|

Kútba dől a szaúdi Leopard 2 üzlet?

Az aktuális fejlemények alapján egyelőre úgy tűnik, hogy mégsem lesz semmi abból a csomagból, mellyel Szaúd-Arábia adott volna egy hatalmas lökést harckocsizó erejének – a Bild vasárnapi számában kormányzati forrásokra hivatkozván a Leopard 2 üzlet várható kútba dőléséről ír.

Mint olvasóink előtt vélhetően ismert 2011 nyarán hatalmas „balhé” robbant ki a német parlamentben mikor is kitudódott, hogy Berlin „suttyomban” Leopard 2 harckocsik Szaúd-Arábia részére történő értékesítésére bólintott rá. 1 évre rá már arról szóltak a hírek, hogy a korábbi 200-300 harckocsi helyett akár 600-800 Leopard 2A7+ kerülhet Rijád birtokába Németország egyik legnagyobbnak ígérkező exportüzlete kapcsán – állítólagos amerikai és izraeli jóváhagyással.

Most azonban úgy tűnik, hogy a már 10+ milliárd eurósra taksált beszerzésből nem lesz semmi, lévén arra a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció szociáldemokraták által delegált gazdasági miniszterének támogatása nélkül nem kerülhet sor. Márpedig a szociáldemokraták befolyásos vezetője, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter ellenzi, hogy Németország nehézfegyverzetet exportáljon az autokrata közel-keleti országba.

Hivatalosan erről megerősítés ugyanakkor nem érkezett – a sajtó megkeresésére a gazdasági minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem adnak tájékoztatást a potenciális exportügyek köztes állapotairól.

Mindenesetre ha a német lehetőség valóban nem jönne össze, akkor a szaúdiaknak még van esélyük korszerű Leopard 2 változatok beszerzésére, lévén a németek előtt már megkörnyékezett spanyolok rendelkeznek a Leopard 2 gyártásához szükséges licence jogokkal és esetleg máshogy döntenek, mint német kollégáik.

A spanyolok a Leopard 2A6 változaton alapuló Leopard 2E/Leopard 2A6E jelölések alatt ismert saját változatukból 2003-2008 között 219 példányt gyártottak le. | Fotó: Oscar in the middle

A spanyolok a Leopard 2A6 változaton alapuló Leopard 2E/Leopard 2A6E jelölések alatt ismert saját változatukból 2003-2008 között 219 példányt gyártottak le. | Fotó: Oscar in the middle ,

Oscar in the middle">