíteni, ha viszont kevésbé bizakodóak akkor a légierő szempontjából szerintem ésszerű döntés lehetne.
    Egyáltalán van-e arról valami infó Block hanyasok is lesznek a Viperek?

  12. márpedig elég egyértelműek a tervek.
    24 20+éves F16
    aztán
    24 új F16 2018körül
    aztán
    F35 2020után

    MOon annyira ellopják a pénzeket, hogy kvázi nincs HKból semmi, gyak nincs tüzérségünk….. még a griffek reptetése is bajos. Románia ~ugyanannyit költ hadseregére mint MO. Van rendes tüzérsége, 200+HKja és most vesz 24gripen/f16ot. és üzemeltetni is fogja őket. gyak UGYANANNYIBÓL!!!

    Rendszeresen úgy indulnak itt topikok, hogy úúú ilyenből kéne nekünk 10-20-100. Pedig amire szükség lenne az folyamatos átvilágítás akit pedig lopáson kapnak az hadbíróság, családi szinten teljes vagyonelkobzás és 10-20év börtön. Ha ez megtörtént utána lehet bármi újban gondolkodni addig aki ilyet tesz az ~=militaryporn.

  13. A magyar grippen sztoriba nem menjünk bele mert abban benne volt mind a két nagy párt keze tövig! Úgyhogy ne mutogassunk egyik oldalra se.

    Egy fentebb írt hozzászólásban olvastam az 58milláért már SH-t lehet venni. ez kicsit erős mert az Ausztrálok kb 180 millát fizettek érte gépenként. :) Olvasgass vissza pár hónappal ez előtti cikkekbe.

    A románok valszeg jobban járnának az új gépekkel, de az amcsikkal vannak jóban és nagyon ácsingóznak az F-35re ezért még ha rossz üzletet is kötnek akkor is megkötik. Ennyi! Két tipust kis darabszámban üzemeltetni baromság egyébként. Iszonyat logisztika, dupla annyi kiszolgáló és karbantartó és nem utolsó sorban baromi drága.
    Egyébként meg, hogy honnan van pénze a románoknak a seregre? Hát másra szinte nem is költenek. Meg lehet nézni az erdélyi részen még vannak utak aztán hupp mintha a középkorba csöppenne az ember. Inkább az országuk infrastruktúrájára költenének és az emberek szociális helyzetére. Van ott még olyan település ahol azt se tudják mi a vezetékes víz és az áram. Mindegy ez az én meglátásom, de én nem erre költeném a pénzem, ha olyan helyzetben lenne az országom mint az övék van.

  14. Igaziból akárhogy is nézem, nem sok értelme lenne a románoknak C/D Gripeneket venniük, fegyver nélkül, bármilyen kecsegtetően hangzik is elsőre az ajánlat. Bár fegyvereket francia és kicsit sértetett, de azért még mindig közeli amerikai barátaiktól kapnának hozzá, azonban ez sem jelentene nekik különösebben tartós megoldást.

    Szerintem két értelmes opciójuk van:
    1. F-16-osok fegyverrel most, és majd F-35.
    2. Gripen NG-k kapásból, és akkor meglesz most hosszútávra a haderő.

    Első esetben nyilván az amcsik hálásak lesznek, és könnyebben kapnak majd F-35-öt (elsőként a környéken), amivel a térség egyik, ha nem a legkomolyabb légierőjét birtokolhatják. Ebben benne van egy kis kockázat, hogy mi van, ha az oroszok előbb készülnek el a Pak-Fa-val, de a két program állását megvizsgálva ez nem valószínű.

    Második esetben éveken belül egy 4,5 Generációs, AESA radaros, sokoldalú, alacsony üzemeltetési költségű gépre tehetnek szert, amivel legalább egy jó 20-25 évre biztosítják a légterük védelmét, és szintén a térség legkorszerűbb légierőjével rendelkező hatalommá válnak, és olyan kapacitásra tesznek szert, amely minden jelenlegi, és a közeljövőben tervezett típus ellen képes védelmet nyújtani.

    Ezek közül bármelyiket választják, a legerősebb légierőhöz vezet a környéken, de a C/D Gripenekkel csak kb. oda jutnának, ahol mi, a csehek, vagy a lengyelek vannak. Szóval elég klasszak a lehetőségeik, és nem hoznak rossz döntést azokkal az F-16-osokkal.
    Jó hosszan kivártak a Mig-21-esekkel, de előnyös pillanatban döntöttek úgy, hogy beszereznek gépeket, mert most a gyártók nagyon keresik a megrendeléseket, valamint kezd elérhetővé válni reálisan a 4,5 gen, és lassan az 5 gen is.

