|

Gyártásban az iráni lopakodó

Az iráni védelmi miniszter bejelentette vasárnap, hogy az ország elkezdte olyan nagy pontosságú és hatótávolságú robotrepülőgépek sorozatgyártását, amelyek rejtve maradnak a radarok előtt. Ahmad Vahidi az állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az új robotrepülőgépek akár 3000 tonna tömegű célt is képesek szétrombolni.

A földről indíthatók, de lesz helikopterről, illetve tengeralattjáróról indítható változatuk is. A gép a Naszr 1 (Győzelem) névre hallgat. Irán, amely súlyos konfliktusba került a Nyugattal atomprogramja miatt, gyakran jelent be új haditechnikai fejlesztéséket, hogy demonstrálja, képes bármilyen támadás visszaverésére, de ezek a bejelentések általában nem ellenőrizhetők független forrásból.

Sem az Egyesült Államok, sem Izrael nem zárja ki, hogy ha a diplomáciai lépések, vagy a tervezett szankciók nem járnak sikerrel, akkor a katonai erőszak eszközével akadályoznák meg, hogy Irán atomfegyvert állítson elő. Az állami rádió csupán a Naszr 1 gyártásának megkezdéséről tudósított, a gyár helyét nem adta meg. Teherán 1992-ben kezdett bele “önellátó” fegyverprogramjába, amelyben páncélosok, közepes hatótávolságú rakéták, vadászgépek és torpedók előállítása is szerepel.

Forrás: honvedelem.hu

No Responses to “Gyártásban az iráni lopakodó”

  1. Most a kételkedől rávághatják, hogy: mese habbal!
    De hogy mi is az igazság?
    Lehet, hogy néhány Tomahawk nem robbant fel 1991-ben Irakban és azokat szállították át Iránba? A fiúk pedig most érték el, hogy gyártási fázisba kerüljön, a Tomahawk másolatuk?
    Ez csak egy tipp, lehet köze sincs a valósághoz,de a közel- és közép-keleten már szinte bármi lehetséges…
    1001 éjszakai meséi::::::
    Sajnos valami készülődik Irán ellen, s ha egyre gyakoribbak lesznek ezek a bejelentések, akkor biztosra vehetjük, hogy valami probléműás dolog lesz a vége.
    Apropó! Emlékesztek, amikor a fiúk nem engedték át a légteren keresztül a SZU-27 valamelyik variánsát az emirségekbe?
    Biztos, hogy csak átrepülés volt?
    S ha felküldtek néhány gépet, hogy nézze meg közelebbről, vagy hasonlítsák össze a jelenlegi Irán-i légierő állományát egy Szu-val?
    De legalábbis egy Tomcattel?
    Egy biztos 120 darab iráni Szu-27Szm komoly gondot jelentene bármely légierőnek!

  2. Miért nem lehetséges?
    Irán eddig szinte minden technikáját ami „újnak” mondott az vagy orosz vagy amerikai másolat, utángyártás volt!
    Irán fegyver beszerzéseit árgus szemmel figyelik! Egy-egy ilyen alkalmat vétek lenne kihagyni!
    Te nem élnél vele, vagy legalább nem probálnád meg?

  3. A BGM-109 az a ’80-as elejének jenki csúcstechnikája. Az iráni gép az egy ’60-as évek legvégi ’70-es évek legeleji másodvonalas gép másolata. És és föld az eltérés.

    A TERCOM rendszernek vannak olyan elemei, ami nem csak „vasból” áll. A megfelelően részletes domborzati térképet meg lopják hozzá? Az újabb csatabárdokon meg GPS-szel kombinált cucc van.

    A 3000 tonnás megjegyzés meg akkora állatság, hogy csak a székről éppenhogy nem esek le. Nem tömegre vonatkoztatok pusztító erőt. Átütő erő van csókolom…

    Mert 3000 ezer tonna paplan semminek sem áll ellen. Ellenben egy 10×10-es felület, de 3000 tonna tömegből számolt acéllemezen elég kevés dolog megy át.

    Vagy másképpen nézve. Egy Kirov egy AEGIS és egy Perry fregatt eltérő tömegűek. Ennek ellenére gyakorlatilag 0 páncélzatv van az összesen. Mindegyik héján úgy menne át egy egytonnás pct fej + robbanóanyag, hogy öröm nézni…

  4. Nálam az Iowanál is rezeg a léc ugyanis all or nothing kopcepcióval épült. Én sokág minden téren azt a hajót építettem a csatahajó építés csúcsának, de páncélzat terén már egyáltalán nem tartom annak. A tűzvezető rendszere és légvédelme viszont tényleg az volt.

    Bővebben az oli hajói oldalon olvashatsz a páncélzat koncepciókról a Biscmark bejegyzés alatt.

    Egyébként az utolsó elkészült csatahajó a Brit Vanguard volt, nem a jenki hajók. :)

    (Hogy ez all or nothing volt -e, azt nem tudom.)
    Az én szemben a Tripizt a legoptimálisabban páncélozott hajó. Olyan dolgokat kibírt, amit egyetlen más hajó sem.

  5. „A Jean Bart Franciaország bukásakor elmenekült egy afrikai francia gyarmati kikötőbe, ahol az 1942-es partraszállás során az amerikai USS Massachusetts csatahajó ágyúi megrongálták és végül csak jóval a háború befejezése után lett készen teljesen, így a világ legutolsónak befejezett csatahajója címet nyerte el.”
    A link:http://hu.wikipedia.org/wiki/Richelieu-oszt%C3%A1ly
    Itt a Jean Bart-ot említik, mint a világ utolsó befejezett csatahajóját….
    Mindenki eldöntheti, hogy melyik az utolsó! Amennyi forrás, annyi féle változat.

  6. Iránnak akkor lesznek használható fegyverei, ha kínai barátaik szállítanak nekik, de saját erőből nem hinném, hogy nagyot tudnának villantani! a kínaiak nem fogják hagyni, hogy lerohanják iránt, túl sok ott a befektetésük és nem fogják átengedni se a jakheceknek se az amcsiknak!

  7. Onedin kapitány

    Snakeye-el értek egyet, Irán fő barátja Kína, az oroszokban nem bíznak igazán.
    A Szu-27SzM helyett inkább a kínai J-11B, J-10, és talán JF-17 licenszváltozata valószínűsíthető ott – idővel.
    Meg tudtommal lemásolták az RD-33-at, így nincs akadálya a saját F-18-szerű gépük gyártásának. (Kínai és iráni műszerekkel, fegyverzettel.)

  8. Onedin kapitány

    Másrészt a saját fejlesztésről.
    Irán nem F-22-ket, hanem átlagos vadászbombázó gépeket akar (egyelőre), amelyek használhatóak és nagy számban átvehetik az F-4, F-5 gépek helyét, szerepkörét. Nekik mellékes az RD-33 élettartama, fogyasztása, a gép radarképe, az a lényeg, hogy 2-3 tonna bombát el tudjon vinni mondjuk 600 km-re…

  9. MZ: Ezt nem januárban írtad legutoljára? :DDD

    Mindenkitől elnézést, de én is ilyenkor szoktom röhögni. Már évek óta hallagatom, hogy YY Z időpontig nekimegy valakinek. Egyszer sem jött be a jóslat soha…

  10. Sok újdonság nincs benne. Ha nem BVR EF amit eléraknak azt megeszi.

    Bocs, de ez pont olyan bullsit kiejelentés, amitől a falnak lehet menni….

