|

Megérkeztek az első Patriot-ok Lengyelországba

Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetsége május 24-én, hétfőn jelentette be, hogy vasárnap megérkezett az első Patriot légvédelmi rakétaüteg lengyel földre. A lengyel védelmi minisztérium a bemutatót május 26-ra időzítette.

Az Obama adminisztráció által 2009 szeptemberében jegelt, a Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétavédelmi rendszerre történő rábólintásért mint tudjuk 2008-ban Varsó a potenciálisan megnövekedő veszélyeztetettsége miatt védelmi rendszerének hathatós megtámogatását kérte Washingtontól. Ennek egyik eleme volt a légvédelmi arzenálnak a Patriot PAC-3 ütegekkel történő felturbózása is, melynek lehetőségéről 2009 februárjában, már az Obama adminisztrációval folytak tárgyalások.

Párhuzamosan persze egyre jobban recsegett-ropogott Washington rakétavédelmi rendszerének európai eleme, ahogy Obamáék elkezdték fűrészelni a tartólábakat, mely végett Varsó 2009 nyarán határozott állásfoglalást követelt mind a telepítendő rakétavédelmi rendszer, mind pedig a Patriot légvédelmi rendszerrel kapcsolatosan.

Washington ugyan végül kitáncolt a rakétavédelmi rendszer telepítéséből, ám a Patriotokkal kapcsolatos ígéretéhez végül tartotta magát, így vasárnap 37 vasúti vagonban befutott a lengyel haderő által 2009-ben első telepítési helyként megjelölt, Moszkva részéről akkor az Iszkander kártya ismételt bedobását kiváltó, a lengyel-orosz (kalinyingrádi) határ közelében fekvő moragi bázisára az első Patriot üteg, melyet a Németországból érkezett amerikai katonák a hétfői nap során kezdtek lepakolni, előkészítve a tervezett, szerdai bemutatkozását a rendszernek.

A lengyel parlament idén februárban engedélyezte az amerikai csapatok lengyel földön történő állomásozását, így minden akadály elhárult a Patriotok és kezelőszemélyzetük, illetve a lengyel erők képzését végző mintegy 100-150 amerikai katona érkezése elől. A Patriot rendszernek a lengyel légvédelembe történő teljes integrálása 2012-ig kell befejeződjön.

Patriot ütegek

Patriot ütegek | Forrás ,

3 hozzászólás “Megérkeztek az első Patriot-ok Lengyelországba”

  1. Lengyelország geopolitikai helyzetének és népességének köszönhetően mindig is a legfontosabb Közép-európai jenki szövetséges volt és marad. Számukra egy stabil ország, kiegyensúlyozott politikai berendezkedéssel.
    Ha az USA akarta volna, akkor már nálunk is lenne.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.