  15. > Azért csinálták ezt a létérzárlatot Európában

    Ez a légtérzárlat egy nagy kamu. Jelentéktelen vulkánitörés Izlandon, minden lakott vidéktől távol, évente 100 egy tucat a világon máshol. Azért fújja fel a média, mint a disznó-influenzát tavaly, mert valamit akarnak vele valakik, akik lopnak.

    Mint tudjátok izlandi barátaink kamu nagy kamat ígéretével régóta a bankjukba gyűjtötték fél Anglia és Németország megtakarított pénzét, majd tavaly jól ellopták az egészet a Kaupthig Bank csődjének álcázva. Aztán kijelentették, hogy ők ugyan ki nem fizetik a betéteseket, mire a britek és a németek tenorista ország listára tették Izlandot és jelezték, hogy az oroszoké lehet az egész jégverem, ha putyin kifizeti helyettük a betétesek pénzét – ami Moszkvának kihagyhatatlan ajánlat.

    Na ekkor mozdult valami NY-ban és épp kapóra jött ez vulkánnak PR-ozható nagyra nőtt gejzír. Fogadjunk, hogy pont addig fog itt hamukázni a vulkán, amíg a brit és a német kormány el nem vállalja, hogy fizet a betéteseknek a tolvaj izlandiak helyett, miközben a Kaupthig eltűnt pénze már rég NY-TV széfjeit gazdagítja.

    A valóságban semmi veszélyt sem jelent a gejzír-király, ilyen miatt még gép nem csobbant, legfeljebb a szerelőknek kell gyakrabban ellenőrizni. Nem radioaktív, nem mérgező, nem fulladsz meg tőle, de arra pont jó, hogy az EU gazdaságát és légiiparát zsarolják a senki által sem látott csodaporral. Kutyakomédia!

  16. >jut eszembe tacsk0: joslataid szerint Orbán Viktorunknak már rég halottnak kéne lennie…. mostmár a választások is lementek nincs apelláta

    Az operának nincs vége, amíg a kövér hölgy énekel… (vagy a Kövér László). Majd hiszen ha látom, mikor a törpét a Duna jegén koronázzák és a böszme csörgeti hozzá a rabláncot. Töröltek már el végleges választási eredményt, sőt török vagy algériai viszonylatban az a furcsa, amikor nem történik ilyesmi! Törökország pedig fejlettebb nálunk.

    Az MSZP egyébként azt közölte Sólyommal, hogy nem hajlandó addig átadni a hatalmat, amíg Orbán írásba nem adja, hogy Pintér Sándor egyáltalán a hatalom környékére nem kerülhet, nemhogy belügyminiszter legyen belőle, mint kiszivárgott! Ebben a Jobbik is támogatja az MSZP-t.

    Ez az igény teljesen jogos, mert 10x akkora keresztapa a gazfickó, mint a Tasnádi – másrészről viszont markában vannak a zorbán tökei, olyanokat tud. Tipikus alföldi kun betyár feje van, amolyan talpa alatt fütyül a szél kinézetű – az ilyen semmitől sem fél, nem alkuszik.

    Szóval lesz itt még gebasz, mindesetre ha Pintérért jönnek a moszatos ürgebőrű békaemberek, én ugyan nem állok oda húsklopfolóval hősködni, mert a fickó vállalhatatlan!

  17. A magyar grippen sztoriba nem menjünk bele mert abban benne volt mind a két nagy párt keze tövig! Úgyhogy ne mutogassunk egyik oldalra se.

    No offense, de az első Gripen döntés alatt, max. a döntés mikéntjébe lehet belekötni és váratlanságába. A program igen visszafogott költséggel számolt és olyan forrást rendelt a géphez, amivel a kitűzött cél elérhető volt. Minimális ráfordítással a repórakeret bővíthető lett volna és a gép – C verzióhoz képesti szerényebb, mert az összes többi magyar gépet, még így is csípőből lemosta volna – csapásmérő kapacitása is kihasználható lett volna.

    A módosított szerződés egy kalap szar, mert lett egy nagyon drága gép, amit nem reptetnek. Ahhoz, hogy ne reptessek valamit, nem is kellene megvenni…

    Egy fentebb írt hozzászólásban olvastam az 58milláért már SH-t lehet venni. ez kicsit erős mert az Ausztrálok kb 180 millát fizettek érte gépenként. :) Olvasgass vissza pár hónappal ez előtti cikkekbe

    Ez melyik volt? 180 milla? Biztos, hogy ennyi volt. Mellesleg nem csak gépet vesznek, hanem szerintem fegyverzetet és szimulátort, stb. Mondjuk így is kicsit sok a végösszeg.