    – t/w aránya szinte semmiben sem tér el, hegy F-15C géptől.

    – Az F-15 aerodinamikailag nem mesterdarab, de az EF-2000 sem egy túl kifinomult valami. Az ősrégi deltaszárny kicsit továbbfejlesztve, meg van canard. Hát ettől azért nem kellene hasraesni szerintem. Kis túlzással egy F-16 / F-18 aeroinamikailag körberöhögi a gépet, elég a gépeken alkalmazott megoldásokat megnézni. Az EF nagyobb átmenetei szögsebességgel rendelkezik, ez tény. Viszont ez nem a világ minden előnye…

    – F-15A/C gépen van HMS, +/- 90 fokos befogási zónával. Az E gépek 2009-11 között kapnának, de nem tudom, hogy mi a program állása.

    Ezek után úgy szeretném tudni, hogy mitől enne meg bármit ami eléraknak?

    Az ilyen gyakorlatok jellemzően gépágyús dogfigtban és hátsó féllégtérből történő IR célbefogásra mennek rá. Modjuk az utóbbi rejtély számomra, hogy miért erőltetik ma is, mikor a ’80-as évek eleje óta AIM-9M elég stabilan látja a célokat szemből még, ha kisebb távolságból is. Namármost, az nem derül ki, hogy a 8 db „győzelem” az hogyan jött össze, ha egyáltalán igaz, hogy 8 db az hány 1 vs 1 vagy milyen helyzetből vagy 2 vs 2, stb.

    BVRen kéne még faragni, RCSe tudtommal alapból a legjobb 4++ közül, bele kell rakni a már gyak kész AESAt (Indiaiak avval is tesztelik ám) és F22n kívül mindent üthet…..

    A legtöbb szakértő (?) azt vallja, hogy Rafale és F/A-18E/F a bajnok e téren. A két gép papíron szinte azonos BVR képeséggekkel bír. AIM-120-C5/7 raléták és egész jó radar. Az F-15C gépeken asszem nincs AESA vagy csak nagyon kevés gépen. Az F-15E gépeken tervezték, de hogy a válság bele szólt vagy sem…? Egyáltalán milyen F-15 gépek ellen mentek?

    Azért ez nem rossz egy “lesajnált” EFtől… :DDD

    Szerintem nem lasajnált, de az angolok részéről a Tornadoik és EF gépeikről is olyan szánalmas nyilatkozatok voltak, hogy emiatt jöhet elő a „lesajnált” kifejezés.

    Olyan nevetséges dolgokkal jöttek, hogy feleannyiből tudja azt, amit az F-22, Tornado ADV gépeik lemosták az ellenfelet és egyéb orbiális baromságok után az ember inkább szeritem csak hallgasson. Ott keződik, hogy az EF flyaway ára lassan az F-22 gépek 60-70%-a. A két gép viszont össze sem mérhető, max. Kopp Karcsi agyában. :)

    Summa summarium, az ilyen kijelentéseknek nem szabadna felülni. Az F-22 értékelése a Red Flag kapcsán annyiban más, hogy ott a gép lopakodó képességnek a tesztje volt a fontos. A jelek szerint a jenki 4++ gépek közelébe tud menni, bőven az AIM-120 indíási zónáján belül. NCTR képességei veri az AWACS gépekét a tapasztalatok szerint stb.

    Az, hogy élesben mit tud a gép, az már az indított rakétán, az alkalmazott taktikán, stb. múlik.

  11. Közben elolvastam a linket. 8 vs. 2 felállás és EF győzelem? Vicc az egész. Ez mese habbal. Komlyan mondom egyszerűen hihetetlen, hogy ezt bárki is elhiszi…

    Még két egy-két generációs különbségnél sem látott ilyet a világ. Két MiG-21bisz is képes menőverező légiharcban – na jó, a MiG-21bisz t/w aránya azért különleges, de aerodinamikailag őskövület – lenyomni egy MiG-29-et. Itthon megcsinálták, az egyik 21-es tüzelőhelyzetbe került. Persze ez nem jelenti azt, hogy infracsapda + erős forduló kombóval nem élné túl a gép az estetleges indítást, de a tény akkor is tény marad. Oda tud kerülni. Na, akkor aki azonos generációsban levő gépek esetében 8 vs. 2 esetén, aki ezt beveszi, az magára vessen.

    Mindenkitől elnézést, de azt asztalt csapkodom a röhögéstől és ez nem jenki imádat. Ha valaki azt írná, hogy 2 db F-15C lenyomott 8 db F-5E gépet dogban, még azt sem venném be és ugyanúgy röhögnék, nemhogy 2 db
    F-15C más 4. gen gépet 1:4 arányban. A Svájci pilóták is úgy gyakoroltak, hogy 2 Hornet vs. 3 F-5E vagy 3 Horet vs. 5db F-5E. A tigrisek nem voltak esélytelenek.

    Minél több gép van, annál nehezebb fentartani az SA-t(situational awareness). Namármost két pilóta max. a népmesékben tud figyelni 4-4 gépre és még sikeresen is küzdeni több ellen . Egyszerűen nem lehet úgy menőverezni, hogy két ellenséges gép ne vonja ki magát a küzdelemből és pár forduló után ne üljön be a többi 6 (!) géppel foglalkozó ellenfél mögé. Véleményem szerint egy F-22 gépet is úgy leszed négy ’80-as évek beli AIM-9L szintű rakétával közel érő gép, mint a pinty. Egyszerűen itt is kiválik 1 gép és olyan helyzetbe érhet, ahonnan szépen indítja az összes rakétáját (2-4db) ami van. Az IR kép nehezebben rejthető, és az F-22 flare készlete is véges. Ha van automatikusan működő dispenser + szenzor, az még segíthet.

    Akkor van esélyed túlélni ilyen helyzetet, ha az ellenfél annyira alulképzett és technikailag alárendelt, hogy nem képes még ilyen helyzetben sem eredményesen tevékenykedni. A 3. és 4. arab-izraeli balhéban erre lehetett esély, mert az akkori rakétafegyverzet annyira gyenge volt, hogy miközben más gépet hajkurásztál indíthatak rád rakétát, de te úgymond véletlenül kimanőverezted már azzal is, hogy egy másik célra fordultál rá, vagy csak éppen belekezdtél egy fordulóba, és mivel az aspektusod erősen változott, az infrafej elvesztette a célt főleg, ha földháttérbe is süllyedtél. Viszont 2010-et írunk, nem 1973-at… Gépágyús légiharcnél is van esély túlélni ilyet, mert ha az ellenfél eltéveszt estleg elsőre, akkor a nyomjelzőket kiszúrhatod, amint elzúgnak melletted.

