|

További orosz erők érkeztek Abháziába

A grúzoknál a pumpát felnyomó, az Sz-300-as légvédelmi rendszerek telepítéséről szóló orosz bejelentés után nem sokkal újabb orosz erők érkezéséről számolt be az abház illetékesek.

Ezúttal vízen érkezett az erősítés: a Tbiliszi által továbbra is szakadár tartományokként kezelt Abházia és Dél-Oszétia, illetve Moszkva között fennálló védelmi szerződés értelmében Oroszország védelme természetesen kiterjed a partvonal és part menti vizek védelmére is.

A csütörtöki bejelentés szerint az abháziai Ochamchira kikötőjébe megérkezett az orosz határőrség egy újabb járőrhajója, ezúttal konkrétan egy Project 12150 Manguszta osztályú. A korábban az orosz érdeklődésben fürdő Ochamchira kikötőjébe 2009 decembere óta érkeznek az orosz hajók, a most megérkezett Manguszta konkrétan az 5. ilyen osztályú járőrhajó. A tervek szerint Abházia mintegy 215 kilométeres partszakaszára és felségvizeire 10 orosz Manguszta- és Szobol-osztályú járőrhajó vigyáz majd.

Szobol-osztályú járőrhajó Ochamchira kikötőjében

Szobol-osztályú járőrhajó Ochamchira kikötőjében | Forrás ,

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) határrendészetért felelős vezetője, Viktor Trufanov vezérezredes az esemény kapcsán hangoztatta, hogy az orosz hajók el fogják fogni az illegálisan a védett vizekre behatoló grúz hajókat.

10 hozzászólás “További orosz erők érkeztek Abháziába”

  1. Star Trek

    Románia létezik/létezett,csak Erdély sosem tartozott hozzá.Románia két korábbi fejedelemség Havasföld és Moldova egyesüléséből jött létre Román Királyság néven,amihez Trianoni diktátum értelmében hozzácsatoltak jelentős Magyar területeket.

  2. Fade:

    Baromira nem ismerték el a szerbek (sem, egyébiránt) és ez nem is áll szándékukban.
    A probléma lényege az, hogy ha az albánok megtehetik, akkor megteheti más is. Az, hogy elismerik-e őket, már szimplán politika – és kettős mérce kérdése. (Egyébként pedig van ok-okozati összefüggése Abházia és D.-Oszétia elismerésének Koszovóval…)
    Ráadásul ezek alapján BAZ vagy Szabolcs-Szatmár is kikiálthatja a függetlenségét, de akár még a „nyócker” is… (lsd. ENSZ NB)

    A gyakorlatban a helyzet a következő: mindenki azt vall a magáénak, amit akar, a kutyát nem érdekli. Az számít, meg tudja-e védeni azt, ami szerinte az övé. Szerbia nem tudta és Grúzia sem. Ha Szerbia ezek után keresztet vethet Koszovóra, akkor Grúzia is szokjon hozzá, hogy így járt: az ott már nem Grúzia.

    Kérdés még az is, hogy grúz barátaink tulajdonképpen mire fel vélik Abháziát és Dél-Oszétiát a magukénak, mert az ilyesmi a Kaukázus térségében eléggé meredek téma a történelmi előzmények ismeretében is… :D