|

Az EADS lépésére várnak

Várhatóan hamarosan megoldódik a kalandos élettörténetű A400M teherszállótógép esete, legalábbis zöld utat kaphat a további fejlesztés és berepülés, ha az EADS elfogadja a megrendelők új ajánlatát.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Belgium, Luxemburg és Törökország újabb, elvileg „minden eddiginél kedvezőbb” javaslatot nyújtott be az Airbus anyavállalata, az EADS számára, és most hátradőlve várják a cégvezetés reakcióit.

„Az államok képviselői az elmúlt héten keményen fáradoztak egy mindenki számára elfogadható, közös álláspont kialakításán. Eme álláspontot közölték az ipar képviselőivel, mely értelmében teljes mértékben elkötelezettek a projekt további finanszírozásában.” – nyilatkozta a német szóvivő, azonban arról szégyenlősen hallgatott, hogy mit is tartalmaz az EADS számára kommunikált terv, az európai konszern pedig teljesen elzárkózott az eset kommentálásától.

Airbus A400M repülés közben, alulról nézve

Korábban nyilvánosságra hozták, hogy további 2 milliárd eurót biztosítanának a projekt folytatásához, valamint Franciaország azt javasolta, hogy még 1,5 milliárd eurót juttassanak a gyártónak visszatérítendő hitel formájában. De ez — gyors fejszámolással — még mindig csak 3,5 milliárd euró, ami azért messze van a kért (egyes becslések szerint 5,3 milliárd euróra rúgó) összegtől.
A típusból a hét megrendelő ország eddig összesen 184 gépet rendelt, a megrendelések összértéke pedig 20 milliárd euró. Ha a hét érintett (és az EADS) nem dobja össze a fejlesztés befejezéséhez szükséges pénzmagot, akkor nincs túl sok választási lehetőség a program végkimenetelét illetően.

Az EADS, mivel még mindig nem jutottak egyezségre, tegnap leállította a típus tesztelését, de remélhetőleg hamarosan megegyezés születik, és minden tovább folytatódhat (talán még a költségek növekedése is…). A felek egyelőre nem tűztek ki újabb tárgyalási dátumot, de reményeik szerint hamarosan (pozitív) véget érhet a típus kálváriája, és sikerül közös nevezőre jutni.