|

Zöld lámpa a szaúdi THAAD beszerzés előtt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma áldását adta a Szaúd-Arábia által kérelmezett THAAD beszerzésre. Ez persze még nem jelenti automatikusan azt, hogy a rakétavédelmi rendszer végül valóban hadrendbe állításra kerül az arab állam hadereje által, de igen valószínű.

THAAD indítóállás. A rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, azokat a pályájuk végső szakaszában, de még nagy magasságban képes elfogni. Azaz egy többlépcsős védelmi ernyő külső rétegét képzi. ,

Washington részéről azt követően érkezett a bejelentés, hogy Moszkvában Sz-400 légvédelmi rendszer beszerzéséről írtak alá szándéknyilatkozatot az orosz és szaúdi felek. A hírek szerint a csúcskategóriás amerikai rakétavédelmi rendszerért 15 milliárd Dollárt kell fizetnie Rijádnak, amiért cserébe 7 THAAD üteget kapna – várhatóan 2023-2026 között, bár konkrét dátumokról még nincs szó a DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) által közzétett anyagban.

A közzétett sajtóanyagban olvashatóak alapján a szaúdi THAAD csomagba 44 indítóállás, 360 elfogó rakéta, 16 tűzvezető és kommunikációs állás, valamint 7 db AN/TPY-2 radar kerülne. No meg az ilyenkor szokásos tartalék alkatrészek és a helyi erők képzése is a csomag része lenne.

Mivel Szaúd-Arábia rendelkezik Patriot légvédelmi rendszerrel is a THAAD rendszer szolgálatba állításával lényegében egy kétrétegű rakétavédelmi rendszert építhet ki, melyben a THAAD biztosítja a nagy magasságú elfogás lehetőségét, míg a Patriot ütegek a felső védőhálón átjutó ballisztikus rakéták elfogásának egy újabb lehetőségét biztosítanák.