|

HTKA Hírhalom 2017. 43. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A holland RTL Nieuws híradó információ szerint a Holland Haderő még február 21-én egy Buk rakétát kapott Grúziából. A légvédeli fegyvert az Malaysian Airlines MH17-es járata utáni kutatás segítésére kapták. Ismert, hogy a B777-200ER utasszállítót 298 emberrel a fedélzetén lőtték le egy ukrajnából indított Buk rakétával 2014. július 17-én. A fegyvert egy C-130-as fedélzetén szállították Hollandiába február 22-én, miután a holland kormány Grúzia segítségét kérte január 27-én. A baleset kivizsgálása mellett a hollandok felmérik majd, hogy a rakéta mekkora veszélyt jelent az F-35-ösre.

Buk-M2 a 2007-es MAKSz-on ,


Október 17-én megérkezett Szerbiába az Orosz Légierő MiG-29-esekkel felszerelt műrepülő köteléke, a Sztrizsi, avagy Fecskék. A Kubinka légibázison állomásozó csapatot 1991-ben alapították, déli szomszédjainkhoz a Belgrád második világháborús felszabadulásának évfordulója alkalmából rendezett parádén vesznek részt.


Egy nyilvánosságra hozott kép azt sugallja, hogy Oroszország kész a Jordánia által tavaly rendelt 4 Mi-26T2 szállítóhelikopter első példányának leszállítására.

Az első jordán Mi-26T2 | Forrás: alert5.com ,


Olvasóink talán még emlékeznek azon szeptember 16-i esetre, ahol egy orosz Ka-52-es véletlenül rakétát lőtt egy hadgyakorlat során bámészkodó civilek közé. Azóta kiderült, hogy az ominózus helikopter 25 perccel később újabb nem szándékos incidens részese volt. A földi karbantartók véletlenül elsütötték a 30 mm-es gépágyút, egy lövedék pedig egy közeli raktár falában állt meg. A szerelő bemászott a pilótafülkébe, és anélkül hogy ellenőrizte volna a fegyverkapcsoló állását, meghúzta a ravaszt a botkormányon, mellyel elsütötte a fegyvert. Ha a kapcsoló megfelelő állásban lett volna, a fegyver kidobta volna a lőszert hüvelydobó nyíláson keresztül. Szerencsére senki sem sérült meg, nem úgy mint fél órával korábban, amikor 3-an szenvedtek sérülést. Utóbbi esetet azóta technikai hibának nyilvánították.


Folynak az egyeztetések az újabb thaiföldi T-50TH megrendelés kapcsán. Idáig 12 példány beszerzéséről kötöttek szerződést a Korean Aerospace Industries-al, de utóbbinál remélik, hogy a 4 példányra szóló opciót is érvényesítik hamarosan.


A Dél-koreai Légierő december 1-én állítja fel az első RQ-4 egységét. Maguk a felderítők még egyelőre hiányoznak, az első két példány jövőre érkezik meg a Koreai-félszigetre, majd egy évre rá válik teljessé, 4 gépessé a flotta a 2014-ben megkötött szerződéshez hűen.


A Dél-Koreai Haditengerészet vezetősége kezdeményezte egy saját légi parancsnokság létrehozását. Ha a tervezetet jóváhagyja a kormány, 2023-ra állhat fel a haditengerészet saját légiereje, melynek irányítása alá 70 repülőgép és helikopter tartozik majd.


Maradjunk még Dél-Koreában – a haderő úgy döntött, hogy az Iron Dome rendszeresítése helyett inkább egy hasonló fegyver hazai kifejlesztését indítják el. A kis hatótávolságú, kifejezetten irányítatlan rakéták ellen megtervezett légvédelmi rakéta nem felelne meg a dombos-hegyes környezetű koreai-félszigeten. További szempont a hazai fejlesztés mellett, hogy ők kifejezetten tüzérségi lövedékek elleni védelmi ernyőt akarnak kiépíteni, mivel hogy Észak-Korea elsősorban ilyen eszközökkel támadná a déli városokat. Még egy szempont az ár, számításaik szerint költséghatékonyabb lesz a hazai fejlesztés a méregdrága izraeli rendszer beszerzésénél és telepítésénél.

