|

Tilos lesz a dohányzás az amerikai tengeralattjárókon?

A hosszú-hosszú időn át húzódó, végül pozitív irányba elmozduló döntés a gyengébbik nemnek a fedélzetre engedése után az amerikai tengeralattjárósoknak jó eséllyel egy újabb változással kell szembe nézniük, melynek jó részük nem igen fog örülni: egy hétfőn napvilágot látott jelentés alapján a Haditengerészet vezetése a dohányzás tengeralattjárókon történő betiltása mellett tette, tenné le voksát.

„Be fogjuk szüntetni a tengeralattjárókon történő dohányzást.” – hangoztatta egy, a tengeralattjárós erő fejeseinek tartott ülésen a Haditengerészeti Műveletek Főparancsnoka Gary Roughead admirális a Navy Times értesülései szerint.

„Napirendi ponton van a kapcsolódó szabályozás, ám egyelőre még nem történt változtatás.” – erősítette meg a dolgot a Haditengerészet részéről szóvivői szerepkörében Mark Jones harmadosztályú kapitány.

A jelenlegi szabályozás egyébként a kapitányok kezébe adja a döntést és mivel egy felmérés alapján a tengeralattjárósok mintegy 40% bagózik ezért számos tengeralattjárón találhatóak dohányzásra kijelölt területek. Így a nem dohányosoknak nem kell a nem kívánt füstöt szívniuk. Vagy mégis? Egy tengeralattjárón, azaz egy zárt légtérben nem nagyon lehet megoldani, hogy a cigaretták elszívása közben felszabaduló káros anyagok ne járják be az egész hajót, tegyék egyben valamennyire passzív dohányossá a nem dohányzókat is.

Tengeralattjárón dohányzásra kijelölt helyek

Általában két dohányzásra kijelölt helyet különítenek el – az ábrán félkövérrel szedve. Egyet a reaktorterem előtt és mögött. ,

„A levegő kering a tengeralattjáróban. Nem érzed, de a füst káros anyagai attól még ott vannak.” – hangzott el többek között ezen érvelés is Roughead admirálistól.

Vagy a légszűrő rendszer mégis hatékony? A kérdés persze nem új keletű, éppen ezért érdekességképpen hozzátesszük, hogy egy korábbi 2004 elején az Aerospace Medical Association megjelent jelentés véleménye szerint a tengeralattjárókon működő komplex légszűrő rendszer megfelelően teszi a dolgát és minimalizálja a passzív dohányzás jelenséget, alapvetően a dohányzás során keletkező káros anyagoktól mentes, tiszta levegőt biztosítva a legénység mindegyik tagjának. A vizsgálatokhoz használt módszerek azt mutatták ki, hogy a nemdohányzóknál nem mutatható ki, hogy komoly mértékben érintené őket passzív dohányzás jelensége. Bár elismerten voltak hiányosságok, hiszen egy 10 napos út sorát vizsgáltak 2 Los Angeles-osztályú SSN-t, ugyanakkor az akár 90 napos utak sem ritkák, ami viszont esetleg más eredményt hozhatott volna.

Hogy a fegyveres erőknél magasabb arányú a dohányzás aránya a civil lakossághoz képest azzal olyan túl nagy meglepetést valószínűleg nem okozunk. Ugyanakkor a Pentagon aggasztónak tartja a trendet, ami főleg az iraki és afganisztáni hadműveletek végett helyre kis tüskét produkál(t). A Pentagon egy korábbi, 2005-ös az American Institute of Medicine által kivitelezett felmérése szerint az amerikai katonák mintegy harmada, 32% dohányzott, míg a civil lakosság egésze körében ezen mutató beérte a 20% körüli magasságokba ugrással.

Mint fentebb említve lett az amerikai tengeralattjárósok mintegy 40% füstöl, ezért is kiemelt figyelmet kíván szentelni a problémáknak katonai vezetés.

3 hozzászólás “Tilos lesz a dohányzás az amerikai tengeralattjárókon?”

  1. Szerintem tiltsák be a dohányzást és rendszeresítsenek néhány fedélzeti cicát, hogy a tengósok tudjanak valami mást csinálni a szivarjukkal (a la Bill Clinton).

    A ruszkiknál egyébként külön „gázkamra” van a dohányosoknak, legalábbis a Tájfunokon az volt, ami vízben nyelette el a füstöt. Biztos vagyok benne, hogy a fedélzeti elektronikának sem tesz jót a sok mikro korom.

    A harmadik lehetőség, hogy újra be kell vezetni a náci légperiszkópot, így merülés közben is ki lehet fújni a füstöt, az elg. pedig azt hiszi, hogy ÉK-i gőzös őstengó jár arra Seawolf helyett…

  2. Érdekes. A tudományos csatornákon a tengeralattjárós műsoraiban többször is volt az a jelenet hogy a parancsnok szivarozik a toronyban kihajózás közben, lemerülés előtt és hozzá a szöveg hogy hónapokig ez lesz az utolsó szivar, mert a fedélzeten lemerülés után tilos a dohányzás. Lehet hogy ez csak a szivarra vonatkozik?

  3. A Briteknél Austráloknál ez a szitu. Csak felmerült állapotban lehet dohányozni. Viszont nállunk nem csak dohányzás szokott lenni felmerüléskor hanem pl két gyakorlat közben relaxálás címén grillparty illetve golfozás is meg egyébb tengerész „ökörségek”. :-))