|

Újabb ország döntött a Poseidon mellett

Közel két éve írtunk róla, hogy Dél-Korea modernizálná tengeri járőr-flottáját, most azonban úgy tűnik, megszületett a hosszú távú megoldás.

A Yonhap hírügynökség beszámolója szerint a közbeszerzési éljárást megkerülve, közvetlen államközi szerződéssel az FMS programon keresztül hajtaná végre Boeing P-8A Poseidon járőrgépek beszerzését Dél-Korea. (Természetesen a döntésnek a tender iránt szintén érdeklődő Airbus és Saab vállalatok nem túlzottan örülnek.) A projektre 1,7 milliárd dollárt szánnak, de a beszerzendő gépek darabszámát egyelőre nem közölték, bár 2016-ban 4 példányt említettek. A gépek hadrendbe állítását 2022-2023 körülre tervezik.

Előttem az utódom – P-8A Poseidon és P-3 Orion ,

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon és a törzs alatt felfüggesztési pontokat (4+2 db), míg a törzsben beépített bombakamrát (5 felfüggesztési ponttal) helyeztek el a rakéták és torpedók számára (melyből összesen 10 tonnányi terhet hordozhat), továbbá lehetővé tették a légiutántöltést is. Emellett számos különleges szenzort (fejlett keresőradart, optikai, infravörös, valamint egyéb elektronikai keresőrendszereket) helyeztek el a fedélzeten, amelyet kilencfős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.

A P-3 Orion utódjának szánt típusnak jelenleg 4 biztos üzemeltetője/megrendelője van: USA, India, Ausztrália és Egyesült Királyság. Ám az üzemeltetők köre fokozatosan bővülni fog, számos ország érdeklődik a kéthajtóműves konstrukció iránt, Norvégia mellett legutóbb Új-Zéland fejezte ki vásárlási szándékát.