Őrködő Iron Dome épp „odacsapni” készül l Forrás: globes.co.il. ,


Kigyulladt a Japán Önvédelmi Légierő egyik F-4-ese október 18-án. A vadászbombázó felszálláshoz gurult a Hyakuri légibázison mikor tűzre kapott valami a sárkányszerkezetben. Mindkét pilóta sértetlenül elhagyta a gépet, a lángok elfolytása a tűzoltók 20 percét vette igénybe. Egy közforgalmi repülést sem érintett a repesemény az Ibaraki repülőtéren, mely osztozik a kifutópályán a légibázissal.


A nemrég hatalomra kerülő új-zélandi kormány várhatóan hamarosan elkezdi a C-130-asok leváltásának procedúráját. A Locheed Martin szerint a tender kiírására a következő év második negyedében kerülhet sor. A szállítógépek nem kevesebb, mint 52 éve szolgálják a szigetállamot, így már igen megérettek a cserére. A Lockheed Martin levesébe több konkurens is beleköphet, az Airbus az A400M Grizzlyvel, az Embraer a KC-390-el, és a Kawasaki a C-2-essel indul a győzelemért.


Ha már szóbajött az Embraer, folytassuk velük: 6 A-29-esre kaptak megrendelést egy meg nem nevezett vásárlótól. Az üzlet pénzügyi vonzatát sem hozták nyilvánosságra, azt azonban tudni lehet, hogy a könnyű támadógépeket a következő évben szállítják le.


Elérte teljes műveleti képességét az Amerikai Haditengerészetnél az AGM-154C-1 JSOW. Az új fegyver abban különbözik a korábbi verzióktól, hogy immár adatkapcsolattal is ellátták, így GPS irányítórendszere ellenére támadhat lassan mozgó járműveket. A tengerészeti közlemény szerint álló szárazföldi és vízfelszíni, illetve mozgó vízfelszíni célok leküzdése megoldott. A kezdeti műveleti képességet 2016-ban elérő irányított siklóbomba immár az összes Super Hornetet repülő század fergyverarzenáljában megtalálható.

JSOW C-1 a becsapódás pillanatában 2016. márciusában a Point Mugu tengeri lőtéren| Fotó: U.S. Navy ,


100 millió dollárt zsebelt be a Lockheed Martin az egyik legnagyobb konkurensétől – a Boeing az IRST21 Block II-es verziójának kifejlesztésével bízta meg a céget. Az F/A-18E/F Super Hornetek törzs alatti póttartályának orrába szerelt infravörös érzékelő nagy távolságból is lehetővé teszi a légi célok azonosítását, akár a radar használata nélkül is – feltéve ha tiszta az ég. A már eddig is nagy felbontású képet biztosító rendszer szoftverének és hardverének továbbfejleszéte is bele kell hogy férjen a számjegyű összegbe, emellett még a prototípusok leszállítását is ebből kell fedezni.

Az IRST21 BLock II a Lockheed Martin promóciós anyagában | Forrás: Lockheed Martin ,


Az U.S. Air Force Space parancsnoka, John Raymond tábornok a Bloomberg televíziónak adott nyilatkozatában a többször használható rakéták alkalmazásáról beszélt. A tábornok kiemelte, hogy az egész piac ebbe az irányba mozdul, így rosszul döntenének ha ők nem ezt tennék, de mindezt okos döntésekkel kell párosítani. Enyhén célzott rá, hogy jelenleg a SpaceX által kifejlesztett Falcon 9-es rakétákkal dolgoznak a katonai rakományok űrbe juttatásánál.

Novemberben, a tervek szerint 15-én jön is a következő feladata a rakétának: egy, a Northrop Grumman által gyártott repülőeszközt kell az űrbe juttatnia. A Zuma kódnevet kapott küldetésről csupán annyit lehet tudni, hogy állami megrendelésre teljesítik. A Falcon 9-est szeptemberben alkalmazta először az USAF, úgy tűnik, elégedettek lehetnek a tapasztalatokkal.

Falcon 9-es indítása | Fotó: SpaceX ,