|

Orosz járőrhajók védik Abházia felségvizeit

Egy Oroszország és Abházia között létező megállapodás keretén belül decemberi kezdettel – így már egy ideje – orosz őrhajók biztosítják a legtöbb állam által csak szakadár tartományként kezelt terület felségvizeit.

Project 12200 Sobol

Project 12200 Sobol ,

A járőrhajók érkezése egy novemberi szerződéssel van összhangban, melyben Moszkva vállalta, hogy segítséget nyújt Abházia, illetve Dél-Oszétia területének megvédésében. A még a múlt héten elhangzott hivatalos orosz nyilatkozat szerint ezen őrhajók amellett hogy biztosítják az Abház köztársaság szuverenitását, (tengeri) határait egyben segítenek biztosítani a hajózási jogokat. A Project 12200 Sobol és Project 12150 Mangust osztályú őrhajókat az Orosz Határőrség biztosítja. Egyes források szerint ezen kisméretű járőrhajókból összesen 10 érkezik majd a térségbe. Bázisul Ochamchira kikötője szolgál, melynek előkészítését – ahogy arról anno beszámoltunk – már az év korábbi szakaszában elkezdték. Az Orosz Határőrség nyilatkozata szerint elfognak minden betolakodó grúz hajót.

Project 12500 Mangust

Project 12500 Mangust ,

A Project 12150 Mangust egy 19 méteres, 14,7 mm-es géppuskájával szerény fegyverzetűnek nevezhető járőrhajó, melynek maximális sebessége 53 csomó. A Project 12200 Sobol a maga 28 méterével már egy kicsit nagyobb, fegyverzete is hangyányit komolyabb, lévén a géppuska mellett már egy 30 mm-es gépágyús „torony” is megtalálható, rakéta bővítési lehetőséggel (Olvasni mindenféle típusról az Igla-tól a Hermes-ig). Maximális sebessége 50 csomó. Mindkét típus 6 fős legénységgel indulhat útnak – egy huzamban 2 illetve 3 napra.

Project 12200Sobol modell Hermes rakétákkal

Project 12200Sobol modell Hermes rakétákkal ,

49 hozzászólás “Orosz járőrhajók védik Abházia felségvizeit”

  1. Tavaly kellett volna picsán rúgni a muszka medvét, megmutatni nekik, mit tud a Raptor, az EFA, meg a CVN, az Urál mögé szaladtak volna!

    A zsidóknak meg száradjon le a kezük, hogy elszabotálták a sok drága fegyvert, amit eladtak a grúzoknak! Harcban nem lehett indítani a légv. rakétákat, mert valamit machináltak a firmware frissítéssel. Nem csoda, hogy a grúz csapatok szinte az összes használhatatlan felszerelésüket hátrahagyták, a ruszkik vonatnyi mennyiséget zsákmányoltak.

    Egy követ fúj a nyugat és a ruszki, a kis népek meg két malomkő között: mi leszünk az új Grúzia, nekünk is van még ilyen-olyan indokkal elcsatolható „szakadár” területünk, mondjuk a Tiszántúl.

    Szerencsére tengerpartunk már nincs, tőlünk azt nem lehet elvenni, de a grúzokból hamarosan „landlocked” ország lesz, ha talál még egy-két szakadárnak nyilvánítható megyét Raszputyin cár.

  2. Ne haragudj meg de ez így hülyeség.
    Ha a NATO orosz katonákat orosz gépeket lő le amin orosz felségjel van.
    Akkor elszabadul a pokol mert iván azt már NATO támadásnak veszi.

    A szakadár területeken tudtommal orosz kisebbség is élt.
    Egyes hírportálokon lehetett olvasni hogy a grúz katonák menetoszlopban való haladás közben az üvöltik hogy mennek oroszt ölni.
    Na egy valaki hangoztatott még ilyen dolgot. Nézd meg 45-ben mit kaptak az orosz ölesért.

  3. tamas: és ki veszi el? románia az nem kis ország?

    hegyaljai: olvass wikit. Ez a történet nem 2008ban kezdődött. Amúgy 50év kegyetlen megszállás után ha egyesek nem szeretik a betelepített oroszt azon nincs mit csodálkozni. De még így se a Grúzok voltak hunyók.

  4. Tavaly kellett volna picsán rúgni a muszka medvét, megmutatni nekik, mit tud a Raptor, az EFA, meg a CVN, az Urál mögé szaladtak volna!

    Az USA hadat üzen Oroszországnak? Milyen okból?

    A zsidóknak meg száradjon le a kezük, hogy elszabotálták a sok drága fegyvert, amit eladtak a grúzoknak! Harcban nem lehett indítani a légv. rakétákat, mert valamit machináltak a firmware frissítéssel. Nem csoda, hogy a grúz csapatok szinte az összes használhatatlan felszerelésüket hátrahagyták, a ruszkik vonatnyi mennyiséget zsákmányoltak.

    Ja, persze. A izraeliek csak arról híresek, hogy ilyen baromságot csiálnak. Konkértan még az USAF is tőlűk vett Lintetning pod-ot.

    Meddig kell törprengeni ilyen butaságok leírásához?

  5. „A zsidóknak meg száradjon le a kezük, hogy elszabotálták a sok drága fegyvert, amit eladtak a grúzoknak!”