    A 4. gen gépek mikor megjelentek azért voltak ütősek a korábbi gépek ellen, mert sabilan működő BVR képességük volt az akkori teljesen védetelen gépek ellen. Se chaff, se ECM nem volt a gépek többségén. Magyarán a 2:1 vagy 3:1 létszámfölényt is nagyon lehetett faragni távolról és a gépek generációs fölénye + kiképzés biztosíthatta, hogy mire elkezdődik a menőverező légiharc az ellenfél számbeli fölénye nem legyen 2:1-nél magasabb. Ha a felállás egy F-15A/F-16 + AIM-9L/M vs. MiG-21/23, akkor a technikai fölény még biztosítja azt, hogy jól jöjjél ki a helyzetből. Namámost, ha MiG-29-cel kezdenének ilyenbe, akkor bizony szívhattad volna fogad…

    Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de így talán érhető, hogy miért írom azt, amit.

    Az eset meg azért érdekes, mert a USAF nem éppen tejfelesszájú pilóták gyűjtőhelye. Tehát arra sem lehet fogni, hogy a EF személyzete ennyivel tapasztaltabb.

    Ott kezdődik, hogy valódi BVR esetén a 8 gép úgy bekerít 2 gépet, mint a medve ölelő karjai az egyszeri hülye vadászt. :)

  12. Hosszú de jó írás volt nagyjából színigaz!Inkább kampányfogás lehetett mivel az amerikaiak sosem nyilatkoznak ilyen ügyben.Itt magyarországon is símán kerülhetett lőhelyzetbe 29-es és a Gripen is 15-ös és 16-os ellen.Sőt a Mi-24-eseink is kerültek lőhelyzetbe.Minden a taktikai szituációtól függ.Szerintem az F-22 igazi előnye éjszaka jön elő.
    Nappal pont annyira látható vizuálisan mint más gép.
    A BVR harc képessége sem mindenható . Például alpesi környezetben elég esetleges és jó pár védekező manőver van BVR befogás ellen.Ha indítás is történt akkor a rakéta elveszhet.
    A másik ha a Raptor használja a radarját épp semennyire sem lopakodó mert detektálják,épp erre valók a komplex EW cuccok.
    És itt is igaz a sok lúd Raptort győz mondás…

  13. A másik ha a Raptor használja a radarját épp semennyire sem lopakodó mert detektálják,épp erre valók a komplex EW cuccok.

    Erre való a datalink. Egy darab távolabb levő F-22 küldhet MCG jeleket – ráadásul az D verzión az antennák nagyobbak is elvielg, szélesebb szögtartományból kaphat MCG a rakéta – míg az indító gépek akik közelebb vannak, az ellen DLZ határán, azok szép csedben indítanak.

    És itt is igaz a sok lúd Raptort győz mondás…

    Csak a lúd, nem olyan lúd, mint régen. Egy MiG-21bisz filléres eszköz volt egy F-15A/C géphez képest. 4:1 arányban gond nélkül is gyárható volt és még így is megérte volna a Sas leszedése. A gond az, hogy a Raptor szorongatásához 4:1 arányú 4++ gép kell. Nomármost 4 db 4++ EF vagy akármi ára messze egy Raptor ára felett van. Az üzemeltetésük is többe fáj, stb.

    Az F-22 hihetetlenül költséghatékony – most már – de ez sokaknak nem esik le. Az F-15C árából repül – 18k $ / óra, ez nem olcsó – cask éppen 4 ilyen katóriájú gépet pótol. Viszont csak egy pilóta kell hozzá, nem 16 gépnek kell tanker csak 4-nek, stb.

    Olyan, mint az F-117 anno. A gép ára kb. 3-szorosa volt egy F-16 vagy más gépnek, de nem nagyon igényelt se ECM, se vadászkíséretet és elég nagy valószínűséggel kapta szét a célpontját, mert nem Mk-82 / 84 vagy más buta tököt dobált, hanem 100% LGB-t.

    Az F-22 is ilyen. Drága volt létrehozni, de a maga korában egyedi képességeket és lehetőségeket ad. Tömeges bevetésük ellen jelenleg alig lehet tenni valamit.

  14. A gond az F-22-vel hogy nem igazán tudod az orosz határhoz közel vinni,kivéve talán európában de ott olyan radarsűrűség mellett azért detektálnák.Na meg mondom nappal azért éppúgy látható mint egy másik gép vizuálisan.Az igazi lehengerlő 4-500 példányban lenne. 1 ezred alaszkában , 1 ezred japánnál 1 otthon és el is fogyott.A bonyolult uzemeltetés miatt nem igazán lehet széttelepíteni sztem.Apropó az F-22-nél a magasságmérő milyen elven műxik?Biztosan nem radaros asszem…

  15. A gond az F-22-vel hogy nem igazán tudod az orosz határhoz közel vinni,kivéve talán európában de ott olyan radarsűrűség mellett azért detektálnák.

    Miért ne tudnád? Akkor jelenleg semmilyen gép nem mehez közel az orosz hátorhoz? Tankertámogatás smafu? Az F-22 belső üzemanyagkészlete majd kétszerese az F-15C értékének. (kb. 12400 font vs. 21 ezer font tája.)

    Attól, hogy sűrűn teszed a radar, attól ugyanúgy nem fogja látni. Ha egymás mellé teszel 20 rövidlátó embert, attól mégnem látnak jobban…

    A bonyolult uzemeltetés miatt nem igazán lehet széttelepíteni sztem. Apropó az F-22-nél a magasságmérő milyen elven műxik?Biztosan nem radaros asszem…

    Az márt a múlté. Szerinted mekkora egy F-22 TFW? 3×24, 2×24 vagy mekkora? Mert egyetlen 18-24 TFS gépes TFS ahogy már írtam, 3-4-szer akkora erő, mint egy 4+ gép. Tehát akkor miért is kevés ez? Tessék már észervenni, hogy nem csak F-22 gép van. Tényleg ilyen nehéz megfeledkezni a 300 feletti F-15C, 100 körüli F-15E és ezres nagyságrendű F-16C/D gépekről? Az F-22-nek nem egyedül kell szembenéznie semmivel. A jenki 4+/++ gépekhez meg semmi nem fogható az oroszok állományában. (Ha már ehhez hasonlítasz mániákusan.)

    Radaros magassábmérője is van a gépnek, max. nem használja. Hogyan szállna le szerinted rossz időben?

    2000 láb felett jellemzően az F-16 gépek áttérnek barometrikus magasságmérésre (automatikusa funkció). Az atmoszférikus HR torzítja a baro magasságmérést egy kicsit, de nagy magasságban már nem rádiós elven mérik, mert ott mag az a pontatlan már.

  16. Üdv Molni!

    Olvastam és értem, no problemo! :D

    Ettől függetlenül egy újabb háború nem vicces dolog. nem jósolok, csak gondolkodom: Irán előbb utóbb atomhatalom lesz, ez csak idő kérdése. Akkor támadni atomháborút jelent azonnal. Kína évről évre erősödik, az USA gazdasági és pénzügyi (illetve belpoltikai) állapota pedig romlik. Ergo Iránnak az időhúzás felér egy háború nélküli győzelemmel, az USA-nak a késlekedés pedig geostratégiai vereséget jelent.

    Azon fog eldőlni a történet, hogy az USA irányítói mit választanak: egy kockázatos következményekkel járó, rövid időn belül indított háborút, vagy előkészülnek egy atomhatalom Iránnal történő valamilyen szintű kiegyezésre. Bár ez ellen Izrael és még néhány USA vazallus arab monarchia orbálkoni fog.

