|

Megvannak a horvát döntősök!

Nyilvánosságra került, hogy a Horvát Légierő mely típusokra szűkítette le a MiG-21-esek leváltására kiírt pályázat jelentkezőit.

A horvát Večernji újság beszámolója szerint a svéd Saab JAS-39 Gripen és az izraeliek által ajánlott használt F-16 Fightning Falcon közül kerül ki, ki nyeri végül a kalandosan felújított MiG-21-esek leváltására kiírt tendert. Két másik pályázó az Egyesült Államok és Görögország voltak, mindketten F-16-osokat ajánlottak, de az amerikai ajánlat túl drága lett, míg a görögök gépei korszerűsítésre szorultak volna.

Az újság információi szerint jelenleg az izraeli ajánlat a befutó (anyagilag kedvezőbb), míg a svédeknek jobb ajánlatot kellene adniuk, hogy legyőzhessék a közel-keleti ellenfelet. A skandinávok 15 éves lízingszerződést kínálnak, melynek első három évében a horvátok mentesülnének a fizetési kötelezettség alól. Emellett a megrendelt gépek érkezéséig felkínáltak a Svéd Légierő állományából 4 darab példányt ingyen (természetesen az üzemeltetési költségeket a horvátoknak kell állniuk).

A döntés november végére várható.