|

Új tankereket rendelt az USAF

A légierő 2,9 milliárd dollár értékben vásárolt KC-46A Pegasus többfeladatú légiutántöltő repülőgépeket a Boeing vállalattól. A szerződéssel 52 gépre emelkedett a megrendelt új tankerek száma.

A Boeing örömmel jelentette be, hogy 2,9 milliárd dolláros szerződést kötött az USAF, melynek értelmében az amerikai óriás további 18 darab KC-46A Pegasus többfeladatú légiutántöltő repülőgépet gyárt és szállít le a légierő számára kiszolgálóeszközökkel, tartalékhajtóművel és logisztikai támogatással.

A mostani kontraktussal 52 gépesre nőtt a már berendelt Pegasus-flotta. Az első példányokat még 2016 augusztusában vásárolták (7+12 darabot), majd a harmadik szériát (15 gépet) 2017 januárjában rendelte meg az Egyesült Államok. A tervek szerint összesen 179 darab Pegasus készül az USAF számára.

Fotó: Paul Weatherman, Boeing ,

A Boeing 2011-ben nyerte el a fordulatos KC-X tendert és a lehetőséget, mellyel 179 darab KC-46A többfeladatú légiutántöltő repülőgépet szállíthat az USAF számára a KC-135-ösök leváltására. A fix áras kontraktus értelmében a szerződéses összegen felüli költségeket a Boeingnak kell állnia, így azt a 272 millió dolláros csúszást is, amit a hibás kábelezés és a kényszerű áttervezése okozott.

A KC-46A és az alapjául szolgáló B767-2C “érdekes állatfaj”, ugyanis a Boeing nem egy szokványos B767-est kínált az USAF számára, hanem “legóztak” egy kicsit: a gép törzse a B767-200ER-től érkezik, a szárnyakat a B767-300-tól kölcsönözték, a vezérsíkokat a B767-400ER szolgáltatta, míg a legmodernebb avionikát a Boeing 787 Dreamliner adja.

A Boeing az engedélyeztetési eljáráshoz 4 darab prototípust készített, melyből 2 darab (az első és harmadik) B767-2C jelzésű példány, amikkel a polgári hatósági engedélyekhez szükséges teszteket végzik, míg a másik két gép (a második és negyedik példány) teljes értékű KC-46A tanker az USAF által felállított követelményrendszer teljesítéséhez (de a B767-2C-k is megkapják majd utólag a katonai fedélzeti rendszereket és az utántöltő felszerelést).

Fórum hozzászólások

 • , "Varsóban nem szeretnének a közös flottától függeni, így 4 darab légiutántöltő repülőgép beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást"

  Mire kell nekik tanker? mikor élvezik az egész nyugat támogatását?
 • , "Varsóban nem szeretnének a közös flottától függeni, így 4 darab légiutántöltő repülőgép beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást"

  Mire kell nekik tanker? mikor élvezik az egész nyugat támogatását?
  Ha mindenki arra várna hogy majd a másik támogatja akkor nem lenne senkinek semmije. A lengyelek próbálnak úgy viselkedni mint egy európai középhatalom és ehhez hozzátartozik például a 4 leendő tanker is.
 • Ha 4-6 darab Atlast vennének tanker kiegészítőkkel azt rugalmasabban tudnák használni mint a KC-46A-t. Költséghatékonyabbnak tűnik mint egy dedikált tanker gép.
 • Tanker feladatra olyan gép kell ami elsősorban tanker. Van a lengyeleknek tehergépük éppen meg lehetne oldani, hogy 3-4 C-130-ból tankert csináljanak. Egyébként a KC-46 se csak tankergép.
 • Ezek szerint a KC-46 is vegyes feladatú mint a A330MRTT. Azért úgy gondolom az Atlas sokoldalúbb mint a pályázaton szereplő két gép. Majd kiderül melyik választják a végén a Lengyelek. Nyilván én az A330-nek örülnék mert akkor a pénz Európában marad.
 • KC-46A mindig is többfeladatu volt, de elsődlegesen tanker.
  Atlas elsődlegesen nem tanker.
  Kérdés mit szeretnének elsődlegesen ÉS mennyit szánnak rá. 20éves TCOra biztos, hogy az atlas a legdrágább, KC46/A330MRTT olcsobb és szinte biztos, hogy az Izraeli ajánlat a legolcsobb.