    Ha háború indul Irán ellen, az jó eséllyel ez az év lesz. Ha idén nem támad az USA (én remélem, hogy nem), akkor már valószínűleg nem is fog.

    Üdv: M

  17. Azért megint tök jópofa a jóslás. Kényelmesen felteszed, hogy Irán erősödik és valamiért triviális, hogy az USA csak lecsúszhat. Ezt mire alapozod? Van erre egy kiváló Murhpy törvény, csak most nem jut eszembe. :)

    Én semmiféle kockázatot nem látok az iráni atomfegyverben, amennyiben nem lesz olyan mérvő rakétavédelem, amit nem törhetne át Irán. Sőt, perpillanat Irán USA egyetlen szövetségetés éri el csak, Izraelt. A többi ország, amit elér, „csak” haver. India, Egyiptom, stb. Velük meg miért balhézna Irán?

    Annyire meg talán Irán se hülye, hogy atomot vessen be egy nálánál sokkal erősebb atomhatalom ellen. Ha igen, akkor én kérek elnézést és akkor vakarom a fejem, hogy akkor mit és meddig lehet tenni.

    A Hidegháború bebizonyította, hogy atomhatalmak közvetlenül nem baszogatják egymást. Akkor hol a gond?

  18. Amerika imádat 1034. rész.
    Miért jobb mindennél az F-22,F-18……
    Csak röhögni tudok.
    Itt nem a technikai adatokról beszélek.
    Üzenem a világ összes tudósának ,pilótájának kiszolgálójának fejezzetek be minden munkát elképzelést úgy sem tudtok olyan ügyesek lenni ,mint az amerikaiak .Putyin bá fejezzétek be a Pak-Fa-t ,mert még a leggagyibb amerikai gép is sokkal sokkal sokkal jobb (BVR, RCS,sárkány rakéták ….. .

    Csak röhögni tudok!!!!
    Ezenkívül már csak Izrael jöhet számításba

  19. Üdv Montezuma!

    Én az utóbbi hetekben pont annak látom a jeleit, hogy nyugaton kezdenek beletörődni abba, hogy Irán lesz a tizedik a sorban. Illetve szerintem már régebben belenyugodtak, de most már a médiaoffenzívát is mintha alább vették volna. Pl. Ehud Barak nemrég nyilatkozta, hogy a komi földalatti urándúsító üzemet nem lehet hagyományos légicsapással megsemmisíteni, mert túl mélyen van még a bunkerromboló bombák számára is. Ebbe a beismerésbe akár azt is bele lehet látni, hogy ami nem lehetséges, azt nem is fogják megpróbálni.
    http://www.nytimes.com/2010/01/06/world/middleeast/06sanctions.html?ref=todayspaper

    Vagy pl. nyilatkozott Zbig Brzezinski is, aki szokás szerint meglobogtatta ugyan, hogy ha nem működnek a szankciók, akkor más forgatókönyvvel is számolni kell, de már ő is azt írja, hogy Washington ne veszítse el a türelmét, mivel egy légicsapás biztosan bosszúhadjáratot indítana el, és Irán az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikaiakon akarná megtorolni a bombákat. Arról nem is beszélve, hogy az energiahordozók ára is az egekbe szökne, ami gazdasági és stratégiai szempontból rendkívül hátrányos lenne Amerika számára.
    http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704187204575101560801756150.html

    És ezeket az amerikai és izraeli fejesek mondják, akik az Irán kérdés legfőbb és egyetlen zászlóvivői. Ekkor még szó sem volt kínaiakról és oroszokról, akik alapból nem is támogatják a dolgot. A keresztes lovagoknak semmiféle épkézláb elképzelésük nincs arról, hogy mi lenne azután, miután megszórták Iránt a bombáikkal. Játszanák tovább a szabadvilágosdit, mint ha mi sem történt volna?

  20. Szerintem az irániak sok ,,fejlesztése” egy nagy kamu. az F-5-ből kialakított új vadászgép is gyanus, hogy egy pofon a szarnak, plusz függőleges vezérsíkkal.

    Háború esetén azzal számolni kell, hogy Afganisztánnal határos Irán, plusz jópár kevésbé nyugat-barát beállítottságú állammal. Az oroszok is segíthetnek, ha érdekeiket veszélyben érzik. Feltétel szerintem, hogy Kisüsti Barack-nak összejöjjön afganisztán felszabadítása, utána indulhat a támadás Irán ellen. Jelenleg az US hadsereg nem képes 2 háborúban intenzíven részt venni egy időben, főleg ha az irániak rengeteg félkatonai milíciáját meg az ország tagoltságát, hatalmas területét tekintem. Ott van Kína is, bonyolult sztori ez szerintem a találgatáshoz, kombináláshoz.
    Abban viszont 90%-ra biztos vagyok, hogy 2011-ig nem lesz demokrácia&kapitalizmus export Iránba. Bár sose lehet tudni…

  21. Amerikai részről túl van eu lihegve!Irán nem érheti el amerikát atomfegyverrel sem sem semmivel!
    Túlságosan beleéli magát a csendőrszerepbe.Amúgy mindössze annyit kellene tennie hogy full blokád mert ezt egyedül is meg tudja tenni ezután 2-3 hónap és az olajbevételek kiesése folytán az Irániak önként feladnak bármilyen atomprogramot!
    Persze lenne dzsihád de most is van így semmi különbség nem lenne.
    Ha ez kevés lenne akkor a B-2-esek 3 óra altt lebombázhatnak minden katonai repülőt hadihajót stb stb Ha még ez sem elég jöhetnének az erőművek , hidak , gátak stb
    Nem is kéne ehhez számottevő szárazföldi erő.

  22. Nos az ért azt szeretném megjegyezni hogy az Irániak mindenben óriásit fejlődtek, mellesleg óriási szerencséjük is volt, hogy nem elsőnek kapták az áldást az usá-tól. Irán nem csak beszerzi a fegyvereket hanem gyártja is, amihez a régi technikából tudott meríteni, valamint az embargó miatt sikerült kinevelni egy új magasan képzett technikusi mérnöki gárdát. Igaz először csak nevetséges dolgokat gyártottak de az ott megszerzett tapasztalatokat gyarapítva ma már kialakult egy ütőképes ipar. Szétszedték és elemezték a kezük közé került ezközöket, lemásolták és megszervezték a gyártásukat. Ha valaki utánanéz miből meríthettek ötleteket hát igen csak csdálkozna. A kézifegyver eléggé a sógorokéra hasonlít, a vadászgép jak130 , stb. Most pedig már a fejlesztés útjára léptek. Nekem a legszimpatikusab fejlesztésük a lézer vezér vezetősugaras páncéltörő és légvédelmi rakéta, ami nagyszerű ötlet azon a vidéken.

