|

Svájban megkezdik az F-5-ösök nyugdíjazását

A független ország év végén kivonja aktív szolgálatból a Northrop F-5E/F Tiger II elfogóvadász flotta egy részét.

A svéjci képviselők 2 milliárd dolláros költségvetést szavaztak meg a védelmi tárcának. A jelentős összeg ellenére nem szórják a pénzt, igyekeznek ésszel faragni a költségeken. Ennek fényében a szolgálatban álló 53 darab Northrop F-5E/F Tiger II elfogóvadászból 27 példány kivonása mellett döntöttek, melyek közül 4 példányt múzeumoknak ajándékoztak, a többit értékesítik. Aktív szolgálatban tehát 26 példány marad, melyből 11 gépet használ a Patrouille Suisse bemutatócsapat.

Svájci F-5 Tiger II

A kiöregedő F-5E/F gépek utódlása egyre sürgősebb | Forrás ,

Az F-5E/F Tiger II elfogóvadászok egyelőre utódtípus nélkül kerülnek kivonásra, mivel a leváltásukra kiírt tenderen hiába győzedelmeskedett a Saab JAS-39 Gripen, a helvét polgárok a beszerzés kapcsán kiírt népszavazás során nem hagyták jóvá a svéd típus megvásárlását.

A Svájci Légierő jelenleg azon az állásponton van, hogy az F-5-ösök még szolgálatban maradó példányait, valamint a légvédelem gerincét alkotó F/A-18 Hornet flotta együtt kerül leváltásra. Ennek érdekében új tendert indítanak, melyre 5 nyugati gyártót hívtak meg, az Airbus Defence&Space, a Saab AB és a Dassault Aviation képviseli az európaiakat, míg a tengerentúlról a Boeing és a Lockheed Martin nyújthatja be pályázatát. Utóbbinak 2019 január a határideje, 30-40 új vadászbombázóra kell ajánlatot tennie a gyártóknak logisztikai támogatással és fegyverzettel együtt.