|

Megvan a Huey váltótípusa

A Boeing és Leonardo vállalatok által alkotott csapat nyerte el az USAF által a UH-1N Huey helikopterek leváltására kiírt tendert. Az AW139 átalakított változata Boeing MH-139 jelöléssel áll majd hadrendbe.

Többek között az interkontinentális ballisztikus rakéták indítóállomásainak felügyeletét eddig ellátó UH-1N Huey helikopterflotta leváltására 2.4 milliárd dolláros szerződést kötött a Boeing, melynek értelmében 84 darab MH-139 helikoptert szállíthat az Amerikai Egyesült Államok Légierejének. Az MH-139 a Leonardo (korábban AgustaWestland) AW139-es helikopteren alapul (mely egy széleskörűen leterjed polgári típuse), de felszerelték fedélzeti géppuskával, csörlővel és FLIR Star Safire 350HDc elektro-optikai / infravörös szenzortoronnyal, valamint a hajtóművek hőkép-csökkentő fúvócsöveket kaptak. Az első 4 példányt 2021-ben veheti át az USAF.

Forrás: Boeing ,

Ahogy említettük, az AW139 egy széleskörűen leterjed polgári típus, több mint 900 példány készült belőle, melyek együtt több mint 2 millió repült órát teljesítettek. Az olaszországi gyártás mellett a Leonardo rendelkezik egy amrikai és egy oroszországi (HeliVert) gyártó üzemmel is. A most megrendelt gépek természetesen az amerikai üzemben fognak készülni. (A történetben egyébként kissé ironikus szál, hogy az amerikai ICBM-erő védelmét egy olyan helikopterrel látják majd el, melyet Oroszországban is gyártanak…

További képek:

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing ,

Forrás: Boeing ,