|

HTKA Hírhalom 2018. 14. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Jóváhagyta Spanyolország CH-47F helikopterekre szóló kérelmét a Trump adminisztráció. 17 darabot rendelnének a tandemrotoros típusból, 1,3 milliárd amerikai zöldhasúért. A forgószárnyasok felszerelését képezi majd az AN/AAR-57A(V)8 rakétaközeledés figyelmeztető rendszer.


A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség egy 2,5 milliárd dollár értékű export kérelmet terjesztett fel az Amerikai Kongresszus elé, melynek részeként Németország rendelne további 4 darab MQ-4C pilóta nélküli felderítőgépet.


Érzékeny adatok szivárogtak ki a svéd RBS-15 hajók elleni rakétarendszerről. Egy személy a Stochkholm-i Háború Archívumban tett látogatása során készített képeket mobiltelefonja segítségével, melyeket később feltöltött egy weboldalra. Az információk ezek után egy orosz fórumon is megjelenésre kerültek.

Fotó: Saab AB ,


Török TAI Anka pilóta nélküli gépeket fogtak a Görög Légierő vadászgépei április 5-én Rodosz szigete fölött. Az UAV 19 – 20 ezer lábas (5791 – 6096 méter) magasságban lépett be a görög légtérbe, ezért riasztották a krétai Kasteli légibázis F-16-osait. Két nappal később kisebb fordulóharcra is sor került a Török és Görög Légierő vadászbombázói között, miután előbbi repülőgépei 16 alkalommal sértették meg Görögország légterét az Égei-tenger észak-keleti, közép és dél-keleti régiói felett.

TAI Anka | Fotó: Turkish Aerospace Industries ,


A múlt héten rájárt a rúd az amerikai gyártású harci repülőgépekre, a Thunderbird egyik F-16-osa és egy F-15K Slam Eagle mellett az Amerikai Tengerészgyalogság egyik AV-8B Harrier II vadászbombázója is veszteséglistára került. A VMM-162-es századhoz tartozó repülőgéppel Afrikában, Dzsibuti Nemzetközi Repülőtéren, április 3-án helyi idő szerint délután 16 órakor felszállás közben történt baleset. A pilóta sikeresen katapultált, azonnal kórházba szállították, állapota stabil. Más személyi sérülés nem történt, és a repülőtérben sem keletkezett anyagi kár. Az eset okainak kivizsgálását megkezdték.

AV-8B Harrier II függeszkedés közben | Fotó: D. Miller, Wikimédia ,


Három Tu-214-es repülőgépet vásárolt az orosz kormány, különleges feladatokra.


Idén első alkalommal vesznek részt a május 9-i Győzelmi Napi Parádén az Orosz Légierő Szu-57-es vadászbombázói. Összesen 73 repülőgép vesz részt a Vörös-tér fölötti áthúzásban, a 2 darab 5. generációs „lopakodó” mellett a nézők olyan típusokat láthatnak, mint a Tu-160 és Tu-95MSz stratégiai és Tu-22M3 taktikai bombázók, Il-78 utántöltő és Il-76MD szállítógépek, Szu-35Sz, Szu-30SzM, MiG-29 és MiG-31 vadászgépek, Szu-24, Szu-34 és Szu-25 támadók, valamint az Orosz Haderő közel összes szolgálatban álló helikopter típusa.

Forrás: russianplanes.net ,


Az Orosz Légierő Csendes-óceáni Flottájának MiG-31BM-jei légi utántöltést gyakoroltak kedd éjjel a Kamcsatka félsziget fölött az ország távol-keleti részén. A gyakorlás során 7000 méteres magasságban 500 km/h-s sebességgel hajtottak végre összesen 15 csatlakozást, a kerozint a szokásos Il-78-as szolgáltatta. A gyakorlatról egy látványos videót is készítettek:


Harmadik alkalommal tesztelték az 53T6 ABM elfogó rakétát Oroszországban, melyről videó is készült:


A Rosszija-1 TV adó egyik adásában mutatkozott be először a Jenisei tűzvezető radar, melyet az Sz-500 légvédelmi rendszer számára fejlesztenek. A lokátor képességei szigorúan titkosak, amit tudni lehet, hogy 4 féle légi cél felderítésére képes, a repülőgépek és helikopterek mellett a drónok és rakéták észlelése is megoldott. A hírek szerint az Sz-500 a világon az egyetlen légvédelmi rakétarendszer, mely képes lesz a hiperszonikus sebességű repülőeszközök megsemmisítésére.


A TASSZ hírügynökség jelentette először, hogy megérkezett Kínába az első Sz-400 szállítmány. 2 hajó fedélzetén utaztatták a légvédelmi rendszer elemeit a világ legnépesebb országába, a hírek szerint parancsnoki állást, radarokat, indítókat és energia ellátó egységeket kaptak elsőként. Egy harmadik hajónak út közben vissza kellett fordulnia miután a fedélzetén lévő rendszerek megsérültek utazás közben, ennek leszállítását nyáron pótolják majd az oroszok.


Repülőgép-hordozó fedélzeti pilóta nélküli gép fejlesztésén dolgoznak Kínában. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek UAV-k fejlesztésére, ennek részeként már kidolgozták a technológiát, mellyel lehetségessé válik az ember vezette gépekkel szinkronizált bevetések végrehajtása.

Forrás: alert5.com ,


Elvesztette egyik F-7-es vadászgépét a Mianmari Légierő április 3-án, Taungoo városában. A pilóta katapultált, azonban később belehalt sérüléseibe.


Április 4-én egy An-124-es fedélzetén utazott haza az Amerikai Egyesült Államokból egy dél-koreai KUH-1 helikopter. A forgószárnyast a jegesedési tesztek végrehajtására szállították Michigan államba a Sawyer nemzetközi repülőtérre, ahol az Amerikai Hadsereg segítségével vizsgálták a típus hideg környezetben való viselkedését.

Dél-Korea új büszkeségei, a KUH-1 Surion helikopterek ,


Az F-35B első éles küldetésére készülnek a USS Essex fedélzetén. Az Amerikai Tengerészgyalogság VMFA-211-es százada települ a helikopter-hordozó dokkhajó fedélzetére, 5. generációs gépeikkel, ehhez a Wasp osztályú hajó nemrég bevetés előtti kiképzésen vett részt Kalifornia partjainál.


Indiai források szerint két dél-amerikai ország is érdeklődést mutat a BrahMos szuperszonikus hajók elleni rakéta iránt. Peru és Chile is jeletős hosszúságú partvidékkel rendelkezik, utóbbi állam hivatalnokai már tárgyalásban is állnak Új-Delhivel.