  23. Molni!
    Amúgy ezek a statisztikai adatok amiket előszeretettel emlegetsz amerikai adatok! Hogy ennyi meg annyi hagyományos géppel ér fel stb.
    Legalább annyira szól a saját politikusaiknak hogy meggyőzzék őket a gyártás és a költségvetés fontosságáról!
    Kb annyit ér mint a spanyol Eurofighterek hőzöngése.
    Pl ha be akarja vetni az Amraamokat be kell kapcsolni a radarját.
    Ha bekapcsolta onnantól kezdeve csak egy marha nagy tolóerőfelesleggel rendelkező kurva jó vadászgép!
    Mennyi is a valós radarkeresztmetszete?Idegenbe eddíg csak szögvisszaverőkkel mentek! Ha ezt nem tudod ne kérj másoktól is számon ilyeneket! Ha tudod Te vagy a kémek királya és az oroszoknak biztosan van pár jó ajánlatuk a számodra.
    Az F-22 egy marha jó gép vitathatatlan csúcs de nem legyőzhetetlen és nem lelőhetetlen.Annak idején megtalálták a Tigris ellenszerét is, bár 3-4 Shermant vagy T-34-et kilőtt mire kicsomagolták.Igaz ez a Raptorra is. Irán és más középszerű elmaradott országocska ellen remek.

  24. @Tyutyu
    „Amúgy mindössze annyit kellene tennie hogy full blokád mert ezt egyedül is meg tudja tenni ezután 2-3 hónap és az olajbevételek kiesése folytán az Irániak önként feladnak bármilyen atomprogramot!”

    Full blokád? Az egész öbölre? Az taccsra tenné a világgazdaságot, talán az oroszok örülnének a megduplázódó olajárnak, de az USA cseppet sem járna jól, Irán pedig nem adná fel önként az atomprogramját, ezt mondták az eddigi szankciókra is, ezt mondják a most lebegtetett szankciókra is, mégse adták fel önként, várhatóan nem is fogják. A szabad piac apostolai meg nem eszközölhetnek csak úgy full blokádot akárhova.

  25. Kösz a sok, és sokszinű válasz! Azt beláttam, hogy az F-22-nél tényleg nincs költséghatékonyabb gép van. (nekünk is elég lett volna 3) :)
    Sokat jártam Spanyolországban,tényleg nem egy túl szavahihető nép!
    Bár ha a levegőben is úgy közlekednek mint az utakon, akkor simán el tudom képzelni, hogy még fegyverek nélkül is megijed tőlük egy átlag amerikai! Hát még egy angol! :) Egyébként a kérdést is azért tettem fel, mert én sem nagyon birtam elképzelni, hogy 4x-es túlerőt legyűrjön bármilyen gép is! Ok! Esetleg a raptor. :)
    Tacskó véleményére még azért kiváncsi lennék! :)

  26. Apropó most olvastam a Jetfly-on hogy a Raptor csak 2025-ig marad szolgálatban!
    Akkor a most repülő F-16-osok és F-15-ösök is repülni fognak még!
    Lehet hogy az amerikai légierő addígra mindenkit megtámad és nem fog kelleni légifölény vadástgép…:))))

  27. Amúgy ezek a statisztikai adatok amiket előszeretettel emlegetsz amerikai adatok!

    Miért? Milyenek legyenek? Svédek? Ők üzelemtetik a típust. Ott nem lehet elhallgatni azt, ha valami szarul megy. Ott el kell számolni a pénzekkel. Nem Abuszrdisztán és Balkán. Úgy nem is lehetne ilyen gépet létrehozni és üzemeltetni. Szóval bocs, de én igenis elhiszem, hogy F-15C árból repül. Mellesleg megjegyzem ez kudarc, mert olcsóbban kellene, de ezt nem sikerült összehozni.

    Legalább annyira szól a saját politikusaiknak hogy meggyőzzék őket a gyártás és a költségvetés fontosságáról!

    Arról nehezen, mert a gép régen el van már kaszálva. Akkor miről győzik meg őket? [fejvakarás]

    Kb annyit ér mint a spanyol Eurofighterek hőzöngése.

    Stop. Ez EF gépet a sajátjai magasztalják fel. Az F-22 gépet viszont csöppet sem szerény egodriverek írták le – tehát kvázi ellenfelei – úgy, hogy „ez mi a faszom”. Ugyanis tehetetlenek voltak vele szemben a gyakorlat szabályai szerint. Hát nagyon nem mindegy. A gép viselkedése műrepülés meg mindent elárul. Az F-22 paramétereivel semmilyen jelenleg szolgálatban álló gép nem ér fel, de a legdurvább az, hogy lehet, hogy még az PAK-FA sem fog.

    Pl ha be akarja vetni az Amraamokat be kell kapcsolni a radarját.
    Ha bekapcsolta onnantól kezdeve csak egy marha nagy tolóerőfelesleggel rendelkező kurva jó vadászgép!

    Csak lazán megfeledkezel az LPI üzemmódról, az AIM-120D-ről, a világ legnagyobb sávszélességű és legjobb képességű data linkről stb. Azért ez így amit leíesz, egyszerű, mint a faék, csak kurvára nem igaz.

    Mennyi is a valós radarkeresztmetszete?Idegenbe eddíg csak szögvisszaverőkkel mentek! Ha ezt nem tudod ne kérj másoktól is számon ilyeneket! Ha tudod Te vagy a kémek királya és az oroszoknak biztosan van pár jó ajánlatuk a számodra.

    Én sem tudom, te sem tudod. Még az F-16 és minden más vadász esetén is titkold adat. Akkor meg miért hozod fel? Csak a Red Flag gyakorlat beszámolói ismertek. Az F-22 nagyon közel tudott menni még a legújabb jenki radarral rendelkező gépekhez is. Ez tény. Az is tény, hogy a gép RCS értéke jobb, mint amit elvárt az USAF. Ezt ők maguk állítják. Ennyi erővel, akkor az oroszoknak, de senkinek ne higyj el semmit amit mondanak, mert minek…

    Az F-22 egy marha jó gép vitathatatlan csúcs de nem legyőzhetetlen és nem lelőhetetlen.

    Soha nem állítotam ilyet és magam is leírtam ezt. A probléma az, hogy a jelenlegei erőviszonyok és alkalmazási körülmények között, komoly kárt tenni az F-22 flottában nem tudsz. A világ légierőinek a nagy része – speciel az orosz is – kb. azon a technikai szinten van, mint a szerbek gépei voltak 1999-ben. A ’80-as évek szovjet technikával. A sima 4+ gépek + AIM-120 + AWACS ellen is tehetetlenek voltak. Itt-ott kisebb mennyiségben van Su-30MKK, MKI MKx, de az aktív radaros légiharc rakétával és valóban durva 4++ géppel rendelkező légierők az USA elsővonalas szövetségesei (Japán, Ausztrália, Izrael) vagy NATO tagok, esteleg semlegesek, mint Svédország.

    Tehát a papíron rá veszélyes gépek, amik nagy számban vannak, azok nem a lehetséges ellenfelek táborát gyarapítják. Puff neki…

    Annak idején megtalálták a Tigris ellenszerét is, bár 3-4 Shermant vagy T-34-et kilőtt mire kicsomagolták.Igaz ez a Raptorra is. Irán és más középszerű elmaradott országocska ellen remek.

