|

Tesztelik a Typhoonok modernizációs csomagját

A Eurofighter Typoon még koránt sincs kész, egyes verziók képessége folyamatos továbbfejlesztéssel bővíthető. A jelenleg szolgálatban álló legmodernebb verziójú gépek, a Tranche 2 széria tagjai hamarosan még potensebbek lesznek.Az angol BAE Systemsnek köszönhetően jövőre már kibővül fegyverpalettával operálhatnak a Typoonok pilótái.

A négy fejlesztő ország (Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) igényeinek kielégítésére (és természetesen az exportesélyek növelésére is) további levegő-föld fegyverek integrációja és új kommunikációs berendezések beépítését tartalmazza a P1E (Phase 1 Enhancement) program. A jövőre bevezetni kívánt újításoktól még szorosabb „ember-gép kapcsolatot” várnak. A teljes flotta várhatóan 2012 végére kapja meg a csomagot.

A BAE Systems wartoni telephelyén tavaly év végén már is kezdték a repülési teszteket az átalakított kísérleti példánnyal, de ezt csak most hozták nyilvánosságra.

„Az IPA6 decemberben emelkedett a levegőbe az új szoftvercsomaggal frissített számítógépekkel a fedélzetén.” – nyilatkozták a BAE részéről. „A tesztek mindeddig sikeresek voltak.”

Ugyanezen példány használják a Diehl BGT Defence IRIS-T légiharc-rakéta integrációjára is, melyre Németország és Olaszország mellett az első exportmegrendelő, Ausztria is igényt tart.

Kapcsolódó hír, hogy Stefan Zoller, az EADS Defence & Security ügyvezető igazgatója szerint a négy fejlesztő partner hamarosan megegyezésre jut a megrendelő országokkal a Tranche 3A verziójú Eurofighterekbe szerelni kívánt AESA-radarról.

„Eléjük tettünk egy javaslatot és most a reakciójukat várjuk. Remélhetőleg heteken belül döntésre jutnak. A döntés létfontosságú, mivel a megrendelők szándékai és az exportigények nem egyeznek.”

Az EADS megrendelést kapott 112 darab Tranche 3A verziójú Typhoonra, azonban máig nem sikerült megegyezni a gépek végleges felszereltségéről.