|

Eurofighter-vita: közel a megegyezéshez?

Hónapok óta húzódik a Eurofighter konzorcium és a négy fejlesztő ország között egy vita. Az EADS nem kíván engedni a Tranche 3 széria árból, a megrendelők viszont nem hajlandóak annyit fizetni, amennyit az európai cég kér.

Enzo Casolini, a Eurofighter konzorcium vezető embere elmondta, hogy még június folyamán megegyezésre juthatnak a megrendelő felekkel, és aláírásra kerülhet a 112 darab gép szállításáról szóló szerződés. A négy fejlesztő ország berlini megbeszélése után azt is konkretizálta, hogy a gépek valóban nem kapják meg a 3-as széria teljes szoftvercsomagját, így Tranche 3A jelzéssel kerülnek majd rendszeresítésre.

Eurofighter RAF Litneing III Paveways

Ha minden a tervek szerint halad a Brit Királyi Légierő 40, a Luftwaffe 30, és 21-21 darabot pedig a Spanyol és Olasz Légierő rendszeresít. A RAF flottája valójában nem fog 30 új géppel bővülni, csak 16 darabbal, a többi 24 a Szaúd Arábia számára szállítandó gépek helyett érkezik majd, mivel az angolok számára gyártott gépeket adják át az arab országnak.

A Tranche 3A konfigurációja még nem végleges, a szerződésben konkretizálják majd a kívánt fedélzeti eszközöket, azonban annyi már biztos, hogy az AESA radart tartalmazni fogja a kívánságlista, a berendezés mind a fejlesztő országok számára, mind az exportesélyek miatt fontos.

Bónuszként arról is fellebbentették a fátylat, hogy két éven belül várható a Tranche 3B széria megrendelése is.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DcFZcF17GJk&feature=fvst