|

Megérkeztek az első Patriot-ok Lengyelországba

Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetsége május 24-én, hétfőn jelentette be, hogy vasárnap megérkezett az első Patriot légvédelmi rakétaüteg lengyel földre. A lengyel védelmi minisztérium a bemutatót május 26-ra időzítette.

Az Obama adminisztráció által 2009 szeptemberében jegelt, a Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétavédelmi rendszerre történő rábólintásért mint tudjuk 2008-ban Varsó a potenciálisan megnövekedő veszélyeztetettsége miatt védelmi rendszerének hathatós megtámogatását kérte Washingtontól. Ennek egyik eleme volt a légvédelmi arzenálnak a Patriot PAC-3 ütegekkel történő felturbózása is, melynek lehetőségéről 2009 februárjában, már az Obama adminisztrációval folytak tárgyalások.

Párhuzamosan persze egyre jobban recsegett-ropogott Washington rakétavédelmi rendszerének európai eleme, ahogy Obamáék elkezdték fűrészelni a tartólábakat, mely végett Varsó 2009 nyarán határozott állásfoglalást követelt mind a telepítendő rakétavédelmi rendszer, mind pedig a Patriot légvédelmi rendszerrel kapcsolatosan.

Washington ugyan végül kitáncolt a rakétavédelmi rendszer telepítéséből, ám a Patriotokkal kapcsolatos ígéretéhez végül tartotta magát, így vasárnap 37 vasúti vagonban befutott a lengyel haderő által 2009-ben első telepítési helyként megjelölt, Moszkva részéről akkor az Iszkander kártya ismételt bedobását kiváltó, a lengyel-orosz (kalinyingrádi) határ közelében fekvő moragi bázisára az első Patriot üteg, melyet a Németországból érkezett amerikai katonák a hétfői nap során kezdtek lepakolni, előkészítve a tervezett, szerdai bemutatkozását a rendszernek.

A lengyel parlament idén februárban engedélyezte az amerikai csapatok lengyel földön történő állomásozását, így minden akadály elhárult a Patriotok és kezelőszemélyzetük, illetve a lengyel erők képzését végző mintegy 100-150 amerikai katona érkezése elől. A Patriot rendszernek a lengyel légvédelembe történő teljes integrálása 2012-ig kell befejeződjön.

Patriot ütegek

Patriot ütegek | Forrás ,

3 hozzászólás “Megérkeztek az első Patriot-ok Lengyelországba”

  1. Lengyelország geopolitikai helyzetének és népességének köszönhetően mindig is a legfontosabb Közép-európai jenki szövetséges volt és marad. Számukra egy stabil ország, kiegyensúlyozott politikai berendezkedéssel.
    Ha az USA akarta volna, akkor már nálunk is lenne.