    A legérzékenyebb veszteséget pont egy Izraeli fegyver okozta az oroszoknak. A 3+3repülős vesztesénél sokkal komolyabbat.

  6. Az abbháziai és dél oszétiai emberek nem oroszok legalábbis nagy részt. Csak a kedves grúzok lenézik és utálják őket,és ez a két nép meg nem akar Grúzia része lenni,aminek van némi oka. Ezeket a szerencsétleneket Sztálin csatolta grúziához. A Szovjetunió megszűnése után volt egy népszavazás ahol a két terület lakossága szavazott arról,hogy Grúzihoz akar e tartozni,vagy pedig önálló lenni. Az önállóságra szavaztak,amire válaszul az akkori grúz elnök ráküldte a grúz hadsereget a két területre. Elkezdődött a háború,ami hosszabb és véresebb volt a tavalyinál,de a grúzok pofánverésével,és ezáltal a két állam de facto függetlenségével végződött. A békeszerződés alapján a FÁK országok az ENSZ által hivatalosan is elfogadott módon orosz parancsnokságú,többnemzetizségű (orosz,örmény,abbház,oszét,grúz)békefenntartó erő lett Abbháziába és Dél Oszétiába telepítve. Furamód a háború kitörése előtt pár nappal a grúz katonák akik ebben a több nemzetiségű csapatba lettek beosztva eltávozást kértek,de nem tértek vissza a bázisra a lejártával. Helyette jöttek a grúz tüzérségi lövedékek. Az oszétok és az abbházok azért rendelkeznek igen nagy többségükben orosz útlevéllel és személyi okmányokkal,mert a nagy Grúzia olyan nagyra becsülte őket,hogy nem volt hajlandó számukra iratokat kibocsátani,így nem dolgozhattak,nem mehettek külföldre,tulajdonképp a hazájukban voltak olyan emberek, akik nem léteztek hivatalosan. Így bármit meg lehetett velük tenni. Az oroszok meg kihasználták ezen faszságát a grúzoknak és adtak orosz iratokat ezen két nép tagjainak. Akik persze örömmel elfogadták. A grúzokat,pontosabban a vezetésüket és a támogatóikat meg ezek után egyáltalán nem sajnálom. Ki akarták irtani ezeket a szerencsétleneket amit Csinvali városának Grad-ozása(ezzel indult a háború) bőven bizonyít,aztán erre fel 1,5 nap múlva az orosz helyrerakta őket,utána meg reflex szerűen jött a rinya,hogy „orosz agresszió”. De a rinyától függetlenül elég szépen főnek szaakasviliék azóta a saját szarukban,már az EU meg az USA sem hisz nekik:) Mellesleg oszét= jász,szóval valamennyire rokonai a magyaroknak.Innentől kezdve meg a grúzok lőjék Szaakasvili házát Graddal és ne Csinvalit.

  7. Tamás gondolkodj.
    Izrael mért adott volna el kurva drágán is jó minőségű ütős fegyvereket.
    Azért hogy az oroszok érzékeny veszteségeket szenvedjenek tán?
    Akkor Moszkva kire rágbe Izraelre mert a Grúzokat így is úgyis katonailag megverték volna.
    Nagyobb ellenállás esetén ami nagyobb veszteséget idézet volna elő az oroszoknál. Olyan mérvű mozgósítást váltott volna ki hogy először a grúz fővárost a orosz taktikai bombázok szarrá bombázzák, utána meg a 35000 elit ejtőernyősöket bevetették volna.

    Akkor mennyi grúz halt volna meg?

    Izrael szerinted jól jár volna?

    Hát nem Irán és haverjai mehetek volna orosz csúcstechnikát venni.
    Izrael elleni háborúra hivatkozva.
    Adott esetbe azt kaptak meg volna meg amit akarnak estleges olasz és franci műszerekkel is

    Orosz hadipa röhögött volna mert ezek az arabok fegyvere aztán tudják szorni a pénzt.
    Mint a szaudiak,de Iránnak nincs mire pénzt szórni.
    Orosz-Izrel viszonyának javulása miatt.
    Grúzia izraeli kotnyeleskedés ezt megváltoztatta volna annyira hogy nem is csökkentet képességű gépeket kaptak volna.

    Regeteg új orosz technika amit oroszok kedvezőbb gazdasági után születtek nemzetközi szinten se rosszak.

    Így meg most mindenki haver. Oroszok nyertek látták hiányiságaikat orosz közérzetnek is jót tett egy győztes rövid háború.
    Izrael kaszált egy kis pénzt de közben Moszkvával is jóba maradt.
    Közel keletre új orosz tech nem megy zsidó állam ellenségeinek.

  8. A grúzok addíg izmoltak amíg jól seggbe nem rúgták őket!
    Az oroszok csináltak egy mini blitzkrieg-et nyertek és ez marha jól eshetett a hadseregük önérzetének.Gondolom levontak pár konzekvenciát,na meg a nagyvilágnak is megmutatták hogy azért még a pályán vannak és azon a környéken ki az úr…
    Arra lettem volna kíváncsi mi lett volna ha az ukránok megtiltják az orosz flotta kifutását. Akkor most az ukránok is azon gondolkodnának hogy mit csesztek el….

  9. Üdv Fiúk!

