|

Tüzérségi szóváltás a két Korea között

Anno az észak-koreaiakkal folytatott tárgyalások sikertelensége után az ENSZ által egyoldalúan meghúzott, a Sárga-tengeren húzódó demarkációs vonal már számos konfrontációt okozott az egymással tűzszünetben lévő két Korea között. Ezidáig a két haditengerészet gyapálta egymás alkalmanként – legutóbb 2009 novemberében, ám a mostani incidens más.

A mai napon ismételten „tűzpárbajra” került sor, ám a „bevett” módszerrel szemben a hírforrások szerint ezúttal nem hadihajók, hanem a szárazföldi tüzérség volt a főszereplő. Az elérhető információk alapján az észak-koreai tüzérség a partról mintegy 30 lövedéket zúdított a tengeri határvonal irányába, amire a déliek egyből figyelmeztető lövésekkel válaszoltak. Ha minden igaz ez volt az első eset, hogy Észak-Korea tüzérségi tűz alá vette a szóban forgó határvonal környékét.

Észak-Koreai eredetű 170 mm-es tarack - M-1978 - Irakban. Ilyenből és modernizált változataiból akad jónéhány a demilitarizált zóna északi oldalán...

Két napja Phenjan a tengeri határvonal közelében két, hajózás előtt lezárt területet jelölt ki, melyekre a korlátozást március 29-ig kívánják fenntartani. Ezzel még nem is lenne semmi probléma, ha történetesen ezekbe nem került volna déli terület is… Természetesen ez kiverte a biztosítékot Szöulban, ahol érthetően provokációnak és a tűszüneti megállapodás megsértésének minősítették az esetet.

„Észak Korea ezen hozzáállása igencsak kiábrándító” – nyilatkozta ezzel kapcsolatosan Hyun In-taek egyesítési miniszter egy szöuli biztonságpolitikai fórumon.

A korábbi incidenseket figyelembe véve egyébként tán kissé meglepőnek hangozhat, de Phenjan és Szöul kommentárja nagyjából megegyezik a ma történtekről: az észak koreaiak állítják hogy a hadgyakorlat keretében indított tüzérségi tűz saját tengerszakaszukat érte, a déliek válaszlövései pedig a levegő lettek eldurrogtatva. Továbbá így ehhez senkinek semmi köze, a gyakorlatokat folytatni fogják. A Dél-Korából származó hírek szerint a mintegy 30 tüzérségi lövedék vélhetően a lezárt zónában, a határvonaltól nagyjából 3 kilométernyire északra csapódott be. A nyilatkozat alapján figyelmeztető lövéseket indítottak és katonai előírásoknak megfelelően igyekeztek is semlegesíteni az érkező lövedékeket.

„Hadseregünk tüzet nyitott az érkező lövedékekre” – idézi a média az az elnöki hivatal meg nem nevezett hivatalnokának nyilatkozatát. „Az előírások szerint minden beérkező objektumra tüzet kell nyitnunk.”

A hírforrások szerint a válaszlépés egy, a tengeri határvonal közelében fekvő szigeten fekvő támaszpontról indult. Állítólag észak felől érkeztek még további sorozatok, amiket viszont a déliek már nem reagáltak le.

Az incidenseben – melyben hajók tehát egyáltalán nem vettek részt – sem emberéletben, sem anyagiakban nem esett kár.

httpv://www.youtube.com/watch?v=IL1pQSieb_U

Szárazföldi hadgyakorlat Dél-Koreában

19 hozzászólás “Tüzérségi szóváltás a két Korea között”

  1. Látszik, hogy felkészültek egy esetleges háborúra! Elég profinak látszanak a videó alapján. A végén az a lövészfegyver a K-11 re gondolok! nekem bejön. Lehet ilyeneket kellene beszerezni a régi Ak-k helyett.

  2. Most már igen. Viszont politikai okokból „kellemes” (?), mert egy esetlege támadás során jenki áldozatok is lehetnek és ez okot ad a beavatkozásra.

