|

Új orosz hadikikötő létesül Abházia területén

Az ITARR-TASS hírügynökség értesülései szerint Oroszország új hadikikötő létesítésébe kezdett a Tbiliszi által szakadár tartományként kezelt, ám Moszkva által függetlenként elismert Abázia területén. Meg nem nevezett, ám hivatalos forrásból származó információkra alapozva a TASS írásában az szerepel, hogy a Fekete-tengeri Flotta számára létesítendő kikötő kiépítése még az idén megkezdődhet.

A hírügynökség forrása elárulta, hogy a döntés megszületett arról, hogy a Fekete-tengeri Flottának bázist alakítanak ki az abháziai Ochamchira kikötőjében és a munkálatok, beleértve a part menti kotrás, medermélyítést még idén elkezdődhetnek.

Ochamchira
Szevasztopol és Ochamchira (Nagyítható)

A Tbiliszi által szakadár tartományként kezelt Abházia helyettes külügyminisztere, Maxim Gunjia Reuters-nek adott nyilatkozatában megerősítette a TASS értesüléseit, ám hozzátette, hogy még számos dologról kell dönteni, de valóban elképzelhető a bázis kiépítésének idei megkezdése.

Utalt rá, hogy semmiképpen sem Szevasztopol, azaz az orosz Fekete-tengeri Flotta jelenlegi központjának utódjáról van szó, hiszen ezt az Ochamchira-öböl lehetőségei nem igazán teszik lehetővé, ehelyett egy kisebb, ellátóbázisról van szó.

Grúzia persze törvénytelennek minősíti az orosz szándékokat:

„Bárminemű orosz katonai jelenlét illegális, de sajnos Oroszország ezt figyelmen kívül hagyva folytatja a katonai infrastruktúra kiépítését grúz területen.” – nyilatkozta a grúz védelmi miniszter, David Sikharulidze.

Orosz tengerészgyalogosokat szállító, a Fekete-tengeri Flottához tartozó hadihajók a konfliktus idején horgonyt vetett Ochamchira partjai mentén, mellékesen a tengerfenékre küldtek egy grúz hadihajót is.


Az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moskva rakétás cirkáló

Az orosz tervek megszellőztetése egyébként egy napra esett (lett időzítve?) a NATO azon bejelentésével, miszerint újra felveszi a katonai kapcsolatokat Moszkvával, melyet a grúziai konfliktus kapcsán fagyasztott meg.

Mint ismeretes a NATO-ba igyekvő Ukrajna minden igyekezetével azon van, hogy kitúrja az orosz flottát Szevasztopolból, így 2017-ben nem kívánja meghosszabbítani a kikötő lízingjéről szóló szerződést. Moszkva állítása szerint maradni akar az egykoron még orosz, de ma már ukrán területen, azonban egy ideje már folyamatban van az alternatívák keresése.

Ezen folyamat részeként már korábban felmerült a szíriai Tartus kikötője, ahol a Hidegháború alatt szovjet javítóbázis működött és ahol manapság is van néminemű orosz jelenlét mintegy 50 fő és 12 hajó fogadására alkalmas 3 úszódokk képében. Erről korábban már írtunk.