    Komolyan mondom élmény volt a kommenteket végigolvasni! :)

    Fehér Tamásnak: Azt gondolom, hogy nyugodtan „picsán lehet rúgni a muszka medvét”. Akár holnap lehet is indulni. Majd drukkolunk. :)

    Elég naív dolod azt gondolni, hogy az USA Szakasvili kedvéért kirobbantana egy világháborút. Ráadásul mindenki tudta, hogy mi készül. Gondolom, a CIA meg az FSZB, GRU szokott néha híreket is szerezni.

    Hogy kinek volt igaza? Annak semmiképpen, aki nehéztüzérséggel kezd el városokat és békés polgárokat lövetni. Mert ha elvileg még igaza is lett volna, ezzel a finoman szólva is fasiszta húzással ezt lazán törölte.

    A többi sem jobb: nyilván voltak hatalmak, akik „felbiztatták” ezt a jóképű Mikhailt, hogy nyugodtan menjen neki az oroszoknak. Igen, az oroszok pedig készültek rá – megvárták, amíg a megfelelő casus belli bekövetkezik.

    És most direkt nem akartam senkit untatni a dolog háttérben lévő egyéb összefüggéseivel.

    Üdv: M

  10. Ha jól tudom az oroszok igazán még csapatokat sem vontak össze!
    Mentek azzal ami arrafelé volt nekik és jól legyelultak mindent ami az útjukba esett.Ha jól belegondolok még önfegyelmet is tanusítottak mert nem tűzték ki a zászlójukat Tbiliszire.

  11. Saját személyes véleménem:
    japán (’45 usa), korea, vietnám, afganisztán (szu), irak, irak, afganisztán (USA), grúzia mind a technika tesztelsére ment ki.

    Most az oroszok a vezetési rendszerüket tesztelték. Szerintem nem boldogok az eredméntől, de ez mellékes (túl sok minden nem klappolt). Nem tudom, más új rendszert próbáltak-e (mondjuk Iván azt is elhallgatja, ami az újságban megjelent, nem még ilyet).

  12. Tegyünk pontot a történet végére.
    Orosz szárazföldi és légierőt és légvédelmet aki letudná küzdeni azért nem próbálja meg mert nagyok lennének a veszteségek.
    Nagyobb gáz hogy íván nukleáris erejét egyből bevetné.
    Aki meg eleve lese tudná győzni az egész gépezetet annak meg nincs értelme támadni mondjuk az nem is kap atomot a képbe.

    A közeljövőben meg ívánéknál is egyre több új fegyver jelenik meg.

    Magyar meg magyar hazafi nem ismeretlen területeken akarjon csatázni.
    Ha nem azon agyaljon itthon hogyan lehet közösségét megvédeni.
    Értelmetlenül meghalni nincs értelme.
    Elleset magyarok után ki örökli a földet ha maroknyi magyar marad?

  13. Szerintem nem boldogok az eredménytől, de ez mellékes (túl sok minden nem klappolt). Nem tudom, más új rendszert próbáltak-e (mondjuk Iván azt is elhallgatja, ami az újságban megjelent, nem még ilyet).

    Ezzel minden ország így van. Erre találták ki ezt a mondást: A haditervek ritkán élik túl az első találkozást az ellenséggel.

  14. Üdv Tyutyu!

    Volt orosz csapatösszevonás a határ mentén, de nem is ez a lényeg. Jobbára 20-30 éves technológiát vetettek be egy olyan Grúzia ellen, akinek a légvédelmi, irányítási és kommunikációs rendszerei elég jól ki voltak építve. Ez volt az egyik oka az első napokban bekövetkezett orosz repülőgép veszteségeknek.
    Túl nagy csapatösszevonás tényleg nem volt, harci helikoptereket alig-alig vetettek be például.

    Ami miatt viszont figyelemre méltó volt a háború lefolytatása, azok az alábbiak:
    1. A Kaukázus és Grúzia rendkívül nehéz terep, ennek ellenére sec perc alatt szétzavarták a grúz erőket, akik – bárkik is voltak a kiképzőik – képtelenek voltak kihazsnálni a saját terepük adta előnyöket.
    2. Oroszország – annak ellenére, hogy csak mutatóban használt egy-két precíziósnak nevezhető fegyvert – mégis precíziós hadviseléi normákat követett, számtalan lakott települést, infrastrukturális műtárgyat, stb. megkímélt.
    3. Bár a háború második és harmadik napján már nyilvánvaló volt a grúz vereség, az orosz csapatok megálltak és nem „borították meg” egész Grúziát – pedig 50 – 60 km-re voltak már csak Tbiliszitől.
    4. Az Aranysas magazin egyik száma pont a légierő vs. légvédelem relációban vizsgálta az eseményeket, amelyekről érdekes véleményt formált meg: ezidáig általában annak voltunk tanúi, hogy egy rendkívül fejlett légierő (USA) találkozott szembe 70-es és 80-as évekbeli légvédelemmel. Most az orosz légierő 80-as évekbeli technikája találkozott össze egy XXI. századi szinten felépített rendszerrel – és gyorsan meg is kellett tanulniuk, hogy ez mit jelent.
    5. Végezetül pedig az oroszok az elsöprő győzelem ellenére napokon belül megkezdték a kivonulást – leszámítva a két de facto kiszakadt régiót.

