|

HTKA Hírhalom 2017. 49. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Kezdjük a hetet a Távol-keleten: az Amerikai Légierő egyik F-16C Block 50-esének repülési naplójában november 20-étől kezdve már több mint 9500 repült óra található. A Japánban a Misawa légibázison állomásozó vadászbombázó 27 éves, ezzel idősebb, mint az őt repülő hajózók egy része. A közel 3 évtized alatt majdnem az összes ott állomásozó vadászpilóta repülhetett a BOB becenévvel ellátott „Sólymon”, mely elsőként teljesíthette a 9500 repült órát a típustársai közül, és jó eséllyel pályázik arra, hogy ő nyissa meg a tízezresek elit klubbját.

BOB, a 9500 repült órás F-16C Block 50 | Fotó: U.S. Air Force/Brittany A. Chase ,


Egy előrenéző infravörös kamera (Forward Looking Infrared – FLIR) eladása miatt került rendőri őrizetbe egy 22 éves kínai cserediák Tokióban. Egy Star Safire III-as eszközről van szó, mely széles körben elterjedt az Amerikai Haderőben, a szóban forgó példány pedig a Japán Katasztrófaelhárítás egyik helikopterén szolgált 2015-ig, amikor lecserélték egy továbbfejlesztett verzióra. A kamera eladásával megbízott vállalattól valahogy egy internetes aukciós oldalra került az eszköz. Itt talált rá a diák, aki 5000 dollárért vásárolta meg, majd később 22 000 dollárért adta tovább egy kínai vállalatnak. A rendőrségnek azt vallotta, hogy a megélhetésére és az tanulmányai finanszírozására volt szüksége a pénzre, de persze az értékesítésével megbízott vállalatot is több dologgal vádolják. Az eszköz értéke újan egyébként 450 000 dollár.


A múlt héten említett 6 F-22A Raptor szombaton meg is érkezett Dél-Koreába, hogy részt vegyenek a mai napon kezdődő Excercise Vigilant hadgyakorlaton. Az Amerikai Haderő másik „lopakodó” vadászbombázója is részt vesz az eseményen, a Tengerészgyalogság F-35B, a légierő pedig F-35A gépeket küld, utóbbi emellett még F-16C, B-1B, és állítólag még B-2A típusokkal is képviselteti magát, így a teljes alacsony észlelhetőségű arzenált felvonultatva. A csütörtökig tartó hadgyakorlaton a hazaiak F-15K Slam Eagle, KF-16 és F-5 típusai vesznek részt, az összesen 230 repülőt számláló flotta 8 koreai és amerikai bázisról felszállva teljesíti feladatait.


A Fülöp-szigetek Légiereje Brazíliából szerez be támadógépeket. 6 példányt rendeltek az A-29-es típusból, melyeket csapásmérő, felderítő és elfogó (nem elírás) feladatokra alkalmaznak majd.


Induljunk nyugatnak, az Indiai Légierő új EMB-145 AEW&C gépe első alkalommal hajtott végre légi utántöltést. Az üzemanyagot egy Il-78-as szolgáltatta, a brazil és orosz gyártású típusok 10 perces égi randija teljes sikerrel zárult.


November 30-án elhunyt a legendás szovjet tesztpilótanő, Marina Popovich. A csupán „Madame MiG” becenévvel illetett hölgy több mint 40 repülőgép és helikoptertípus berepülésében vett részt, ő volt az első nő, aki MiG-21-essel átlépte a hanghatárt. Széleskörű képességeiről sokat elmond, hogy 102 világrekord fűződött a nevéhez, melyek közül 10-et An-22-essel állított fel, emellett doktori címet szerzett gépészmérnöki ismeretekben, az Orosz Írók Egyesületének tagja és professzora volt, és még sporteredményeivel is kitűnt. A Szovjet Légierő egykori ezredese 86 éves volt.

Marina Popovich 2014-ben | Forrás: en.wikipedia.org ,


Finnország hamarosan elindít egy új, közepes-hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzésére kiírt pályázatot. Egy olyan típust akarnak rendszerebe állítani, mellyel betölthetik a 9K37 Buk M1-esek kivonása után keletkezett űrt. Az új rakétától kétszer nagyobb hatótávolságot várnak, mint amivel a NASAMS bír. Bárki pályázhat a megrendelésre, nem vehető készpénznek, hogy az AMRAAM-ER-el felszerelt NASAMS 2 lesz a befutó.

A 9K37-M1 Buk (SA-11 Gadfly) rendszerben állt Finnországban is ,


AIM-120C-7-esek beszerzésével erősítei légiharc-rakéta palettáját a Lengyel Légierő. Az amerikai kormány november végén bólintott rá az expotra, melynek keretében 150 éles rakétát, tároló konténereket, kiszolgáló eszközöket, pótalkatrészeket és logisztikai támogatást adnak át 250 millió zöldhasúért cserébe.


Izrael is módosított pályázattal próbálja esélyeit növelni horvát vadászgép beszerzési tender elnyerésére. Eredetileg F-16A/B gépeket ajánlottak volna, ám az F-35I-k érkezésével több F-16C/D is feleslegessé válik, így az újabb elképzelés szerint ezekből adnának 12 példányt, de köztes ajánlattal is szolgálnak, keverve már kivont A/B és hamarosan kivonásra kerülő C/D gépekből álló csomaggal. Az izraeli „Falconoknak” sév „Griffekkel” kell megküzdeniük a megrendelésért, a többi pályázó már kiesett a versenyzésből.

Izraeli F-16A felszállása teljes utánégetéssel (Forrás) ,


Problémába ütközhet a holland kormány a megrendelt 37 F-35A utolsó 3 példányának kifizetésével. A dollár-euró árfolyamának változása okozza a gondot, emiatt előfordulhat, hogy az utolsó 3 gép nem fér majd bele az eredeti költségvetésbe. Barbara Visser, a védelmi államtitkár, a képviselőháznak írt levelében számolt be a jelenlegi helyzetről, és hozzátette, hogy 2019-ben tisztább képet kapnak majd a dolgok állásáról.


Ugorjunk az óceán másik oldalára – a Pentagon eltekint még a Bush kormányzat által a kazettás bombák használatára szabott határidő teljesítésétől. Arról van szó, hogy még 2008-ban hoztak egy döntést, mely szerint 2019. január 1. után csak akkor használhat az Amerikai Légierő és Haditengerészeti Légierő kazettás bombákat, ha garantált, hogy a töltetek 99%-a helyesen működik a bevetés során. A fel nem robbant részegységek komoly gondokat okozhatnak, akár évekkel később is működésbe léphetnek, melynek civilek láthatják a kárát.

A határidő azonban túl szűknek bizonyult, a gyártók továbbra sem tudják garantálni a maximum 1%-os hibahatárt. Egy 2010-es nemzetközi egyezmény amúgy is tiltja a kazettás bombák használatát, ezt azonban az Egyesült Államok nem írta alá, és ezután sem szigorítják a bevetésüket: a Pentagon döntése értelmében a tábornokok továbbra is dönthetnek a fegyverek használata mellett, ha azt szükségesnek látják.

CBU-105

CBU-105 | Forrás: wikipedia ,