    A gyakorlati tapasztalatok szerint ez 5-6 Sherman és 8-9 T-34 volt. Csak a hasonlat gyenge. Miért? Mert a Tigris nem tudott elfutni, ha gáz van. Viszont a Raptor harci zónában M1.6 utazósegességge és világbajnok gyorsulása miatt akkor száll harcba, ha ő akar. Nincs semmilyen gép, ami lépést tudna tartani vele. Ha elfogy a Slammer vagy tényleg lehengerlő a túlerő – ez ma számszerűleg lehetetlen, mert ahogy írtam nem egyedül repül akkor szépen gép megfordít, full utánégető és legfeljebb az öklöd rázhatod, vagy integetheszt neki.

    Nem értem miért olyan nehéz belátni ezeket a dolgokat. Igen, nem lelőhetetlen. De jelen állás szerint ellene menni 4:1 aráyban is a 100-ból egy című játékot jelenti. Ha valakinek ez megéri…

  28. Apropó most olvastam a Jetfly-on hogy a Raptor csak 2025-ig marad szolgálatban!

    Ez az adat honnan jön? Mert a gép naptári élettartama is magasabb és durván 20 év alatt nem hinném, hogy elfogy a kb. 8000 óra belőlük. Szép és jó, hogy van jetfly, de azért néha elég fura dolgokat olvasni rajta. Őszintén szólva, mióta megtaláltam a htka-t nem is olvasom.

  29. Derűvel olvasom egyesek megkérdőjelezhetetlen „hozzáértését”.:)
    Egy volt „kedves munkatársamat” juttatják eszembe.Ő már a nyolcvanas évek közepén tisztában volt egy F-16-os lokátorának képességeivel és azzal ,hogy ez mennyire felette áll mindennek amit bárki más produkálni tud vagy tudhatna valaha is. Sajnos „kicsit” rontott a véleménye megítélésén az éppen üzemeltetett típuson nap mint nap és az osztálybasorolásokon bemutatott teljesítménye. Dehát ettől még lehetett szakértő. :) Gondolom ,ha mindent elolvasok mondjuk az origamiról és fejből lököm az összes papírfajta adatait majd én is a szakértője leszek.:)

  30. Szó sincs megkérődjelezhetetlenségről. Szakértő sem vagyok. Csak éppen felépítek egy logikus érvrendszert és nem azzal érvelek, hogy ááááááá, jenkik, biztos kamuznak.

    Nem ők írtak olyan könyveket, hogy 12’000 légigyőzelem Korea felett, hanem a SZU és mai napig pár orosz történész szerint ez a valóság…

  31. Szia Fiúk!

    Akkor sorban:

    Molnibalage:

    Nem Irán erősödése itt a történet lényege (az amúgy is mindig relatív, épp kihez mérten és milyen intervallumban, mely területen, stb.), hanem a nagyhatalmak közötti erődifferenciál változása.
    Az USA bizony lecsúszhat még mélyebbre is, ennek minden előfeltétele adott! Az USA államtartozása jelen pillanatban 12.400 milliárd dollár, az idei évi amerikai költségvetési hiány 1.600 milliárd dollárra van prognosztizálva – ez a GDP 10,6%-a -, a regisztrált és nem regisztrált munkanélküliek száma folyamatosan növekszik.
    Eközben Kína elkezdte az aranyfelvásárlásokat és évtizedek óta először tavaly decemberben piacra dobott 34,2 milliárd dollár értékben amerikai államkötvényeket, így a világ legnagyobb értékű amerikai államkötvény tulajdonosi kétes dicsőséget átadta Japánnak.
    A CNBC előrejelzése szerint következik a kettős depresszió.

    Tehát nem állítom, hogy az USA rövid időn belül bekövetkező látványos gyengülése triviális, csak azt állítom, hogy ehhez minden előfeltétel adott, ennek elkerülésére pedig szinte semmi.

    Egyetértek Veled: nem jelent nagyobb fenyegetést az iráni atomfegyver, mint bármelyik másik, sőt…

    Tilikovnak:

    A Nyugat szellemi műhelyeiben azért még vannak néhányan (szerencsére), akik képesek reálisan értékelni a helyzetet, pláne, hogy elegendő információval rendelkeznek. Egy Irán elleni háború atomfegyverek nélkül nem nyerhető meg, atomfegyverek bevetése pedig jó eséllyel a harmadik világháború nyitánya lenne.

    És még mielőtt néhány kétkedő vagy örök optimista lélek ismét jókat derül ezen, felhívom a nyájas olvasóközönség figyelmét arra az egyszerű összefüggésre, hogy nem kell feltétlenül nagyhatalmak közötti totális nukleáris összecsapásban gondolkodni: harmadik világháborúnak nevezném azt is, ha az ellenérdekelt nagyhatalmak a sajátjuknak tekintett érdekszférájukban illetve azok határai mentén kezdenének „számlákat” rendezni egymással párhuzamosan (mindenki üti a másik csicskáját), így rövid időn belül akár egy tucat permanens lokális háború indulhatna. Ezek tüzei persze egy szép napon összeérhetnek, és nincs garancia arra, hogy ebben a helyzetben sosem lépi át egyik fél sem a piros vonalat.

    Tasnak:

    Az iráni fejlesztések minden részére kijelenteni azt, hogy kamu, legalább akkora tévedés, mint túlbecsülni minden propagandahírt. Azt ne feledjük, hogy Irán hosszú évek óta sok fegyverrendszert szerzett be a fegyverkereskedelem feketepiacán (az 1980-as években már rendelkeztek például kínai gyártású „Selyemhernyó” rakétákkal), azóta eltelt potom 25 év, én nem nevezném például a Shahab-3 rakétákat például csődtömegnek, és a saját műholdprogramjuk is halad. Valamennyire csökkentett észlelhetőségű cirkálórakétákat pedig nem olyan nagy művészet már ezen a szinten kifejleszteni.

    Tyutyunak:

    Ha Irán ellen az USA „dob egy blokádot”, akkor jó keményen felszalad a kőolaj és földgáz ára, ami egy laza hátbaverés lenne az EU illetve az USA gazdaságának, viszont Moszkvában virágesővel ünnepelnének – nincs háború, csak blokád, köszönet érte! Megmarad a stratégiai partner és közben nagyot kaszálok. Ha ezt lépnék az amerikaiak, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy a Fehér Ház kinek az oldalán áll.
    A hagyományos bombázás megint ugyanaz a nóta: pofon a sz..rnak.

    Commandante-nak:

    Így igaz.

    És Mindenkinek:!

    Ismételten jelzem, hogy az általam leírtak a saját véleményemet tükrözik, a tévedés jogát fenntartom, az általam leírtak idézéséhez pedig hozzájárulok. :D

    M

  32. Az F-22 paramétereivel semmilyen jelenleg szolgálatban álló gép nem ér fel, de a legdurvább az, hogy lehet, hogy még az PAK-FA sem fog.

    Lehet,lehet ,lehet,lehet: linket ,hogy nem fog felérni vele számításokat ,adatokat,pilóták véleményét mert akkor ez is csak száj….

    Kedves orosz nép: Értsétek meg,hogy fejezzétek be a PAK-FA fejlesztését mert bármit is akartok tervezni vele a gépetek fasorban sincs az F-22 vel szemben.Igaz eddig az volt a baj ,hogy ti erre sem vagytok képesek

    Az zavar az Amerika imádattal kapcsolatban hogy nem különb semmivel sem az orosznál vagy a franciánál…stb.
    „A bukást mindig gőg előzi meg”.
    Hány légi győzelmet ért el eddig aZ F-22?

