|

Jelentősen modernizálná légvédelmi rakétarendszereit Lengyelország

Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök hétfőn új törvényjavaslatot terjesztett fel a Sejm (a lengyel parlament alsóháza) elé, melynek tárgya az ország légvédelmi rendszereinek modernizációja – közölte az elnöki titkárság sajtóosztálya. A közlemény szerint ezen törvény elfogadása kulcsfontosságú lesz azon széleskörű modernizációs program számára, mely „kulcsfontosságú a lengyel fegyveres erők, illetve egész Lengyelország jövőjére nézve”. A köztársasági elnök által benyújtott javaslat a földi telepítésű légvédelmi egységet fejlesztésére vonatkozik, melyek helyi szakértők szerint elavultak, képességeik pedig nem elégségesek az ország légterének megvédésére egy esetleges támadás során.

Lengyelország jelenlegi légvédelmi rakétaállományát – hasonlóan a legtöbb közép-európai államhoz – a szovjet érából megmaradt eszközök alkotják. Varsó esetében a két fő rendszer az S-125 Nyeva (SA-3) és S-200 Vega (SA-5), melyek közül előbbi már igencsak idejétmúlt, és utóbbi sem mondható kifejezetten modernnek, bár a térség többi államához képest még mindig potens. Ezeket többféle mobil rakétarendszer egészíti ki (a Krug, a Kub és az Osa különféle változatai), illetve igen jelentős MANPADS állománnyal is rendelkeznek. A Nyeva és a Vega-állományt hat légvédelmi rakétaosztályba rendezték: az S-125-öt (körülbelül 60 indító) mindegyik, az S-200-at (12 indító) egy használja. Látható tehát, hogy bár magyar szemmel nézve ez tetemes mennyiség, Lengyelország számára mégsem felel meg a 21. század elején.

Lengyel S-200 Vega (NATO-kódnév: SA-5 Gammon), archív felvételen |Forrás: militaryimages.net ,

A most benyújtott törvényjavaslat 2014 és 2023 közé datálja azt a periódust, mely alatt fel kell állítani Lengyelország új légvédelmi rakétaállományát. Erre egy jelentősebb összeget különítenének el, ami 2,5 és 3,7 milliárd dollár között fog mozogni. Arról egyelőre nincs információ, hogy a meglévő eszközökből melyeket modernizálják és tartják rendszerben, illetve melyeket selejtezik le és vásárolnak helyettük újakat, de az utóbbi évek beszerzései alapján sejthető, hogy elsősorban nyugati technológiában gondolkodhatnak, és bizonyosan komoly szerepet szánnak a projektben a hazai hadiiparnak. Azt viszont ténylegesen kijelentették, hogy a légvédelem kapcsán szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolataikat Németországgal és Franciaországgal, illetve, hogy az új/modernizált eszközeiket szeretnék integrálni a NATO egységes légvédelmi rendszerébe.

6 hozzászólás “Jelentősen modernizálná légvédelmi rakétarendszereit Lengyelország”

  1. Üdv!
    A Vegát ők tudják sk. modernizálni? Valamint mit lehet rajta fejleszteni?
    F1End: szvsz nem biztos, hogy használt német cuccot akarnak venni (ld. https://htka.hu/2009/02/26/patriotok-orizhetik-a-lengyel-nep-almat/ ) megengedhetik maguknak új vásárlását is.

    Ha minden igaz, a rendszer már üzemel ott ( https://htka.hu/2010/05/26/megerkeztek-az-elso-patriot-ok-lengyelorszagba/ ), ez a mostani hír nem említi – azért, mert most még az amik üzemeltetik? A linkelt cikk szerint: „A Patriot rendszernek a lengyel légvédelembe történő teljes integrálása 2012-ig kell befejeződjön.”

  2. Allesmor Obranna

    Az említett terület (telepített légvédelem, vagy inkább rakétás légvédelmi tüzérség) igencsak stratégiai kérdés és bár az oroszoknak ezen a téren igencsak potens rendszerei jöhetnek szóba, a lengyeleknél új orosz légvédelmi eszköz alkalmazása, rendszeresítése szinte kizárt.
    Nem vagyok a téma nagy szakértője, de – túl azon, hogy a hazai hadiiparnak biztos szép feladat lenne – a lengyel modernizációs program helyett inkább új, nyugati eszközöket kéne venni.
    És ezzel a cikk se mond ellent.

  3. Tisztelt szerkesztőségtől kérdezném,hogy érdekelné-e önöket a Magyar KUB rendszerek lehetséges utódairól írt költség/hatékonyság elemzésem? (így a témához is valamilyen módon kapcsolódva) Ha igen, kérem hozzászólásban jelezzék!

  4. @fip7

    A szerkesztők nem feltétlenül olvassák végig az összes hozzászólást, mivel egyszerűen nincs rá kapacitásuk, szóval szerintem tanácsos a szerkesztoseg kukac htka.hu e-mail címre írni a hasonló témájú kérdéseket, esetleg a fenti menüsorban a „Magunkról” oldalon található egyik címre.

  5. GrGLy

    Aham. Köszi a tippet;) Még nem sürgős a dolog, egyetemen holnap adom le. Ott levédetik és majd utána küldöm be. Egyébként próbáltam rövid és nem túl száraz lenni a „cikkben”. Ilyen kis olvasmányos valaminek szántam.
    Szóval ha majd leadom akkor utána hétvégén szerintem elküldöm e-mailben a szerkesztőségnek.