    Összességében megállapítható, hogy az orosz hadsereg rácáfolt a sztereotípiákra. Leverte a grúzokat a saját térfelükön high-tech nélkül, kvázi civilizált módon vezényelte végig a háborút (nem állva bosszút a grúz lakosságon) és a katonai győzelmet követően kijelenthetjük, hogy nem kicsi önmérsékletről tettek tanúbizonyságot. Valószínűleg át kell lassan értékelni azt, amit ezidáig sokan előszeretettel hangoztattak az oroszokkal kapcsolatban.

    És ha lehet egy epés megjegyzés: elnézve a fejlett és kultúrált nyugati világot, illetve vezető nagyhatalmát – nem ártana, ha nyomokban néha valami hasonlót ő is mutatna „egyes háborúkkal” kapcsolatban. Jót tenne az image-nak.

    Üdv: M

  15. Már megint mi a bajod?
    Amit itt írtam bármikor vállalom.
    Egyik írásomba se volt túl hevülés, valamint a téma tartás is megvolt.

    Való igaz hazai politikusok is elfelejtik hogy oroszok sokkal keményebben is eljátszottak volna ha akartak volna erősebb egységeket is bevetnek és Amcsi módra ki útjukba került azt kinyírják.
    Nem a legjobb egységekkel nem a legjobb technikával de minta szerűen végre hajtották a dolgot

    Amcsik ilyen támadásra heteket készülnek és mindenből a legjobbat viszik.
    Irakban ez volt. Sok civilt értelmetlenül öltek meg be vonuláskor a töketlen amcsik.

  16. Azt gondolom egy orosz gépesített hadosztályt még ma sem lehet félvállról venni! Nem várható el tőlük hogy ne tanuljanak afganisztánból vagy a csecsenföldi hadjáratukból.Odamentek szétcsapták akit kellett oszt hazamentek.Nem álltak le harcászkodni gerillákkal,nem mentek be településekre , csak szétzavarták a Grúzokat akik még jó pár évig nem gondolhatnak támadó hadműveletekre.
    Csak nehogy felvegyük a grúzokat a NATO-ba.Az lenne ám a fejvakarás…

  17. Szakasvili – miközben a nyakkendőjét majszolgatja…, azért a NATO ennél egy fokkal komolyabb. Legalábbis remélem.

    Grúzia (vagy Georgia, kinek hogy tetszik) és a grúz emberek jobbat érdemelnének, mint Mikhail Szakadtvili meg az elborult elméjű háborús ötletei. Sajnos ott is megvannak a Grúzián belüli kisebbségekkel szembeni ellenérzések. és természetesen ezt remekül ki tudják használni idegen hatalmak.

    Természetesen egyvalamit ne feledjünk el – a háború alatt az orosz magatartás hátterében nem csak a merő szívjóság és a szentlélek általi magasztosság állt. :)
    Kőkemény reálpolitika volt a javából, de nagyon ügyesen megoldották ezt a „sakkfeladványt”. A helyzet nagyon bonyolult arrafelé (is), így az orosz lépés voltaképpen választás volt a stratégiai értelemben rossz és a még rosszabb lehetőségek között.

    Az egy más kérdés, hogy Szakasvili honnan vette a bátorságot ahhoz, hogy ilyen minősíthetetlen és rendkívül veszélyes akcóba kezdjen a kisebbségek és az orosz katonák ellen.

    Egyszóval ha a NATO-nak ilyen (a minősítés törölve… :) ) szövetségese van, akkor ellenség már nem is kell.

    M

  18. Ahogy olvasom a e témába jártasabb emberek véleményét.

    Valóban új orosz hadsereget ellehet választani viselkedéseben a szovjet hadseregtől.

    Nem nagyon összpontosítottak nem a legjobb egységek vetetékbe nem használtak preciziós fegyvereket de még is precíz csapásokkal gyorsan megoldották a feladatot.

    Ez valahol profizmus.

    A légi erős is megoldotta a feladatát 80-évek technikájával egy modernebb légvédelemmel szemben.

    Ezzel a két nagy hatalomról totál más képet lehet ma formálni.
    USA nagy haditechnika de még is véres mocskos hadműveletekkel operál.
    Oroszok meg mikor meg villantak nem is a legjobb erőikkel elérték a céljukat úgy hogy nem azt mutatta tv hogy civilek hada esik el hadműveleteik közben.

    Angolok meg elásták magukat mikor Faludzsát feladták és lepaktáltak a lázadókkal.

    Ezek után mi lesz ha orosz csapatok megfelelő UHV és újfejlesztésű fegyverekkel lesznek ellátva. Mi-28 harci helikopterek nagy számba bevethetnek meg kanovokat. Új MBP-3,T-95, új telepjárók új vadász gépek

  19. azért az jusson eszedbe, hogy az oroszok egy reguláris hadsereggel vívtak meg egy kb. hagyományosnak mondható háborút, hadsereg csapott össze hadsereggel. ezzel összevetni irakot vagy afganisztánt (utóbbiban meg egyébként az orosz (szovjet) hadsereg sem járt jobban, mint ahogy szerintem a mostani ‘buli’ végződni fog sajnos…), az azért elég merész.

  20. „Angolok meg elásták magukat mikor Faludzsát feladták és lepaktáltak a lázadókkal.”