    A sok statisztikáról csak egy vicc jut eszembe:

    Édesapa nagyon éhes vagyok!

    Fiam menj ki az istállóba egyél trágyát.
    Apa de hát az undorító!!
    Fiam statisztikailag 1000000 légy nem tévedhet.

  33. Kedves orosz nép: Értsétek meg,hogy fejezzétek be a PAK-FA fejlesztését mert bármit is akartok tervezni vele a gépetek fasorban sincs az F-22 vel szemben.Igaz eddig az volt a baj ,hogy ti erre sem vagytok képesek

    Miért fordítod ki szavaimat és trollkodsz? Senki nem modta ezt.

    Hány légi győzelmet ért el eddig aZ F-22?

    Ekkora baromságot. Nem ez a fokmérője egy gépnek. Miért? A MiG-31 mennyit? A Szu-27 mennyit? Bocs, de ez gigabullshit. Eszerint az ICBM is egy rakás szar, mert egytlen várost sem gőzölögtettet még el. Naná, mert nem volt használva…

  34. Miért fordítod ki szavaimat és trollkodsz? Senki nem modta ezt.

    Milyen érdekes ilyenkor már troll vagyok pedig erre nem is hasonlítok
    http://www.cartooncritters.com/dressupimages/troll.gif

    Ha nem értesz valamit kérdezz előbb.

    Arra szerettem volna rávilágítani,hogy a puding próbája az evés, nem pedig a statisztika.
    Szerény véleményem szerint elfogultság 142000000 millió szemben előre eldönteni ,hogy nem lesz olyan jó.
    Én úgy látom hogy minden dicséretet megérdemelnek azok az orosz mérnökök
    akik nagyságrendekkel szarabb körülmények közepette egy ilyen masinán dolgoznak.
    Pedig a kedvenc gépem a maiak közül egy amerikai gép az A-10 -es a 30mm gépágyúval.
    Ez nem nem személyeskedés csak nem mindenki gondolkodik úgy ahogy te :Csak éppen felépítek egy logikus érvrendszert és nem azzal érvelek, hogy ááááááá, jenkik, biztos kamuznak.

  35. F-22 tényleg jó gép de azért tudnotok kell valamit, az hogy az USA hadseregére tömeges légicsapás várna az oroszok részéről az a lehetetlen kategóriába tartozik. A váratlan támadásokkal szemben meg sokkal több kellene belőle mint ami van mert a teleportot még nem találták fel és a hiperugrás még csak a filmekben létezik. A légvédelem terén már mások lehetnek az erőviszonyok. Ott ugyanis jelentős fejlesztések történetek . javaslom a következő oldalak elmélyült elemzését, ahol a lopakodó felderítő lokátorokon kívül, még Irán légvédelmét is tanulmányozhatjátok.
    http://www.ausairpower.net/DT-Rus-VHF-Radar-2008.pdf
    http://www.ausairpower.net/sams-iads.html
    Az iránit pedig itt.
    http://www.ausairpower.net/APA-Iran-SAM-Deployment.html
    Ami engem elgondolkodtatott de nagyon az oldal alján található s400 vízió térképe. Bizony érthető itt minden, az afganisztáni sietség és az S400 késleltetése is.

  36. deze: Szóval szerinted van olyan 4.gen gép ami felér a raptorral? ruszkik ledolgozzákk a 20(30)éves lemaradásukat t50el, miközben NYon „alaptechnologiák” hiányoznak amblokk az iparukból?

    Megfeszülhet a kedves orosz nép, csinálhatnak 26gulágot és kirthatnak 30millio oroszt, ettől még nem lesz pl fejlett félvezetöiparuk vagy…. vagy….

    (Amikor azt olvassuk, hogy mistralt vennének, nem mistralt akarnak, hanem knowhowt miért is ha nekik is van? amikor butitott damoclest akkor nem azt hanem know howt miért is ha nekik is van? (bár lehet csak butitott damoclest kapnak t50re, még licenszet sem… ezmár szinte alázza őket), amikor VBLt akkor szintén know howt )miért is?) és az mindent elmond „fejlett” iparukról, hogy még VBL licenszt is szeretnének franciáktól.

    Amikor molni „elfogultsággal vádol” mert sztem az EF (AESAval) egyenértékü vagy jobb a legjobb gépeknél kivéve F22 akkor lehet igaza van. De annyira énse vagyok elfogult, hogy EFet(vagy akármi mást) F22 szinjére hozzak.

    j: Ha USAF 2025ben ki akarja vonni az F22t az csak egyet jelenthet: 2025ben rendelkezni fognak vmivel ami sokkal durvább mint az F22.

  37. Ez szintén nem igaz. Az ICBM-ek körökörs szórása 30, de inkább 90-120 mérer. Az is ezerszer le lett tárgyalva, hogy az indított ICBM-ről nem lehet megmondani, hogy milyen robbanófeje van. Ergo hagyományos fegyverként bevetni nem lehet, mert inkább úgy kezeli minden érintett fél, hogy ez nuki is lehet, nem fog lamentálni. (Vagy nem, de ezt nem tudhatjuk.)

    Azon felül egy rakéta került 40 éve 1 millióba. Ez ma 10-20. Elég drága dolog lenne egy hagyományos robbanófejet ennyiért elpukkantani. Ja, és nem gyártanak ICBM rakétát 20 éve. Ellőnéd az egyre fogyó készletet ilyenre?

    Semmiféle realitása nincs szerintem annak, hogy ICBM-kel úgy lövöldözgessenek, mint BGM-109-cel vagy bármi mással.

  38. Kedves Fade!
    deze: Szóval szerinted van olyan 4.gen gép ami felér a raptorral? ruszkik ledolgozzákk a 20(30)éves lemaradásukat t50el, miközben NYon “alaptechnologiák” hiányoznak amblokk az iparukból?

    Sehol nem mondtam ilyet!

    Megfeszülhet a kedves orosz nép, csinálhatnak 26gulágot és kirthatnak 30millio oroszt, ettől még nem lesz pl fejlett félvezetöiparuk vagy…. vagy….

    Kérlek ha van egy kis időd add össze hány ember ölt meg a másik oldal is.Persze ez nem menti fel őket.Akkor sorold ide a németeket briteket….
    Én is tudom ,hogy jelenleg a F-22 a király de egy be nem fejezett repülőről előre ítéletet mondani is elfogultság.Mi lesz 2025-ben ki tudja?

  39. Fade Az a helyzet, az F22 halálát az okozza hogy az USA úgy gondolja, a pilóta nélküli gépek újabb generációja átütő fejlesztés lesz. És ha több is veszik belőlük az senkit sem érdekel. Az idő meg elfogja dönteni kinek lesz igaza.

