|

Hadrenben a hatodik japán Aegis rendszerű romboló

A japán haditengerészet, avagy becsületes nevén a Japán Tengeri Önvédelmi Erők a közelmúltban megkapta a második Atago-osztályú rombolóját. Japán ezzel a hajóval már 6 Aegis rombolót tudhat az arzenálban, melyek segítségével már egész tisztességesen kivitelezhetőnek tűnik a rakátavédelmi ernyő első vonala.

Az Atago az amerikai Arleigh Burke rombolón alapuló Kongo hajóosztály továbbfejlesztett, kissé megnövelt méretű ( 7250 t –> 7750 t ) változata. Az egyik leglényegesebb különbség, hogy helikopter fronton az Atago osztályú hajók sokkal jobban el vannak eresztve, mint a korai Burke vagy a Kongo egységek. Fedélzetükön a leszállópad mellett hely és kapacitás van egy SH-60K heló tárolására. Ezen osztályból ez a második egység.

DDG-177 Atago
A JSD (DDG-177) Atago

Az Atago osztályra 2000-ben különítették el a kreditet. Az osztály névadó egységének építése 2004 tavaszán vette kezdetét. A DDG-177 Atago 2005 augusztusában lett vízre bocsátva, majd ezt követően 2007 március 15-én állt hadrendbe. Hírünk tárgyát képző második egység hadrendbe állítására nem kellett sokat várni egyébként. A DDG-178 Ashigara március 13-án került az állományba. Az Ashigara érdekessége, hogy a korábbi „JSD hajónév” helyett ő az első, mely a JS Ashigara formában viseli nevét. A mozaikszavak jelentése a következő: JS: Japanese Ship, Japán Hajó; JSD: Japanese Defense Ship: Japán Önvédelmi Hajó.

Japán Aegis rendszerrel felvértezett rombolói a kétlépcsős rakétavédelmi rendszer első fokát képzik. Ezen hajók SM-3 rakétáikkal nagy magasságban képesek megsemmisítő pofont kiosztani a közeledő ballisztikus rakétáknak. Ezt tavaly decemberben szépen demonstrálta a Kongo, mely Hawaii partjai közelében egy amerikai-japán gyakorlat keretén belül egy közepes hatósugarú ballisztikus rakétát térített jobb belátásra.

A rakétavédelmi rendszer második vonalát természetesen Patriot PAC-3 rakétaütegek képzik, melyek Tokió körüli kiépítése egy ideje már folyamatban van. A japán PAC-3 ütegekkel kapcsolatos híreink erre találhatóak.

A Mitsubishi Heavy Industries Nagaszakiban található hajógyárában elkészült Ashigara jelenleg a Nagaszaki Prefeturátusban található Sasebo kikőtőt nevezheti hazai kikőtőjének.

Sasebo-öböl
A saseboi öböl. Részben közös amerikai és japán tengerészeti támaszpont is található itt.