|

HMS Queen Elizabeth: kezdődnek az F-35B fedélzeti tesztek

Szerdán újabb állomásához érkezett a Royal Navy legújabb repülőgép-hordozójának cirka 14 hónappal ezelőtt megkezdett tengeri tesztelése, mikor is az HMS Queen Elizabeth (R08) behúzta az első amerikai kikötőlátogatását a floridai Jacksonville melletti tengerészeti támaszpont, a Naval Station Mayport felkeresésével.

A Királyi Haditengerészet repülőgép-hordozója most még csak helikopterekkel érkezett, de ez nem jelenti azt, hogy első amerikai látogatása alatt nem fordul meg majd fedélzetén F-35B. Nagyon is meg fog, hiszen az augusztus legvégén megkezdődött Westlant 18 kódnevű, cirka 4 hónapos útjának fókuszában pont az áll, hogy a szimulátorról átváltsanak az F-35B-vel való tényleges ismerkedésre. A floridai kikötőlátogatást követően a hordozó észak felé veszi majd az irányt, hogy a marylandi Patuxent River támaszponton tanyázó, az F-35 tesztprogramban szorgoskodó gépek segítségével élesben tesztelhessék, gyakorolhassák az F-35B gépek fogadását és indítását.

Kapcsolódóan megjegyzendő, hogy természetesen nem ez lesz az első alkalom, hogy a Royal Navy kötelékébe tartozók a valóságban találkoznak a hordozóhoz kiválasztott típussal – például most nyáron is volt ismerkedés a Csendes-óceánon tartózkodó USS Essex fedélzetén.