|

A Boeing és a Saab nyerte a T-X tendert

A Boeing és a Saab által kifejlesztett sugárhajtású gép nyerte a T-38 Talon leváltására kiírt T-X tendert.

Az amerikai gyártó által vezetett csapat nyerte el a következő generációs sugárhajtású kiképzőgép gyártásának lehetőségét. A 9,2 milliárd dolláros program keretében legalább 351 darab gyakorlógépet és 46 szimulátort vásárol az USAF. A most kötött szerződés értelmében 813 millió dollár ellenében 5 sorozatgyártású példányt és 7 darab szimulátort kell leszállítani a légierő számára.

T-X T2 első repülésén | Fotó: Boeing ,

2016 szeptemberében bemutatott T-X sugárhajtású kiképzőgépből nem egy, hanem rögtön két példányt építettek az USAF tesztjeihez. A lényeget már a bemutatón hangsúlyozták: nem prototípusok, hanem kifejezetten az USAF számára készített tesztgépek, teljes tudásuk birtokában, sorozatgyártásra készen. Ez összhangban állt az USAF igényével: olyan típust kerestek, mely elérhető árú és “polcról levehető” állapotban van. A követelmények teljesítéséhez és a költségek alacsonyan tartása érdekében az amerikai vállalat társult a Saab AB-vel, mivel a svéd partner élen jár a költséghatékony megoldások területén, mind fejlesztésben, mind a gyártásban világszínvonalú folyamatrendszereket alkalmaznak.

A Boeing egybként eredményes szériában van, az elmúlt időszakban ez a harmadik zsíros megrendelésük. Augusztus végén elnyerték a US Navy MQ-25 Stingray gyártásának lehetőségét, majd a héten bejelentették, hogy a Leonardoval karöltve bezsebelték az UH-1N Huey-k leváltására kiírt tendert.