    … az azért nem a bevonuláskor volt.

    egyébként 2003-ban iraknak már szinte csak papíron volt hadserege. a tetejében egy olyan, melynek gyakorlatilag változatlan (sőt az embargó lévén jóval rosszabb) technológiai szinten kellett volna helytállnia egy olyannal szemben, ami tizenegypár évvel azelőtt szarrá verte őket, és a tizenegy év alatt csak fejlődött. xsak azért, mert grúziából kevesebb halott civilről készült képet láttál, az nem jelenti azt, hogy arányaiban kevesebb volt, csak nem lóg minden lövésszakasz mögött tizenöt ‘újságíró’.

  21. „Az egy más kérdés, hogy Szakasvili honnan vette a bátorságot ahhoz, hogy ilyen minősíthetetlen és rendkívül veszélyes akcóba kezdjen a kisebbségek és az orosz katonák ellen.”

    Elég sokat cikkeztek róla hogy Szakasvili nem teljesen magától izmozott Ivánékkal.
    -Lehetett ott egy hangulat, hiszen Sam bácsi kiképzőket állomásoztatott Grúziában. A Grúzok ugye „valahonnan” beszerezték a modern fegyverzetüket, és arról is voltak mendemondák hogy a kiképzők nem minden esetben voltak semlegesek az összecsapás során (viszont az Oroszok elég nagylelkűen viszonyultak hozzájuk(
    Grúz (nemcsak kormányközeli) forrásokból az eset után sokat lehetett hallani hogy az USA cserben hagyta őket. Miért is gondolhatták ezt? Valóban úgy van ahogy Grúz ” kormány közeli források” állították hogy felbíztatták őket?
    Ha ez így van, akkor nem csak ők számolták el magukat, hanem annak a hatalomnak a hírszerzése is akik esetleg felbátorították őket.(bár e botor lépésnek lehetett némi alapja, hiszen az Oroszok elég sok mindent békésen kezeltek az elmúlt évtizedben)

    A nyugati sajtó és kormánykörök nem voltak lelkesek attól amit mint NATO szövetséges az USA rájuk borított.

    A Grúz afférnak érdekes viszont következményei lettek.
    PL: Ez az egyik oka hogy a Franciák -egyébként egy nagy gazdasági-kereskedelmi csomag részeként- tárgyalnak Mistral helikopter hordozók eladásáról.
    Az oroszok átértékelték hadászati stratégiájukat, és villámgyorsan modernizálási tervezésbe kezdtek.
    Nem utolsó sorban a Grúzok sebesen hazavitték Afganisztáni egységeiket.(halottnak a csók)
    Érdekes hír miszerint az USA republikánusai egy nyilatkozatot szeretnének a kongresszustól kicsikarni, miszerint a nyugati szövetségeseik ne adhassanak el úgymond nagy haditechnikát az Oroszoknak. (persze az más kérdés hogy ennek milyen köze van ahhoz hogy az USA azt szeretné ha az Oroszok tevékenyebben vennének részt a pakisztáni helyzetben, és helikoptereket , hadianyagot, Stb adományoznának az Afgánoknak)

    És valóban , mintha már csak az Angolok állnának ki csak (hivatalosan) szinte kritika nélkül az USA mellett, és a gazdasági politikai érdekszférák megváltoznának (Francia, Német, Orosz..-USA – Anglia- és közben Kína, India,Arabok és a Latin Amerikai országok mint az őrült fegyverkeznek)

    Ifjabb Bush nem feltétlenül a valaha volt legokosabb Amerikai elnök.
    Valaki, valahol, (CIA?) valamit,(józan ész?)nagyon elnézett.

  22. Üdv Krokomach!

    Szándékosan nem akartam elemzésekbe bocsátkozni a dolog hátteréről, többféle verzió is kering, nehéz lenne kihámozni az igazságot.

    Egy biztos – Szakasvili pont úgy viselkedett a kamerák előtt a telefonbeszélgetés közben, mint akivel valami igen nyugtalanító hírt közölnek. Például egy üzenetet attól, aki addig biztatta: bocs, de mégsem tudunk segíteni. Hát lehet, hogy én is megettem volna, nemcsak a nyakkendőmet, de a sapkámat is mellé.

    De azért érdemes figyelni az apróbb részletekre: a grúz háború idején nem csak a pekingi olimpia zajlott. Épp akkortájt vonult fel a Perzsa-öböl térségében egy igen jelentős amerikai – brit – francia összetételű flotta, igen közel Iránhoz.
    Az orosz hadművelet pedig megállt félúton, közben Irán bombázása is elmaradt – pedig sok elemző a Bush éra utolsó idejére tette ezt az akciót. Egyszóval történt még sok fontos dolog a kulisszák mögött, amiről senki sem beszél azóta sem. Például elmaradt egy új világégés.

    Üdv: M

  23. Valóban új orosz hadsereget ellehet választani viselkedéseben a szovjet hadseregtől.

    Szerintem meg pont az, hogy nem igazán.

    Se normális SEAD, se precíziós fegyverek, vadászőrjáratok mintha hiányoztak volna. Az orosz veszteségek azért voltak olyan csekélyek, mert az ellenfél is jelek szerint követett el hibákat, de azért a légvédelem mutatott ez-azt az oroszoknak. A saját ezeréves rendszereik ellen sem tudtak tisztességesen operálni.

    Az Air Power blogon anno erről volt szó. A dél-oszétiás bejegyzésnél lehet olvasi arról, hogy NATO szinten milyen basic dologra voltak képtelenek.