  18. Tacsk0t hadügyminiszternek! Ki támogatja?

    Basszus. Írjátok be a keresőbe hogy ausztrál szuperhornet. és kiad jó sok cikket ott elolvasod. Ahol írnak összeget és darbszámot! elosztod és megvan. Persze nem a csupasz gép ára. De a románok mi a fenét kezdenének csupasz gépekkel? se kiképzés se kiszolgáló eszközzel berakhatnák a múzeumba. De szép azt csókolom!
    Néha olyan értetlenek vagytok komolyan. Persze mindenbe bele lehet kötni ha akarnak! De felesleges. A hornetet nem kapják meg olyan olcsón az tuti! Meg szóba se került az meg a másik! Falconról volt szó meg Grippenről.

  19. @snakeye

    http://www.defenseindustrydaily.com/australian-air-power-controversy-f35-and-super-hornets-under-fire-03065/

    3,1 millárd, 24 gép. Ez nem 180, inkább 130 milla.

    Egyébként az ausztrál gépbeszerzés is olyan mocskos téma, mint itthon a griffeké. Összehordtak már annyi mindent, hogy az igazság kiderítése és kibogozáa elég nehéz. A linkelt oldalon is látható, hogy megy az észosztás, mint az ausairpower oldalon…

    Ahány oldal nézek, annyit írnak árnak. Itt viszont volt teljes programköltség. Ez változott vagy sem? Mi van az aláírt szerződésben? Mit kapnak és mennyiért?

  20. Azt hogy 1/4 pénzből hozták ki mint a tájfunt..
    Mert ugye azt írtad hogy nem Eus dolog erre linkeltem be.

    Érdekes hogy a lengyeleknek nekünk meg a Cseheknek is a Hornet tetszett volna a legjobban ehelyett mindenki egy csövű gépet vett pedig mindhárman repültük a Mig-29et,aminél drágábban üzemeltethető gép nem igazán akad a világban.

    Erre itt van ez a jó kis gép és basztak meg venni na de ha tényleg ennyit számít a pénz akkor nekünk is inkább új Falcon kellet volna és mennyire jobban jártunk volna mert a Gripen ellen tételezést senki sem érezte meg csak az a pár politikus akit meg kentek.
    Itt a link hogy a lengyelek mit profitáltak a gépek beszerzéséből

    http://jets.hu/news?id=42

  21. „mert a Gripen ellen tételezést senki sem érezte meg”

    közvetlenül ~8.000 új munkahely keletkezett a gripen ellentételezés miatt. közvetve ennél messze több 30-40.000

    pl electrolux ezért hozta ide a hütő majd a porszivótermelését vagy az ericson a GDSt vagy épp az Astra a regionális központját.
    Ettől még persze az egész gripen ügy is olyan mint minden MOon.

  22. <iAzt hogy 1/4 pénzből hozták ki mint a tájfunt..
    Mert ugye azt írtad hogy nem Eus dolog erre linkeltem be.

    És én mit mondtam? Azt, hogy azért olcsóbb, mert nem európai. Miért linkelted be azt, amit én is leírtam? Nem értem. [fejvakarás]

    Érdekes hogy a lengyeleknek nekünk meg a Cseheknek is a Hornet tetszett volna a legjobban ehelyett mindenki egy csövű gépet vett pedig mindhárman repültük a Mig-29et,aminél drágábban üzemeltethető gép nem igazán akad a világban.

    Cseheknek nagyon rövid ideig volt. A lengyeleknél nincs akkora korrupció mint itt, és többet is költenek. Így meg lehet csinálni. Fajlagosan olcsóbb sok gépet üzemeltetni, tehát lehet, hogy a végösszes nem is olyan sok a lengyeleknek, főleg az 1 eurós MiG-ekkel. Azt tudjuk, hogy itthon mit értenek „üzemeltetés” alatt… :(

  23. Kisendre,

    Csupán annyi hogy szvsz a Block 25-ös Viperek esetében nem meggyőző a technikai fölény A2A tekintetében, ezt kompenzálhatná a Gripen. Ugyanakkor a Gripen A2G kapacitása, tömegre, illetve pilonra nézve is…khm…mérsékelt. Továbbá az F-16 oka folytán nem kéne másodosztályú alig gyártott fegyverekért könyörögni, az ellentétezések sem biztos hogy olyan szarul érintenék Romániát gazdaságilag stb.