|

Ismét bizonyított a leendő japán rakétavédelmi rendszer

Október 27-én a JS Kurama-val történt kellemetlen baleset mellett, azért ünneplésre is akadt oka a japán haditengerészetnek. Ugyanis az Aegis-rendszerű Kongō-osztályt erősító JDS Myōkō (DDG-175) Japán harmadik ilyen tesztje során gond nélkül meszelt le egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát.

JDS Myōkō (DDG-175)

JDS Myōkō (DDG-175) ,

Az amerikai Arleigh Burke rombolók néminemű módosításának tekinthető és így Aegis-rendszerű, Kongō-osztályú rombolók harmadik egységére 2008 elején rendelték meg az Aegis rendszer ballisztikus rakéták elleni kibővítését. Az 1996-ban hadrendbe állt hadihajó képességbővítése cirka 40 millió Dollárjába került a japán haditengerészetnek.

A JDS Myōkō a korábbi tesztekhez hasonlóan ezúttal is Hawaii közelébe hajózott, hiszen a tesztre ezúttal is a Kauai-n található Pacific Missile Range Facility közelében került sor.


Pacific Missile Range Facility nagyobb térképen való megjelenítése

A Japanese Flight Test Mission 3 Stellar Raicho (a Raicho egy japán, mitikus viharmadár neve) nevezetű teszt részeként operáló japán romboló legénysége a rakéta indításának észlelése, valamint az indításhoz szükséges adatok befutása után útnak is indította a célpont végzetét, egy SM-3 Block IA rakétát, mely több mint 100 mérfölddel a Csendes-óceán felett csapódott bele célpontjába. Ahogy a teszt nevéből is adódik, ez volt a japánok harmadik éles tesztje, melyben rakéta indítására került sor. Japán a korábbi amerikai tesztekben már részt vett, de csak észlelték és nyomon követték a rakétákat, az első japán által végrehajtott elfogásra 2007 december 17-én került sor. A második alkalom nem részletezett okok miatt sikertelen volt. A következő tesztre már csak a jövő évben kerül sor.

httpv://www.youtube.com/watch?v=8SNodVSMTqk

JFTM-1 Stellar Kiji

A kinetikai energiával operáló RIM-161 Standard Missile 3, azaz SM-3 rakéták jelenleg kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták elfogását teszik lehetővé, azok emelkedési, illetve a ballisztikus röppályájuk középső szakaszában, de mint a US Navy demonstrálta, képesek alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak leverésére is.

A Raytheon nevével fémjelzett SM-3 fejlesztésében már a Mitsubishi Heavy Industries is részt vesz, közösen dolgoznak a továbbfejlesztett Block IIA-n.