    Bár énszerintem ÉK mindenkinek csak púp a hátán. Egy elmebeteg vezér elmebeteg bagázsa csücsül egy olyan országon, aminek lakói egy új világot építettek volna fel magukna, mint délen, ha nem ilyen szarházi alakok vezetnék az országot és asztalt verne fenyegetőznek sok-sok civil megölésével. Mert egy modern háborúban az ÉK haderő max. ebben lenne profi…

  3. snakeye:
    Alapfegyverként a K-11-t nehéznek tartják (6kiló üresen) , bár lehet hogy csak így híresztelik egyesek. Viszont ha M4-eseket úgyis rendszeresítették, akkor talán 25-30%os mennyiségben ez is jó lehet. -amúgy emlékezetem szerint nem vmi drága.

  4. Szerintem nem lessz alapfegyver, hanem támogató. Elképzelhetőnek tartom, hogy megpróbálják ezzel az egy típussal kiváltani a rajon belül a gránátvetőst (M203) és a rajmesterlövészt (designated marksman).

  5. I: Ajánlott beleolvasgatni a Koreai háború okaiba.

    Mackansen: Csakhogy egy esetleges háború esetén a ROKAnak nem a NKA val kell megmérkőznie hanem sanszosan Kínával is. Legutobb legalábbis majd 1millió „felszabadító önkéntes” harcolt Észak Korea oldalán.

    Multkor is vadul érdeklődött vki, hogy minek nekik nagy hatótávolság meg F15 meg … hát ezért. És az ami csapatok se dísznek vannak.

  6. Azért lehet a legnagyobb, mert gyakorlatilag az egyetlen. Nem értem, hogy miből szűritek le, hogy akkora supporter.

    A menekült probléma kapcsán is már mert a nyilatkozat anno, hogy így megy úgy és ez nekik nagyon ciki.

    Kína csak azért ad élelmet nekik, mert más se hiányzik neki, mint egy háború országa mellett. Az ilyet nem szeretik a befektetők. A várható gazadasági kárhoz képest aprópénz az, amit élelemseglyként adnak.

    Milyen komoly támogatást ad? Még szavak szintjén sem nagyon…

  7. Kedves I. A világháború végén dél – Koreát az amik „szabadították fel”, északot az oroszok. A világháború után volt 1 ami hiradófelvétel, amin vastag vonallal meg volt húzva az ami érdekszféra határa. Erről dél – Korea (volt japán gyarmat) valahogy lemaradt. Sztálin jóska ezt jó jelnek vette,és as a III.VH főpróbájaként ráeresztette északot délre. 3 év háború, ami döntetlenre végződött, és békeszerződés híjján ma is az.

  8. @Fade

    Ha jól emlékszem Kínának mindenhez volt kedve csak nem Kóreában háborúzni. Akkor másztak ki a polgárháborúból stb stb
    Csakhogy az amik épp a Yalu folyonál voltak és MacArthur tábornok azzal hőbörgött, hogy egyuttal be kéne vonúlni Kínába is és jól odabasszni a komcsiknak.
    Szerintem is a kínai vezetés eggyik nagy problémája, hogy mihez kezdjen azokkal az északi lúzerekkel.

  9. Mac: Yalu csak indok volt nem csak mert korábban is keményen ÉK támogatták, hanem mert Kína és Szu nak is jobban megfelelt egy megosztott Korea mint egy teljesen ami barát.
    Ha NK megint betámadná SKt és SK saját erőböl elverné NKt a Yaluig jönne a Kínai beavatkozás, így is ciki, hogy USA egyik legszorosabb szövetségese ott van Kína seggében.
    Igen Kínának NK probléma, de azért nem sírnak miatta.

    i: Inkább angol wikit használd hamár wiki. Az legalább elég részletes. http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_war

    más: Pak-Fa repülést megent halasztották?

  10. @Fade
    Az a helyzet, hogy nem támogatták semmivel Északot két egszerü oknál fogva:
    1 Nekik sem volt miből. A polgárháborút végig ex szovjet, jappán és amerikai (ex kuomingtang) fegyverekkel harcolták végig.
    2 Akkor épp azon törték a fejüket, hogyan szállhatnának partra Tajwanon (amúgy érdekes sztori a Hajnani partraszállás is).
    A megosztott Kóreát nem kellet megvalosítani, ugyanis az már adva volt. Az egész balhé mögött Sztálin állt, nem pedig Mao.
    Egyébként ha már wikicikkeket linkelsz be nem ártana figyelmesen elolvasni őket. Érdekes lenne, ha belinkelnéd azt a mondatot, ahol először felmerül Mao neve:)