    (Itt természetesen nem a magyar NATO szintre kell gondloni…)

  24. Hegyaljaihun
    Hé. én azt írtam hogy valahogy úgy- Ezt pedig csak arra értettem hogy a Grúzok abban a hitben voltak (lehettek)hogy valaki esetleg támogatja őket.(Lásd Szuezi válság ) És a nagypolitika (USA? érdeke közben megváltozott) közbe szólt.
    Nem írtam semmi olyat amiből azt lehetne gondolni,hogy úgy vélekedem az Orosz hadsereg elmebeteg tömeggyilkosok gyülekezete. Itt egyértelműen a Grúzok voltak a hülyék+ akik (esetleg) felbiztatták őket.
    És egyetértek azokkal akik úgy gondolják hogy az Orosz hadsereg a helyzethez képest elég mérsékelten reagált, amikor nem ment a fővárosig. (+ józan ész, + ez azért már nem a SZU hadsereg+ amit Montezuma írt az akkor folyó eseményekről az elég elgondolkoztató..

  25. Oké.
    A nyugat olyan amilyen.
    De akinek esze van az tudja a nagy hatalmak nem fognak egymásnak esni mért is tennék.
    Tán nem jó nekik a mai világ?
    USA szinte ott nem háborúzik ahol nem akar.
    Oroszok elvannak maguknak puska helyet gazdasági szövetségeket kötnek.

    Grúzok idegen nem szeretete meg természetes dolog. Ami itt nyugaton folyik ez az ember ellenes.

  26. Tele van a net fotókkal arról, hogy az oroszok lelopták a halott lábáról a bakancsot, vagyis semmi különbség a II. vh-hoz képest! Az őrkutyát ellopták az ólból az elfoglalt haditengerészeti támaszponton. A bevetett szf. csapataik fele csecsenekből állt, aki pár éve még az orosz ellen harcoltak, az se egy civilizált banda.

    Az orosz atomütőerőtől nem kell annyira félni, nyilvánvaló, hogy interkontinentális rakétáik megbízhatósága kriminális, bombázóik elavultak, harmada sem érne célba. Herman Kahn-i értelemben ezért az USA le tudná győzni a muszkát, neki a fele népessége megmaradna, az orosznak meg csak a múltidő. Egyébként meg azért vannak a színarany B-2-es lopakodók, hogy meglepetésszerűen elpusztítsák az orosz silókat!

    A grúzokat a NATO hajszolta a háborúba, mivel azt szabták, hogy nem lehet tag, amíg nem rendezi a határait. Ha enged az orosznak, akkor landlocked ország lesz és azért nem veszik fel, mert nincs kapcsolata a NATO-val. Maradt a szakadár területek feletti ellenőrzés helyreállítása.

    Valóban nagyon hasonló a helyzet a magyar 1956-hoz, a nyugat árulása döntött mindkét esetben. Szakasvili pedig egy további rossz szövetségest választott, pedig ő is tudta, hogy Medvegyev zsidó nemzetiségű, sejthette Tel-Aviv igazából oda húz.

  27. molnibalage ezt írta:

    „Valóban új orosz hadsereget ellehet választani viselkedéseben a szovjet hadseregtől.

    Szerintem meg pont az, hogy nem igazán. ”

    Szemléletváltás történt, nem technikai (az kicsit lassan, de csordogál).

    Tacsk0:

    többnyire egyszerűen nem veszek rólad tudomást, de van egy mondat, ami általános tévhit:

    Siló: az orosz (de szerintem az USA-is) rakétasilók úgy vannak megkonstruálva, hogy a bomba közvetlen pusztítási rádiuszán kívüli (néha még azon belül is) találat esetén üzemképesek maradnak. A ICBM-ek szórása sok esetben nem felel meg ennek a követelménynek. A gravitációs bombák esetében vagy nincs idő elpucolni, vagy (késleltetett robbanás esetén) megindul a válaszcsapás, és a bomba már csak egy üres silót pusztít el. Az egyetlen igazi megoldás a robotrepülőgép, ami viszont elég sebezhető. Úgyhogy siló vs. B2 meccsel mindenki szív…

    Egyébként a nukleáris „mezők” telepítése során figyelmet fordítottak a totális válaszcsapás képességére. Azaz térben annyira eltoltak egymáshoz képest, hogy lehetetlen egyszerre megsemmisíteni őket. Egy-egy mező ugyanakkor a hidegháborúban képes volt megsemmisíteni a másik felet (egyedül!).

    Gyanítom egyébként, hogy a 40 éves szovjet rakéták még mindig üzemképesek. Bár erről se pro, se kontra nincs megbízható információm.

  28. Most kinek áll érdekében fegyverrel kinyíni a másikat?
    De komolyan!
    USA és az oroszok is elvannak maguknak van kivel játszani.
    USA éppen Irakban és Afgánba játszik.
    Oroszok a gáz csapokkal szívatják európát.

    Mindenki alapvetően nem elégedetlen.

    Egy biztos ami az oroszoknál hellyel közzel rendben van a nukleáris ütőerő.

    TacskO alias Fehér Tamás.
    Nem meg lettél kérve hogy elmebetegségeiddel jelentkez az valamelyik terror szervezetnél.
    Öngyilkolós élő bomba műveletre és mikor a haverok rád aggatják az a szemét kütyüt akkor robbantsd ,hogy kivételesen a terroristáknak vissza nyaljon a fagyi.

