Eurofightert kifejlesztő, gyártó és értékesítő EADS konzorcium a négy, fejlesztést támogató állam (Németország, Anglia, Spanyolország és Olaszország) vezetésétől.">
|

„ÁRCSÖKKENTÉS esetén RENDELÜNK!”

Kemény feladatot kapott a Eurofightert kifejlesztő, gyártó és értékesítő EADS konzorcium a négy, fejlesztést támogató állam (Németország, Anglia, Spanyolország és Olaszország) vezetésétől.


Mint arról már beszámoltunk, 2009 első negyedévében tervezték megrendelni a Tranche 3 sorozatú Typoonokat, de a gazdasági válság miatt a kormányok nem hajlandók annyit kifizetni a gépekért, amennyibe kerülnek, de mégsem szeretnék bezárni a gép gyártósorát, mivel rengeteg honfitársuk kerülne utcára a nehéz időkben.
A másik ok, hogy a gyártósor leállítása tovább növelné a gép amúgy is borsos árát.

Meteor a Typhoon IPA1 törzse alatt | Fotó: EADS ,

Tehát kompromisszumot kellene kötni a gyártónak is. A két napja megtartott konferencián a négy állam képviselői arra az álláspontra jutottak, hogy nemzetbiztonsági szempontból szükséges a következő széria megrendelése is, de a helyzet miatt nem képesek mind a 236 gép megrendelésére, hanem csak a 45%-át(107 darab) fizetnék ki, azt is csak abban az esetben, ha a gyártó csökkenti a típus darabárát.

Felvázoltak egy másik opciót is, ami szintén erre a 107 darabra vonatkozik. Ha az EADS nem hajlandó engedni az árból, akkor nem rendelik meg a gépekhez a teljes szoftvercsomagot, és Tranche 3A jelzéssel állítanák őket hadrendbe.

Az Olasz Légierő képviselete azonban kifejtette, hogy nem hajlandók megrendelni az előre jelzett mennyiséget (46db) anyagi okok miatt.
„Szaúd-Arábia esetében is lehetséges volt a megrendelt mennyiség redukálása”-példálóztak.
Továbbá kitértek arra is, hogy a gyártónak is érdeke az árcsökkentés, hiszen a jelenleg is folyó tendereken jelentősen növelné a típus esélyét.