|

Tűzharc az indiai – pakisztáni határon is

Úgy tűnik ez egy ilyen hét… A mai koreai eseményeket megelőzően, még kedd hajnalban némi harci tevékenységre került sor az indiai – pakisztáni határ mentén is. Igaz egy kissé más kaliberben és az indiai válasz sem csak figyelmeztető jellegű volt.

Indiai források szerint a Pakistan Rangers – ami természetesen nem egy pakisztáni baseball csapat, hanem a pakisztáni belügyminisztérium alá tartozó félkatonai szervezet – és az indiai határőrség (Border Security Force) akasztotta össze a bajszát.

Az események értelemszerűen India legészakabbi államának, a problémás területi hovatartozású Dzsammu és Kasmír területén pattantak ki – két helyen is. Indiai források szerint kedd hajnalban, helyi idő szerint 02:30 magasságában az említett szervezet fedezőtüze alatt beszivárgó terrorista alakulatok próbáltak Akhnoor és Kanachak közelében behatolni a 61. Köztársaság Napját (január 26.) ünnepelni készülő Indiába. A pakisztáni oldalról nyitott tűztámogatás Pakisztán részéről a 14. és 15. megszegése volt a két ország közti tűzszüneti megállapodásnak – csak ebben a hónapban.

Az indiai lapértesülések szerint az indiai határőrök és a pakisztáni fegyveresek között úgy 2 órán át dúlt hevesnek minősített tűzharc, melyet reggeli 6 óráig még időszakos lövöldözések követtek. Bár a „támadás” visszaverése a védelem első vonalát képző határőség feladata volt, azért ezzel egy időben készültségbe helyezték a határ mentén állomásozó haderőt is.

Egy Pakistan Ranger (jobbra) és egy indiai határőr (Border Security Force) köszönti egymást

8 hozzászólás “Tűzharc az indiai – pakisztáni határon is”

  1. Érdekes történet. Szóval terroristák próbáltak beszivárogni? Tüzérségi támogatás mellett?!? Miféle beszivárgás az ilyen? Miféle terroristák?

    Ha állami szervek csaptak össze akkor ez most háború van a két állam között? Vagy ez csak amolyan komolyabb következmények nélküli támadás, vagy még az se, csak amolyan lődözés? A 15. a hónapban?

    Kíváncsi lennék a pakisztáni kommentálására a történteknek. Meg arra, hogy mi folyik ott?

  2. India már számos háborút konfliktust átélt és kiprovokált…
    Pakisztán meg a nagy ősi ellenség .
    Mai napig voltak és lesznek összetűzések
    Pakisztánnal 1947 1965 1971 és 99ben is volt ha jól emlékszek egy kis összetűzés
    Na meg 2008-ban Mumbai támadások
    Ja és1962ben még Kínával is összecsaptak.
    De India Nagy satuban van minden oldaról venyegetik.
    Angolok ott is jó nagy szemetett hagytak mint máshol is.
    És persze Kina és India majd megharcol az ottani tengerifölényért is.
    Egyszóval a tisztelt szerkesztőségnek lesz témája és munkája bőven

    :)

  3. Nemrégibe volt szó nemtudom már melyik cikk alatt vontatott löveg árakról. Ebből az alkalomból Hollywood prezentálta is nekünk a legújabb „psychothrillert”:
    http://army-guide.com/eng/article/article_1561.html

    kezdem elveszíteni a fonalat…. valamivel több a vége mint 4 millió
    Egy mezei löveg majdnem 10x-ese (bár kiderülhet hogy lassan tankárba vannak azok is, ahogy a marketinget nézem tkp. semmi sem lehetetlen)
    kipróbálnám már egyszer milyen az amikor mi gyártunk valamit, és egyik napról.. a másikra kitaláljuk hogy hányszáz %-os hasznot pakoljunk rá . Csak hogy mi is idegelhessük a konkurenciát, ha olyan kedvünk támad ;)