  29. Üdvözletem Mindenkinek!

    Akkor szép sorban válaszolnék:

    Tacsk0-nak nagyon röviden:
    Orosz atompotenciál: Ne keverd össze a realitásokat a vágyaiddal.
    Fotók: Bármelyik – ismétlem bármelyik – háborúról lehet bármilyen olcsó propaganda fotót készíteni bármely oldal magasztalására vagy lejáratására. A net tele van velük.

    Molninak:
    Pont erről írtam, csak félreértetted. Igaziból semmi extra rákészülés nem volt az oroszok részéről, 20-30 éves technológiát vetettek be arrafelé. Én a háború levezénylését és a helyzet kezelését értékeltem – valóban markáns különbség látható az elmúlt évtizedekhez képest.

    Krokomach és Hegyaljaihun:
    Bár még a magyar politikai elit is ’56-ról orbákolt akkor (igaz, azóta OV is megfordult keleten és érdekes új véleményt is megfogalmazott), de ez szintén csak propaganda szöveg volt. 1956 Magyarország és 2008 Grúzia között csupán annyi a hasonlóság, hogy mindkét helyen lőttek orosz tankok és mindkét esetben a Nyugat szép csendben kihátrált a sztoriból. Ezen kívül semmi.

    Maggi:
    Szívesen kifejteném, de két apró gond van ezzel. Az egyik, hogy a különböző információ forrásokból kissé ellentmondásosak a háttérelemzések, a másik pedig az, hogy olyan széleskörű elemzést igényelne, ami nagyon messze van a fórum pillanatnyi témájától.
    De gondolat ébresztőnek néhány észrevétel, érdemes odafigyelni a viszonylag közeli időpontokra:
    – Bush cseh és lengyel rakétavédelmi kezdeményezése
    – Pénzügyi és gazdasági világválság beindulása
    – Orosz-ukrán gázháború, orosz-EU gázvita
    – Putyin müncheni beszéde
    – Déli áramlat kontra Nabucco egyzekedések nemzetközi szinten
    – Izraeli és Iráni háborús fenyegetések, hadgyakorlatok
    – USA, brit és francia flottafelvonulás a Perzsa-öböl térségében
    – Izraeli tengeralattjárók (delphin-típus) áthajózása a Szuezi-csatornán
    – Grúz támadás megindulása

    Ehhez még hozzátartozik az, hogy Irán birtokolja jelen pillanatban a világ ismert földgázkészleteiből a második legnagyobb szeletet, melynek kitermelését Kína már jóelőre lekötötte. A Nabucco az iráni gáz nélkül halott ügy. Ha van EU – iráni kiegyezés, akkor az oroszok és velük együtt az USA már nem tudná az EU-t zsarolni. Az USA érdeke az lenne, hogy az iráni mezők felett is ő diktáljon (Carter-doktrína!!!), az oroszok pedig nem akarják, hogy Irán riválissá váljon az európai gázszállításokban.
    A keleti szénhodrogén szállítási útvonal (Ceyhan – Baku vezetékek) pont arrafelé megy, ahol az oroszok és a grúzok kicsit összezördültek.

    Orosz-kínai stratégiai érdek: kiszorítani az Egyesült Államokat Közép-Ázsiából. Fontos helyek: Kaszpi-térség, a Kaukázus, Afganisztán (!!!) és Közép-Szibéria térsége.
    USA érdek: a Közel-Keleti és Közép-Ázsiai régióban katonai-gazdasági-politikai hegemónia kiépítése, így az ujjukat rátehetnék közvetlenül rengeteg ország gazdaságának a pulzusára, akik komoly behozatalra szorulnak: Japán, EU, India, Kína.
    A szénhidrogén készletek feletti uralommal (és a világpiaci árak direkt befolyásolásával) közvetve „megszoríthatnák a tökeit” Oroszországnak is.

    Bocs Maggi, ennél rövidebben nem tudtam levezetni a fontosabb összefüggéseket – még így is hézagos, ezért elnézést kérek.
    Grúzia beugratása egy kaukázusi háborúba válaszút elé állította az USA-t is: vagy beavatkozik (III. VH), vagy kénytelen elfogadni, hogy a kaukázusi térség („ablak a Közel-Keletre) marad orosz fennhatóság alatt. Ugyanis nem elég birtokolni a szénhidrogén mezőket – legalább ennyire fontos a tranzitok feletti uralom is!

    Üdv: M

  30. Az orosz atomütőerőtől nem kell annyira félni, nyilvánvaló, hogy interkontinentális rakétáik megbízhatósága kriminális, bombázóik elavultak, harmada sem érne célba.

    A bombázók általi nukleáris csapásmérés az én szememben csak 40 éve elavult dolog. Mai napig nem értem, hogy mi értelme volt a B-1B és Tu-160 kifejlesztésének, mint nukleáris csapásmérő erő. Iszonyat drágák és első körben az ő reptereiket szórnák meg egy atomháborúban az ICBM silókkal egyidőben. Az SLBM-ek rejtettségével és mobilitásával semmi sem versenyezhet.

