|

Patriotok őrizhetik a lengyel nép álmát

A lengyel külügyminiszter nemrégiben Washingtonban járt, ahol tárgyalásokat folytatott amerikai kolléganőjével.

Az egyes sajtótalálgatások által Jaap de Hoop Scheffer, jelenlegi NATO főtitkár lehetséges utódjaként emlegetett Radoslaw Sikorski és Hillary Clinton szerdai találkozójának fő témája a Lengyelországba telepítendő rakétavédelmi rendszer volt. A találkozó kapcsán Sikorski kifejtette, mennyire elégedett azzal, hogy az amerikai fél megvalósítja ami Lengyelország szempontjából a legfontosabb. Hozzátette, hogy a korábbi egyeztetéseknek megfelelően Washington megkezdi a Patriot rendszer telepítését Lengyelországba.

Mint tudjuk Lengyelország tavaly nyár végén kötötte meg a szerződést arról szólóan Egyesült Államokkal, miszerint az amerikai rakétavédelmi rendszer Európába telepítendő komponensének egyik felének otthont ad. Mindannyiunknak a könyökén jön ki, de azért említsük meg: 10 elfogó rakétáról van szó, melyekhez a radar a csehek vendégszeretetét élvezi. Bármennyire nem is örül ennek elvileg a cseh nép egy jó része.

Lengyelország mindemellett csak úgy bólintott rá a rakétabázisra, hogy előtte kiharcolta Washington garanciáját arra vonatkozóan, hogy a potenciálisan megnövekedett veszélyeztetettség ellensúlyozása végett az Egyesült Államok fokozza a katonai együttműködést, valamint segíti a lengyel védelmi képességek felfejlesztését. Ennek részeként született még tavaly nyáron megállapodás erről, hogy amerikai üzemeltetésben 2012-re bevethető formában Patriot rendszerek kerülnek telepítésre.

Sikorski nyilatkozatában kitért arra, hogy a Patriot-ok telepítése megkezdődik a rakétavédelmi rendszer sorsának alakulásától függetlenül. Eleinte csak átmeneti jelleggel, majd az amerikaiak jelenléte a későbbiekben kerül majd véglegesítésre. Ez ugyanakkor véleményünk szerint azt is jelentheti, ha Obamáék esetleg mégiscsak visszatáncolnak a rakétavédelmi rendszer európai telepítéséből, akkor kényelmesen vihetik magukkal a Patriotokat is.

Hivatalos orosz reakció a lengyel bejelentésre még nem született, de egy moszkvai székhelyű, geopolitikai kérdésekkel foglalkozó „think tank”, az Academy of Geopolitical Problems igazgatóhelyettesének, Vlagyimir Anokhin-nak a véleménye szerint a Patriotok telepítése kedvezőtlen kihatással lehet az orosz-európai tárgyalásokra. Már ami az Európában állomásoztatott, hagyományos fegyverzetek csökkentéséről szóló szerződést illeti.

Oroszország az amerikai szándékok miatti nyomásgyakorlásként még 2007 tavaszának végén jelentette be, hogy felfüggeszti a CFE (Conventional Armed Forces in Europe) szerződésben foglaltakhoz történő igazodást. Indokként az szerepelt, hogy a CFE nem működik, hiszen az eredeti szerződés óta megváltozott körülményekhez igazodó, módosított szerződést egy NATO tagállam sem ratifikálta. Másrészt hogy saját biztonságának biztosítása végett cselekszik. A Duma 2007 végén ratifikálta a döntést.

Anokhin véleménye szerint a Patriot rendszer telepítése ugyan semmiféle veszélyt nem jelent az orosz védelmi rendszerre, ugyanakkor komplikálja a CFE szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat.

„Nem áll szándékunkban megtámadni Lengyelországot, így a lengyelek ezzel csak pöffeszkednek, hogy egy fontos ország képében tetszelegjenek” – teszi hozzá.

Az MIM-104 Patriot egy föld-levegő rakétarendszer, mely a Nike Hercules rendszert váltotta, mint az Egyesült Államok elsődleges légvédelmi rendszere. Amerika mellett több szövetséges illetve baráti nemzet is rendszeresítette a Raytheon által kínált védelmi megoldást.

Patriot PAC-3 inditóállvány
PAC-3 indítóállvány. A lényegesen kompaktabb rakétaméret az eredeti 4×1 helyett 4×4 rakéta elhelyezését tette lehetővé. (Nagyítható)

Az eredetileg a 70-es évek során tervezett, 81 óta hadrendben álló rendszer jelenlegi legmodernebb változata a PAC-3 megnevezést viseli és kifejezetten a ballisztikus rakétákkal szembeni védelem jegyében lett kifejlesztve. Ennek keretében iszonyatos méretű, szinte minden komponensét érintő modernizáláson esett át a PAC-2. A PAC-2, mely épp időben készült el, hogy bemutatkozzon a Sivatagi Vihar hadműveletben. Ugyan a SCUD-okkal szembeni valós eredményessége jóindulattal is igen erősen kétséges, de fontos szerepe volt abban, hogy a Patriotra úgy tekintsenek, mint rakétavédelmi feladatokra alkalmas megoldás. Ennek eredménye az immáron kinetikus elfogási módszert alkalmazó PAC-3. utóbbi azt jelenti, hogy a rakéta nem hordoz robbanófejet, hanem a becsapódási energiája segítségével semmisíti meg célpontját. Ehhez természetesen az kell, hogy tényleg eltrafálja a célpontot.


PAC-3 teszt