|

Repült az USAF első KC-46A Pegasus tankergépe

Az USAF által elsőként, 2018 tavaszán átvehető KC-46A Pegasus december 5-én teljesítette első repülését. Marian Lockhart, Boeing,

Szeptemberben írtunk róla, hogy a KC-46A Pegasus tankerek első sorozatgyártott példányának átadása ismét kisebb csúszást szenved, így a Boeing korábbi tervei szerinti, 2017 decemberi átadás nem jön össze. Ehelyett csak valamikor 2018 tavaszán veheti át első új tankerjét az Egyesült Államok légiereje.

A szóban forgó gép amúgy a KC-46 program 7. repült gépe és december 5-én délelőtt emelkedett el első alkalommal a Paine Field futópályájáról, ahova egy cirka 3,5 órás repülést követően tért vissza.

Fórum hozzászólások

 • , "Varsóban nem szeretnének a közös flottától függeni, így 4 darab légiutántöltő repülőgép beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást"

  Mire kell nekik tanker? mikor élvezik az egész nyugat támogatását?
 • , "Varsóban nem szeretnének a közös flottától függeni, így 4 darab légiutántöltő repülőgép beszerzésére írtak ki közbeszerzési eljárást"

  Mire kell nekik tanker? mikor élvezik az egész nyugat támogatását?
  Ha mindenki arra várna hogy majd a másik támogatja akkor nem lenne senkinek semmije. A lengyelek próbálnak úgy viselkedni mint egy európai középhatalom és ehhez hozzátartozik például a 4 leendő tanker is.
 • Ha 4-6 darab Atlast vennének tanker kiegészítőkkel azt rugalmasabban tudnák használni mint a KC-46A-t. Költséghatékonyabbnak tűnik mint egy dedikált tanker gép.
 • Tanker feladatra olyan gép kell ami elsősorban tanker. Van a lengyeleknek tehergépük éppen meg lehetne oldani, hogy 3-4 C-130-ból tankert csináljanak. Egyébként a KC-46 se csak tankergép.
 • Ezek szerint a KC-46 is vegyes feladatú mint a A330MRTT. Azért úgy gondolom az Atlas sokoldalúbb mint a pályázaton szereplő két gép. Majd kiderül melyik választják a végén a Lengyelek. Nyilván én az A330-nek örülnék mert akkor a pénz Európában marad.
 • KC-46A mindig is többfeladatu volt, de elsődlegesen tanker.
  Atlas elsődlegesen nem tanker.
  Kérdés mit szeretnének elsődlegesen ÉS mennyit szánnak rá. 20éves TCOra biztos, hogy az atlas a legdrágább, KC46/A330MRTT olcsobb és szinte biztos, hogy az Izraeli ajánlat a legolcsobb.

  roni: Hude Magyar gondolkodás. Minek nekik tüzérség? Légvédelem? tankok? Jahogy nekünk max mutatóban van és ez az üdvözítő megoldás mert eljött az örök béke kora? Most így, hogy kissebbségek még ha lokálisan többségben is vannak "szerveznek" felkeléseket ipp aktuális.

  A tanker a legolcsobb megoldás, hogy megtöbbszörözd harci szituációban a légierőd méretét. kb ököl szabály, hogy 4 tankerral majd dupla ideig fogják tudni fenttartani a 48db F-16 épp repülő részét. (Tudtommal se a 30+ Mig29, 20-30 Su22hoz nem akarják használni csak majd 2020után F35höz)
 • Egyetértek Fade-del!
  Mint a cikkből is kiderült, a lengyelek elsősorban tankert szeretnének. A kérdés csak az: A gyári új építésű tanker - KC-46A - mennyivel "jobb" az olcsóbb /és átalakított/ 767MMTT-nél. A tenderben szereplő legnagyobb és a legdrágább A330MRTT meg talán épp az ára miatt fog kipottyanni....
 • "Jahogy nekünk max mutatóban van és ez az üdvözítő megoldás mert eljött az örök béke kora?"

  NATO tagok vagyunk és a lenygelek is, ha megtámadnak minket akkor a nyugati országok segítségünkre sietnek.
  Ha komoly a baj akkor a jenkik partra szállnak ha úgy tetszik az adriai tengerfelől .
  De a gagyi orosz haderőt meg az f-35 szétvágják.
  Még awacs gépeket is küldhetnek a lengyeleknek csak egy szavukba kerül.

  "Most így, hogy kissebbségek még ha lokálisan többségben is vannak "szerveznek" felkeléseket"

  Ez a rész kacagni való.

  "Minek nekik tüzérség? Légvédelem? tankok?"

  Nem azt mondtam hogy minek hanem hogy minek nekik saját fejlesztésű persze brit segítséggel mikor olcsóbb lenne venni pzh-2000, ha modern tankra vágynak akkor ott a leo 2 revulotion.
  Kína jól távol van mert ha amiatt menne a hiszti az megértem.
 • A330MRTT mennyivel nagyobb?
  "Az A330-200-as változat nagyjából 45 százalékkal nagyobb, mint a B767-200-as repülőgép, ha a saját tömeget és a szállítható hasznos terhelést nézzük."
  http://htka.hu/2011/03/02/kc-46a-tenyek-es-velemenyek-egy-tankertender-kapcsan/
 • December 28-án eloszor szállt fel Everettben(Washington állam) a KC-46A Pegasus(Boeing 767-2C) elso prototípusa(gyári szám 41273, szériaszám 1065) két Pratt & Whitney PW4062 hajtomuvel. A gép 3 óra 32 percet toltott a levegoben.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
 • arbalest
  A tanker Boeing-767-esek miért nem kapnak winglet-et? Zavart okozna az örvénylés a gép mögött? Az Airbus MRTT-ken pl van.
  Minden winglet-nek pont az a célja, hogy csökkentse a szárnyvégi indukált örvények kialakulását, úgyhogy ez nem lehet az ok.
 • arbalest
  A tanker Boeing-767-esek miért nem kapnak winglet-et? Zavart okozna az örvénylés a gép mögött? Az Airbus MRTT-ken pl van.
  Lehet, hogy kimaradt.

Ugrás a fórum topichoz