|

Varsó türelmetlenül várja Washington válaszát

A lengyel kormányzat még a múlt hét végén adott ki sajtónyilatkozatot, melyben közölte, hogy határozott és egyértelmű választ vár Washingtontól a Közép-Európába telepítendő rakétavédelmi rendszer ügyében. Továbbá ugyanezt várja a szintén tavaly felajánlott, Lengyelországba telepítendő Patriot PAC-3 légvédelmi ütegekkel kapcsolatban is.

„Még mindig nem kaptunk határozott választ Washington részéről az ügyben, hogy folytatják-e a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos tervek megvalósítását. Ez egy kulcsfontosságú kérdés, melyre egyértelmű választ kell kapnunk.” – nyilatkozta a lengyel kormány egyik szóvivője a helyi TVN24 csatornának, hozzátéve, hogy a lengyel fél teljesítette vállalásait, a rakétabázis számára elkülönített terület készen áll.

Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy olvasóink között nem akad olyan, aki az elmúlt pár évet remeteként egy kis odúban teázgatva töltötte, így nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy Lengyelország hosszas puhítás után tavaly bólintott rá Washington azon kérdésére hogy otthont adjon annak a 10 elfogó rakétának, mely az amerikai rakétavédelmi rendszer Közép-Európába telepítendő elemének offenzív vonalát adná. A ballisztikus rakéták észleséért és az elfogórakéták célra vezetésért a csehekhez telepítendő radar felelne.

Mondanunk sem kell, hogy Moszkva a fejlemények előrehaladtával és ahogy a Bush-adminisztráció sorra hűvösen mellőzte tulajdonképpen konstruktívnak nevezhető javaslatait, egyre inkább kikelt magából. Moszkva egyelőre azonban még várhat az SS-26 Iskander-ek Kalinyingrádba telepítésével, hiszen végső döntés még nincs, a Washingtoni politikai váltás egyelőre érezteti hatását a programra nézve, hiszen az Obama adminisztráció nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben. Obama elnök eddig mindössze annyit nyilatkozott, hogy az iráni rakétafenyegetettség további fennállása esetén támogatják a korábbi adminisztráció által kidolgozott programot programot, de csak akkor ha az a költséghatékonyság mellett bizonyított képességeket tud felmutatni.

Az egyik beígért orosz válasz: az Iskander / SS-26 Stone

Az orosz válasz: az Iskander / SS-26 Stone ,

Varsó a 2008-as tollvonásért cserébe aszisztációt kért Washingtontól védelmi erejének fokozása érdekében. Ennek részét képzi az a szintén 2008-as megállapodás, melynek értelmében az Egyesült Államok Patriot légvédelmi ütegeket telepítene Lengyelország területére. Mint írtunk is róla, a lengyel külügyminiszter idén február végén tett Washingtoni látogatása kapcsán egyeztetett többek közt a Patriotok ügyében is amerikai kolléganőjével.

Ezen hír apropójául szolgáló sajtónyilatkozatban a szóvivő kitért arra is, hogy Varsó még mindig várja, hogy az új washingtoni adminisztráció beváltsa a Patriot ütegekkel kapcsolatos ígéretét, függetlenül a rakétavédelmi rendszer ügyében születő döntéstől.

Ugyanis Washington a múlt hónapban ígéretet tett a PAC-3 rakétapajzstól független telepítésére, ám Varsót azóta csak frusztráló események bosszantották ez ügyben. Állítólagosan Washington olyan javaslattal állt elő, miszerint az ütegeket csak átmenetileg, hadgyakorlati célokkal telepítenék lengyel földre.

A PAC-3 a korábbiaknál kompaktabb rakétákat használ, mely az addigi 4x1-es indítuállás helyett 4x4-es konfigurációt tesz lehetővé

A PAC-3 a korábbiaknál kompaktabb rakétákat használ, mely az addigi 4×1-es indítuállás helyett 4×4-es konfigurációt tesz lehetővé ,

Ezzel kapcsolatosan pénteken a Brüsszelben tárgyaló lengyel védelmi miniszter, Bogan Klich kihangsúlyozta, hogy a lengyeleknek teljesen felszerelt, a légvédelmi rendszerbe integrálható megoldásra van szükségük.

A lengyel PAP hírügynökség által lehozott nyilatkozatban a védelmi miniszter megemlítette, hogy Lengyelország nem egy fegyver expo, ahol az Egyesült Államok kiállíthatja eladásra kínált eszközeit.

httpv://www.youtube.com/watch?v=vnWpJZkvq0o

Patriot PAC-3 ütegek munka közben