|

Reggeli vegyes rövidhírek

Készülőben van az első AC-130J, elvégezte első repülését a Falco EVO UAV, a Lengyel Légierő F-16-osai pedig elindultak a Red Flag hadgyakorlatra.

|

Újabb amerikai hadihajó indul a Földközi-tengerre

A USS Monterey (CG 61) számára nem lesz idegen a Földközi-tenger

A Pentagon bejelentése szerint – „ha esetleg szükség lenne rájuk” alapon – Washington átcsoportosítja a 6. Flotta régiójában (Földközi-tenger) tartózkodó hadihajók egy részét a líbiai események kapcsán és Olaszországban állomásozó harci gépei kapcsán is átcsoportosításokat hajtottak végre – délebbre küldtek egy adag vasmadarat. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egy héttel ezelőtti, […]

|

Romániában jöhet létre az amerikai rakétapajzs

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyta azt az amerikai kérést, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek Romániába az amerikai rakétapajzs részeként. Traian Basescu elnök szerint szárazföldi kilövőállásokról indítandó rakétákat állomásoztatnának a szomszédban, és a rendszer 2015-ben válna működőképessé.

|

Obama: nem lesz rakétavédelmi rendszer Európában

Ugyan hivatalos megerősítés az ügyben még nem látott napvilágot, de több forrásból is tudni lehet, hogy az Obama-adminisztráció letett Bush-ék azon tervéről, hogy az iráni rakétafenyegetettségre hivatkozva rakétavédelmi rendszert telepítsen Közép-Európába. Ennek részleteivel nem akarunk untatni senkit, mindenkinek a könyökén jött ki anno, mi is sokszor írtunk róla.

|

Varsó türelmetlenül várja Washington válaszát

A lengyel kormányzat még a múlt hét végén adott ki sajtónyilatkozatot, melyben közölte, hogy határozott és egyértelmű választ vár Washingtontól a Közép-Európába telepítendő rakétavédelmi rendszer ügyében. Továbbá ugyanezt várja a szintén tavaly felajánlott, Lengyelországba telepítendő Patriot PAC-3 légvédelmi ütegekkel kapcsolatban is.