  40. commandnte:
    40évig amik tömeges légicsapásra, s200/s300… készültek, szerinted most ezt elfelejtették?
    A másik pedig, hogy összehasonltva az 1990es évi szovjet légieröt a mostani orosszal… hát csak az árnyékuk önmaguknak. Ehez képest amiknál óriási a fejlödés 1990hez képest (és az F22 csak a diszpéldánya ezen fejlődésnek)
    és ha ruszkik tisztában vannak és tisztában vannak evvel biztos ez a megfelelö idö részükröl vh csinálni?

    auspowert meg ha figyelmesen olvasod minden cikk már elso két oldalaban is akkora baromságok vannak, hogy sirogörcs.

  41. Olvasgatva a hozzászólásokat komolyan nem értem, hogy hogyan és milyen alapon jön bárki ahhoz, hogy népeket, nemzeteket – pusztán saját érzelmi alapon – leírjon? Egyáltalán mi a fenéről beszélünk?

    Ha valaki azt hiszi, hogy az oroszok, a kínaiak vagy az irániak, pusztán tehetségtelen hülyék gyülekezete, akikre szót sem érdemes vesztegetni, nos, azt gondolom, hogy akkor az illető igen messze tévedt a valóságtól.

    Lehet szimpatizálni bárkikkel, meg lehet ellenszevvel viseltetni irántuk, de azért kíváncsi lennék arra, hogy a csípőből tüzelő megmondók és leszólók mégis mitől képzelik azt, hogy valójában tudnak bármit is – leszámítva az agymosást végző médiát. És itt tisztelet például ennek az oldalnak, mint kevés kivétel!

    Sajna van egy rossz hírem: amerikaiak, oroszok, kínaiak: kis barátaim, gyakorlatilag rajtuk múlik, hogy holnap reggel például felkelünk és megisszuk a kávénkat, vagy nem is lesz holnap reggel. Nem pedig a magunkfajtán. És ez kur..a nagy különbség.

    Jó éjt!

    M

  42. Az ausairpower oldalról elég merész dolog linkelni. Sok adat, de bizony az az oldal csak arról szól, hogy „szar F-35” „szar SH”, vegyünk F-22-őt. Csaj mivel nem akarja eladni a jenki az oldal léte alapvetően vicces.

  43. Az lehet hogy így van, de mindennek célja van, csak nem biztos hogy elsőre látszik. A cikkek forrás oldalát is érdemes lenne tanulmányozni, annak tartalma pedig sokszor érdekes helyekre mutat. pl iráni cikk. A hibák természetesen mindenhol vannak legutóbb például a magyar sajtóban pont a fenti cikk legalább 4 eltérő adattal jelent meg, pedig kicsi ország vagyunk, de hát a források eltérők lehettek.Pedig tulajdonképpen 1 hajó elleni rakétáról van szó. (robotrepülőgép) De lehet hogy valami régebbi fegyverükből merítettek ötletet, talán sejteni is lehet miből.

  44. >”amerikaiak, oroszok, kínaiak: kis barátaim, gyakorlatilag rajtuk múlik, hogy holnap reggel például felkelünk és megisszuk a kávénkat, vagy nem is lesz holnap reggel.”

    Nemrég olvastam valahol:

    Az optimista angolul, a pesszimista kínaiul, a realista ölni tanul…

  45. Igen, valóban. Azonban sokszor eszembe jut az itt-ott előforduló tigris kontra t34 vita. (minőség-ócskaság) Itt hangsúlyoznám ki az üzemeltetési körülményekben lévő óriási különbségeket, és elvárásokat és lehetőségeket. Az oroszoknál valamiért régi módon ragaszkodnak a tábori feltételekhez, ott is a rosszabb körülményekhez. Ez leginkább az otromba szállító járműveiken érhető nyomon. ( olyan mintha nem is lennének utak náluk) Valamint az eltérő taktika és stratégiai szemlélet. A repülőgépekre ez súlyozottan vonatkozik. És az is igaz hogy nem is nagyon volt ehetőségük ezen ezidáig változtatni. A technika összehasonlítására pedig csak egyenlő felek esetén lehet értelme. És erre a mostani események nem igen adnak alkalmat.Az elbizakodottság komoly meglepetést okozhat, pl. az iraki háború első időszakában törtnét események.

  46. mz: Ha én nézem le az oroszokat megmutatod hol?

    Az, hogy egy technologia megszerzése meg nem ugy megy, hogy blikk, hanem végig kell járni egy utat az tény. Még olyan extrem esetben amikor ruszkik megvettek gyártósorokat felpakolták a vonatra Drezdaban, aztán otthon meg nem tudták üzemeltetni. Nem mert hülyébb vagy okosabb az orosz nép. És akkor itt engedélyezték nekik, hogy a 10éve elavult gépeket megvegyék….. mi van akkor ha még ezt se?

  47. Az elbizakodottság komoly meglepetést okozhat, pl. az iraki háború első időszakában törtnét események

    Ez konkrétan mit jelent? Mert 2003-ban, az 1991-es szinthez képest kb. 1/5 nagyságú erő gyakorlatilag menetből foglalta el Irakot.

    Vagy 1991-re gondolsz? Minden várakozást alulmúlt a veszteség. Az ODS első éjszakáján számítottak akkora veszteségre, mint ami az egész ODS alatt volt. (41 gép)

  48. Ide most bármit írnák válaszul biztosan lehurrognának. De vannak nem tisztázott történések, és trendek amik a figyelmes szemlélő számára feltűnőek lehetnek, és ezek intő jelek. Csak annyit hogy én nem rajongok az elektromos gázpedálért az esp -ért és a rudazat nélküli kormányért, mert nem tudhatom biztosan soha sem, hogy ami történt azt tényleg én csináltam-e. Az új rendszerekben az új megoldások miatt sok mindent integrálnak egyszerűsítenek, és használnak fel a polgári életből, szabványos dolgokat, (pc, adathálózatok, protokollok,)a misztifikált rendszerek mögött szolid technika lapul.

  49. Hát több mindenre, de 1 példa vajon hova tűnt el az első csapás 300 robotrepülőgépe az első napokban. Úgy tudom bejárták az egész közel keletet.

    +

    Ide most bármit írnák válaszul biztosan lehurrognának.

    Igen, és joggal. Kb. 2,5-3 órára elegendó hajtóanyaga van a cuccnak. Nem tudja „bebarangolni” a Közel-keletet…

    http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/bgm-109.htm

    Az indítások száma. Soha, semit nem halottam tömeges meghibásodásról. A kijelölt célok tekintélyes része elpusztult az első nap. Röviden, semmi nem támasztja alá állításodat, forrást sem adtál meg.

    Csak annyit hogy én nem rajongok az elektromos gázpedálért az esp -ért és a rudazat nélküli kormányért, mert nem tudhatom biztosan soha sem, hogy ami történt azt tényleg én csináltam-e.

    Akkor új repcsire, vonatra és villamosra se ülj, mert azok is full elektronikásak. Egyébknét a mechnikius rendszerek is tudnak nagyon durva hibákat csinálin, és akkor nem az történik, amit te gondolsz…

  50. Valóban én is ezt az irányítási rendeszert véltem tudni, de állítólag voltak költség kímélő egyszerűsítések, ami esetében a célfelismerő rendszer csak a végfázisban üzemelt, vagy ott sem mert nem tartották szükségesnek, a műholdas navigáció pontossága pár centiméter a saját rendszerükön belül.