    Ha a ma rendelkezésre álló orosz SLBM és ICBM 20%-a elindulna ás annak csak 1/3-a élne célba, akkor az USA és Kanada nagyvárosaiból csak romhalmaz maradna. A mai időkben egyetlen célbérkező atomtöltet olyan pusztítást csinálna, hogy arra még gondolni sem merek.

    Ha az orosz atompotenciál olyan vicces lennem, akkor a MAD feállás nem működne. A jelek szerit meg működik-

    Herman Kahn-i értelemben ezért az USA le tudná győzni a muszkát, neki a fele népessége megmaradna, az orosznak meg csak a múltidő. Egyébként meg azért vannak a színarany B-2-es lopakodók, hogy meglepetésszerűen elpusztítsák az orosz silókat!

    Ki ez a ficere? Az szerinted győzelem, hogy az amerikai ipart, mezőgazdaságot és infrastruktúrát középkori szintre dobnák vissza?

    B-2-esből van 19 db. Ezzel szerinted hány siló lenne elpusztítható. Az SLBM-ekkel mit kezdenek? Az első pár csapás után menne a válasz…

    Valóban nagyon hasonló a helyzet a magyar 1956-hoz, a nyugat árulása döntött mindkét esetben.

    Az ilyen turbómagyar posztoktól forr fel az agyvizem. Ha USA bavatkozik, akkor atomháború lett volna. Az olyan kurva jó lett volna? Azt nem tudták, hogy akkor az orosz atompotenciál kicsit. Viszont egy II.Vh 2.0 jött volna. Egy 10 éve lerombolt Európát – amit újra felépítettek – megint leromboltak volna.

    Szar ügy, de ’56-nak soha nem lehetett esélye.

  31. „Szar ügy, de ‘56-nak soha nem lehetett esélye.”

    Ahogy csinálták, úgy semmi képp.

    Vhogy Deák jut eszembe. Ő tudta Ausztriától nem lehet elszakadni. Nincs rá esély. De össze lehet hozni egy Osztrák-Magyar Monarchiát, ami óriási lökést adott „MOnak”.

    Nagy Imre és csapata egy lúzer volt. Első nap világos volt, hogy a VSZ ki NATOba való belépés vörös köpeny és nincs az az isten amiért azt a Szovjet vezetés hagyná. (És az is tökéletesen látható volt, hogy USA nem kockáztat atomháborút MOért (se grúziáért).)
    Ahelyett, hogy egy félfüggetlen(ausztria szintű) tervet raktak volna le Szovjet vezetés elé azonnal NATO szövetséges… Inkompetens barom. Ott aláírta az ő és soktizezer Magyar halálos itéletét.

  32. A Deák féle dolog végülis bejött a kor szintjén, mert ’56 után volt megtorláls (lásd ’48), de a Kádár féle rendszer keménysége messze volt a Rákosi féle elvetemült korszaktól. Persze ettől még nem kell örömtáncra perdülni.

    Utólag könnyű okosnak lenni…

    ’68 megmutatta, hogy a vörös medve odafentről minden jelentősebb változtatásnk ellenáll. Lengyelorszában évekig volt rendkívüli állapot nem?

    Gorbacsovnak esze ágában sem volt darabokra szedni a SZU-t és hagyni elveszeni a keleti blokkot, csak éppen ennyi telt tőle. Ma azért népszerű, mert valójában gyenge kezű volt. Hány szovjet főtitkár volt olyan lúzer, hogy megpuccsolják? A mázlija az volt, hogy későn csinálták és a folyamat már megállíthatatlan volt abban a történelmi és gazdasági helyzetben. A puccsistáknak sem volt nagy gyakorlatuk. Egy elmaradaott kor szelleme szerint cselekedtek, az idő kerekét próbálták visszafele forgatni.

    Ez bizonyos ponton túl a cselekmények már a saját lábukon járnak, nincs mit tenni. (Ez kicsit olyan, mint ahogyan egy atomháborút képzeltek el. Az első csapán után már kevés esély van leállítani a dolgokat.) Ha a Berlini Falat nem döntik le, akkor talán még kihúz pár évet a rendszer. Mikor a fal ledőlt, az szimbolikus is volt egyben. A rendszer végét jelentette.

  33. „Utólag könnyű okosnak lenni…”

    Nagy Imre ismerte a Szovjet vezetést. Akkor?
    Most meg a II.vh jutott eszembe ahol Hitler az egész világgal háboruzott. Amint ezt a Barbarossaval deklarálta és az első német katona Szovjet földre lépett a németek elvesztették a II.vht. Ahogy Nagy Imre aláírta a mindent akarokkal a saját és több tizezer Magyar halálos itéletét.

  34. Montezuma, köszi. Azt úgy érezni lehetett hogy ez egy többtényezős dolog a többtényezős hatványon. A post meg már egyébként is szarrá van offolva.

    Fade,

    Hitler nem ott számította el magát, hogy megtámadta a Szovjetúniót, hanem hogy mindezt tette úgy hogy előtte valami hihetetlen módon kúrta el (és Göring) az angliai csatát.

  35. > Ki ez a ficere?

    Herman Kahn: Thermonuclear War (1960). Alapmű, játékelméleti eszközökkel vizsgálja az USA-CCCP összecsapást. Gyakran fordul elő benne a „csak 10 millió halott” kitétel… A szerzője jóban volt Ede bácsival, akinek szintén nem sokat számított, hogy hány ember porát vinné el a H-bomba gombafelhője.