  roni: Hude Magyar gondolkodás. Minek nekik tüzérség? Légvédelem? tankok? Jahogy nekünk max mutatóban van és ez az üdvözítő megoldás mert eljött az örök béke kora? Most így, hogy kissebbségek még ha lokálisan többségben is vannak "szerveznek" felkeléseket ipp aktuális.

  A tanker a legolcsobb megoldás, hogy megtöbbszörözd harci szituációban a légierőd méretét. kb ököl szabály, hogy 4 tankerral majd dupla ideig fogják tudni fenttartani a 48db F-16 épp repülő részét. (Tudtommal se a 30+ Mig29, 20-30 Su22hoz nem akarják használni csak majd 2020után F35höz)
 • Egyetértek Fade-del!
  Mint a cikkből is kiderült, a lengyelek elsősorban tankert szeretnének. A kérdés csak az: A gyári új építésű tanker - KC-46A - mennyivel "jobb" az olcsóbb /és átalakított/ 767MMTT-nél. A tenderben szereplő legnagyobb és a legdrágább A330MRTT meg talán épp az ára miatt fog kipottyanni....
 • "Jahogy nekünk max mutatóban van és ez az üdvözítő megoldás mert eljött az örök béke kora?"

  NATO tagok vagyunk és a lenygelek is, ha megtámadnak minket akkor a nyugati országok segítségünkre sietnek.
  Ha komoly a baj akkor a jenkik partra szállnak ha úgy tetszik az adriai tengerfelől .
  De a gagyi orosz haderőt meg az f-35 szétvágják.
  Még awacs gépeket is küldhetnek a lengyeleknek csak egy szavukba kerül.

  "Most így, hogy kissebbségek még ha lokálisan többségben is vannak "szerveznek" felkeléseket"

  Ez a rész kacagni való.

  "Minek nekik tüzérség? Légvédelem? tankok?"

  Nem azt mondtam hogy minek hanem hogy minek nekik saját fejlesztésű persze brit segítséggel mikor olcsóbb lenne venni pzh-2000, ha modern tankra vágynak akkor ott a leo 2 revulotion.
  Kína jól távol van mert ha amiatt menne a hiszti az megértem.
 • A330MRTT mennyivel nagyobb?
  "Az A330-200-as változat nagyjából 45 százalékkal nagyobb, mint a B767-200-as repülőgép, ha a saját tömeget és a szállítható hasznos terhelést nézzük."
  http://htka.hu/2011/03/02/kc-46a-tenyek-es-velemenyek-egy-tankertender-kapcsan/
 • December 28-án eloszor szállt fel Everettben(Washington állam) a KC-46A Pegasus(Boeing 767-2C) elso prototípusa(gyári szám 41273, szériaszám 1065) két Pratt & Whitney PW4062 hajtomuvel. A gép 3 óra 32 percet toltott a levegoben.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 • arbalest
  A tanker Boeing-767-esek miért nem kapnak winglet-et? Zavart okozna az örvénylés a gép mögött? Az Airbus MRTT-ken pl van.
  Minden winglet-nek pont az a célja, hogy csökkentse a szárnyvégi indukált örvények kialakulását, úgyhogy ez nem lehet az ok.
 • arbalest
  A tanker Boeing-767-esek miért nem kapnak winglet-et? Zavart okozna az örvénylés a gép mögött? Az Airbus MRTT-ken pl van.
  Lehet, hogy kimaradt.

Ugrás a fórum topichoz