|

Norvégia Poseidonnal szemezget

India, Ausztrália és Nagy-Britannia után újabb külföldi megrendelés érkezhet a Boeing P-8A Poseidon típusú, amerikai tengerészeti járőrgépre.

Egy magasrangú haditengerészeti forrás szerint Norvégia szemet vetett az új fejlesztésű járőrgépre, melyből 5-6 darabot vásárolna, de egyelőre csak érdeklődés fázisában vannak. A törekvésre úgy derült fény, hogy US Navy a brit, ausztrál és indiai megrendelés ellenére felkereste a potenciális vásárlókat, melyeket megkért, mielőbb jelezzék vásárlási szándékukat a típusra, mivel ha jövő nyárig nem érkezik újabb megrendelés a típusra, akkor jelezniük kell beszállítóik felé, hogy három éven belül leállítják a P-8A Poseidon gyártását. Addigra teljesítik ugyanis a már leadott rendeléseket.

A megrendelések ellenére három éven belül leállhat a típus gyártása | Fotó: US Navy

A megrendelések ellenére három éven belül leállhat a típus gyártása | Fotó: US Navy ,

A P-8A a Boeing 737-800-as törzséből és a 900-as változat hosszabb, nagyobb teherbírású szárnyából készült. A szárnyakon és a törzs alatt felfüggesztési pontokat (4+2 db), míg a törzsben beépített bombakamrát (5 felfüggesztési ponttal) helyeztek el a rakéták és torpedók számára (melyből összesen 10 tonnányi terhet hordozhat), továbbá lehetővé tették a légiutántöltést is. Emellett számos különleges szenzort (fejlett keresőradart, optikai, infravörös, valamint egyéb elektronikai keresőrendszereket) helyeztek el a fedélzeten, amelyet kilencfős személyzet tart majd állandó felügyelet alatt.