|

India és a védelmi képesség kérdése

Hogy Indiának nagyra törő tervei vannak haderő vonatkozásában is az senkinek nem újdonság. A közelmúltban egy parlamenti védelmi bizottság elől a sajtóba kerül jelentés alapján azonban úgy tűnik ezeket a terveket egy kissé azért át kell ütemezniük, ugyanis az alapján egyelőre súlyos gondok vannak a szárazföldi haderő felszereltségével.

Ugyanis ez alapján mind a gyalogság, mind a páncélosok és úgy overall a járműállomány, mind pedig a tüzérség vonalán mellbevágó, felülről 50%-os hiány mutatkozik felszerelés tekintetében! A jelentés szerint nagyjából 20 évre van szükség, míg a szárazföldi haderőt teljesen gatyába tudják rázni és az nyújtani tudja az elvárt potenciál közel 100%-át.

A jelentésben taglaltak alapján a legkatasztrofálisabb helyzet a harci helikopterek vonatkozásában mutatkozik, ahol állítólag a rendelkezésre álló képesség mindössze csekélyke 17%-a az elvártnak. És bár több harci helikopterrel kapcsolatos tender, részben illetve teljesen hazai fejlesztés van folyamatban 2027-ig nem nagyon várható a teljes feltöltés.

Indian army helicopter

További kulcsfontosságú elemként emelték ki az információs hálózat fejlesztését, ugyanis a valósidejű információmegosztás vonatkozásban elvért képességek terén sem áll túl jól az indiai haderő. A szükséges képességet biztosító infrastruktúrának, rendszereknek állítólag csak mintegy negyede van jelen, így az egyelőre igencsak hiányosnak nevezhető.

Indiai tüzérség

Indiai tüzérség ,

Elgondolkodtató elemeit képzik még ennek a lesújtó jelentésnek a tüzérség illetve a gyalogság helyzetéről adott számok. Ezek szerint a tüzérség a szükségesnek ítélt eszközöknek mintegy csak 52%-val rendelkezik, de a gyalogság ellátottsága is foghíjas. A jelentés szerint erősen gyúrni kell majd a lőfegyverek cseréjére, az éjszakai hadviselés képességének fokozására, de az anti-tank felszerelés modernizálása terén is lesz tennivaló.

Indiai járőr a pakisztáni határ közelében 2009 októberében

Indiai járőr a pakisztáni határ közelében 2009 októberében ,

Utóbbinak minden bizonnyal egyik eleme lesz a hosszas fejlesztési időszak után a közelmúltban rendszeresítésre érettnek minősített Nag páncéltörő rendszer.

httpv://www.youtube.com/watch?v=A6dNBV8yks0

Hiányosnak ítéltetett az ABC védelem is. Ezeket figyelembe véve úgy overall 65%-osra pontozták a gyalogság ellátottságát, kiegészítve azzal, hogy a gépesített illetve különleges alakulatok esetében sem tökéletes a helyzet.

3 hozzászólás “India és a védelmi képesség kérdése”